måndag 24 oktober 2011

Min Bästa Julskinkemacka



Merry Monday!



Vet ni vad? Idag är det faktiskt bara två ynka månader kvar till självaste julafton. Bara två små månader. 60 snabba dagar. Det är nästan så att det börjar pirra lite i magen även på mig. Lill-Fian har redan drabbasts av "mild" jul, tomte och klappar längtan. Men när det ännu är ett bra tag kvar tills tårtan får fyra ljus så är det förstårligt, tiloch med gulligt. Men att jag som borde uppnått en mogen ålder av trettio+ känner samma sak, det är tydligen inte lika sött. Humph...

I min värld får det gärna vara jul året runt och jag knapprar glatt pepparkakor och kavring året runt. Men i år fick julen lite extra tidigt start. Vi firade in den nalkande högtiden med en julskinkemacka och julmust till lunch idag. Åh så gott det var...

Just nu kanske inte julskinka är det lättaste att få tag på. Det finns Helgskinka att köpa i kyldiskarna och någon av er blir sugna på att testa den här goda mackan lite senare. (Kanske bäst att ladda med en extra? Har ni hört att det kanske blir julskinkebrist till jul i år? Jul utan julskinka? ) För mig var det dock ganska enkelt den här gången. För några dagar sedan fick vi nämligen ett litet paket med julskinka hem från Nyhlén Hugossons. Det har en liten tävling där man ska skapa Sveriges godaste julskinkemacka. Även om jag på förhand utgick från att den godaste skinkmackan är den man äter kvällen före julafton. Den stämmning som den kvällen bjuder går inte att återskapa och bidrar nog med lite extra smak. Men, jag får nog erkänna att den här skinkmackan som jag klurat på ett tag och som vi njöt av idag, slår våra tidigare mackor med bara skinka och senap. Den här är en julmacka delux.

Mitt bidrag är en liten kavring som toppats med rikligt av julskinka, senap och en härlig julinspirerad variant av Waldorfsallad. Mumma sa vi här hemma och noterade att den här salladen kommer att få ackomponera huvudpjäsen på vårt julbord i fortsättningen.



A Very Merry Pre-Christmast from Me to You!



Min Bästa Julskinkemacka
8 st


8 skivor kavring

8 tsk stark och söt senap (finns många goda märken)

ca 12-16 skivor julskinka (beroende på storlek)


Skinkesallad

1 stort rött svensk äpple (gärna Ingrid Marie)

ca 10 cm av den ljusa delen på en purjolök

ca ½ dl hackade valnötter (ca 15 halvor)

½ dl russin

3 msk majonnäs

3 msk gräddfil

1-2 msk söt o stark senap

1 nypa salt

½ krm vitpeppar

ca 2 krm balsamicovinäger



Börja med salladen.

Rosta valnötterna lätt i en panna, låt svalna och hacka dem lite medelgrovt.

Kärna ur äpplet och skär det sedan i ca 3 mm tunna skivor och sedan i strimmlor. Dela purjolöksbiten på mitten, skölj och ta bort det yttersta bladen. Finstrimmla purjon.

Lägg äpplet tillsammans med purjo, nötter, russin, majonnäs, gräddfil och den mindre mängden senap i en skål. Blanda om ordentligt och smaka av med salt, peppar, balsamico och ev mer senap.

Montera mackan genom att bre kavringen med ganska rikligt med senap. Toppa den med en generös mängd senap och sedan en topp med skinkesalladen. Garnera med en valnötskärna och lite extra strimmlad purjolök.

Servera tillsammans med ett glas julmust eller öl (och en nubbe).


Enjoy!

15 kommentarer:

  1. Det där lät ju riktigt gott;)
    Ha en jättefin kväll
    Kram Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  2. Mm... så gott!

    Jo, matbordet har vi köpt, för några år sedan, av en bekant till oss. Det är handgjort efter en gammal förlaga. Men då var det bara en massa furu.;-)

    Vi lämnade in bordsskivan på sandblästring och jag målade underredet vitt. Sedan betsade vi bordsskivan i en mörk bets, och sedan på med lack.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  3. Mums, så gott det lät! Den där salladen får nog sparas! (och på tal om den där jullängtan - ska det förändras efter man fyllt tretti? Sicken tur då att jag får ha en jul till när det pirrar, pirrar, pirrar. En jul till när jag får sätta mig vid julklapparna tillsammans med alla de små barnen och låssas att jag är där för deras skull... Nä - nu blir jag ännu mindre sugen på att fylla tretti)

    SvaraRadera
  4. Hej, vad trivsamt du har här inne. Jag trodde först jag snubblat över ett gammalt inlägg på julskinka, men det var ju dags datum. Va? Julskinka redan?! Fast nu sitter jag här med ett kraftigt sug efter julskinka och då känns två månader som väääldigt länge kan jag meddela! :-)

    SvaraRadera
  5. Jag älskar skinkmackor och äter alltid skinka och senap året om. Speciellt på knäckebröd. Mums! :)

    SvaraRadera
  6. Den ser jättegod ut. Tycker dock det är lite tidigt att börja med julskinkan!

    SvaraRadera
  7. Alltså det är verkligen inte klokt, bara två månader kvar och de lär gå i raketfar!) Man blir ju allt sugen på julmaten:)

    SvaraRadera
  8. Julskinke brist i största allmänhet lär det nog inte bli brist på, det var väl om man ville ha svensk julskinka som man skulle vara ute i god tid. Annars finns det ju grisar på andra sidan sundet ;) (detta om jag nu inte fått allt om grisfoten)!

    SvaraRadera
  9. Åh älskar julskinka! Det brukar alltid gå åt två stycken här, eftersom vi i princip knappt äter annat under en veckas tid. Rimmad ska den vara med senapsgriljering, mums...

    SvaraRadera
  10. Vad roligt att du vill vara med i utlottningen, då hittade ju jag till dig också :-). Vilken smarrig julskinkemacka, jag måste prova att göra en sån när sonen kommer hem till jul!

    Nu ska jag kika vidare härinne :-).

    Kramar
    Bitte

    SvaraRadera
  11. Gottgott! På tal om jul.. på min julblogg kan du vinna en biljett till ikeas julbord just nu! :)

    SvaraRadera
  12. Åh, nu är det nära!
    Julskinka! Det absolut bästa är att ta en tjock skiva, helst lika tjock som en smörgås, breda på rejält med stark senap och sen bälja i sig. Ingen macka i vägen bara skinka :D

    SvaraRadera
  13. Den smörgåsen ser fantastisk ut! Tack för tipset.

    SvaraRadera
  14. Åh jag längtar också till julen!! :D Och det där såg riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  15. Jaha, nu är det ju jul så nu ska denna testas :-) Funkar det att göra den någon dag i förväg eller blir valnötterna sunkiga då?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...