tisdag 21 september 2010

Rosenfranska



Ibland har man tur. Som när ett recept gott, enkelt och därtill snabbt att baka. Tre önskningar i ett, det går väl inte tänker ni. Men det går! Just det här receptet på härliga, fina rosenfranska är ett litet Kinderägg. Snabbt, enkelt och ruskigt gott. Lägg till att de dessutom blir ruskigt fina så uppfylls även en fjärde önskning. Jackpot? Jag tycker det ialla fall.

Det här receptet är hämtat från min farmors receptskatt och väldigt lättbakat. Så enkelt att det skulle kunna platsa i Baking for Dummies!


Rosenfranska
ca 18 st


50 g jäst

20 g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 msk socker
1 ägg

ca 1½ liter vetemjöl

vallmofrö + ett ägg till garnering



Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Slå vätskan över jästen och rör runt så jästen löses upp. Tillsätt salt, socker samt lättvispat ägg. Arbeta in mjölet så att det blir en smidig, fin deg. Ta upp på bakbord och dela i 18 bitar, forma bitarna till runda bullar. Låt dem jäsa på plåt, under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över blå vallmofrön. Grädda mitt i ugnen, ca 12 minuter. Låt svalna under duk på galler.

Jättegott som kuvertbröd till en förrätt eller bara som goda smörgåsar. Vill du göra kuvert bröd räcker satsen till drygt 30 st, minska då tiden något i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...