onsdag 8 april 2009

Pastasallad med grillad kyckling






Efter flera dagar med vårväder har vi idag ett litet bakslag. Regn, snålblåst och allmänt hägn har nu åter tvingat oss innomhus. Men ibland är det inte mig emot att vara inne också. Eftersom vi vet att våren och sommaren är i antågande är det inte så vemodigt att hålla sig inne någon dag emellanåt. Just idag har jag därför passat på att göra lite "storkok". Ett stort gäng falafel står just nu och svalnar på spisen, deg till pitabröd ska jag precis sätta och en pastasallad med tillhörande sås är redan klar inför kvällensmiddag.




Något som verkligen saknas i Skara är bra falafel. Men det är kanske något vi blivit bortskämda med efter några år i storstan´? Nu var det faktiskt några år sedan jag gjorde falafel själv men efter att ha hittat en förpackning kikärtor i skafferiet igår så infann sig lusten att göra det igen. Så efter att ha blötlagt och kokat kikärtor gjorde jag idag en smet och egna falaffisar. Och det var inte för sista gången... Jag hade verkligen glömt hur gott det kan vara med en riktigt god och välkryddad falafel!!!


Falafel i pitabröd är vad som kommer bli till middag imorgon så jag återkommer med recept och bilder på detta då. Idag får ni hålla tillgodo med pastasallad.



Vi hade dop för vår son i helgen och då det dagen till ära var riktigt sommarväder passade den pastasallad jag gjort perfekt. Det är få rätter som går bra att förereda, är lätt att göra till flera personer, är hållbar, faller de flesta i smaken och passar i många sammanhang. En sallad kan varieras i oändlighet och det här är bara ett förslag på hur en pastasallad kan se ut. Jag är säker på att detta kommer bli en sommarfavorit hos oss! Perfekt mat att ta med på picknick, till standen eller att ha förberedd i kylen efter en dags lekande med barnen.







Pastasallad med

Grillad Kycklingfilé






Du behöver till ca 12 pers;



  • 1 kg kycklingfilé


  • 500 g okokt pasta, tex spiraler eller penne


  • ½ burk pesto


  • 1 ask mini-plommontomater


  • 1 ask sockerärtor


  • 1 burk majs


  • 2 rödlökar


  • 200 g fetaost


  • 1 burk urkärnade kalamatioliver


  • 1 tråg ruccola


  • 1 stor näve cashewnötter



Krydda kycklingen med grillkrydda och stek eller grilla den. Låt den svalna och tärna den sedan i lagom stora bitar. Koka pastan enligt anvisning. Häll av vattnet och slå pastan i en stor skål. Rör ned peston och se till att all pasta täcks. Blanda ner kycklingen och låt pastan svalna.

Strimmla rödlöken, tärna fetasoten, dela stora tomater och oliver. (Idag har även lätt kokt broccoli och en röd paprika letat sig ner i middagen). Vänd sedan ner alla övriga ingredienser utom ruccola och nötter i pasta blandningen. Lägg ruccolan på ett stort fat och bred ut pastasalladen över den. Grovhacka nötterna och strö dem över.

Servera salladen med ett gott bröd och dressing. Jag brukar göra två olika dressingar när vi bjuder på detta. Dressingen gör jag av en bas bestående av majonäs, gräddfil och vatten. Ta 1½ dl vardera av majonäs och gräddfil. Tillsätt sedan lite salt, peppar och ca ½-2 dl vatten, eller lite mer/mindre beroende på hur tjock dressing du vill ha. Ha sedan i en smaksättare, tex * 2 vitlöksklyftor + lite salladskrydda, * ca ½ dl chilisås + lite oregano, * 100 g grönmögelost, * ½-1 tsk curry + lite ananas (ev lite gurkmeja för gulare dressing), eller * 3-4 msk mango chutney. Blanda alla ingredienser i en bunke och kör det slätt med en mixerstav. Låt såsen stå ett par timmar eller över natten innan servering så smakerna får mogna och såsen sätta sig lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...