onsdag 13 november 2013

Mud Cake with Chocolate Fudge, Salted Caramel, Popcorn and a Whole lot More (Kladdkaka med Choklad-Kola Fudge, Salt Karamell och Massa Mer!)



Scroll down for english

Älskade, hatade eller kanske uttjatade(?) - kladdkaka! Hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag bara fram till en slutsats och det är att kladdkaka är gott. Spelar liksom ingen roll att jag åt en bit igår, jag tar glatt en bit till idag. Och det verkar flera med mig göra. Vi svenskar älskar verkligen vår kladdkaka. Kladdisen... Om jag hade fått en krona för varje kladdkaka jag bakat, blivit bjuden på eller valt ute på fika, ja då hade jag lätt haft en betydande summa kladdkakepengar på banken idag!



Själv minns jag fortfarande min första kladdkaka som jag blev bjuden på hemma hos min bästis någon gång på det glada 80-talet (rätta mig gärna om jag har fel men var det så att kladdkakan gjorde sitt intåg i de svenska vardagsrummen på 80-talet? Någon som vet?). Efter detta började en kladdkakefrenesi hemma hos oss. Och receptet har jag inte ändrat sedan dess! Varför ändra ett vinnande koncept? Fast jag ska, vid något tillfälle, se om jag inte kan optimera receptet till en annan nivå.

Men hur den perfekta kladdkakan ska vara det är en betydligt svårare nöt att knäcka! Här går åsikterna i hemmen rejält isär! Fast kan vi vara överens om att ett grundkriterie är att kakan är, just det, kladdig? Bra! Det har nämligen hänt att okladdiga kladdkakor presenterats som kladdkaka och. tja, det känns lite fel.


Hur föredrar ni er kladdkaka? Seg? Mega-kladdig? Med någon smak i? Torr? Med vispgrädde till? Alla har vi olika preferenser och tur är väl det! Det är superkul att få nya "kladdkakeerfarenheter". Själv vill jag att min kladdis ska vara härligt, dekadent krämig. Det rör mig inte i ryggen om den är lös som en fondant i mitten - det är ju just det som är gott! När den är på gränsen till att ha satt sig... Sen föredrar jag en lite tjockare variant som gräddas på låg värme. Då blir den perfekt krämig och kanterna blir så där lagom sega. Och så vispad grädde till detta. Mer behövs inte! Pudra på lite florsocker om jag känner för att vara fancy men det är inte nödvändigt. Fast här passade jag på att ta ut svängarna rejält!


Den här kladdkakan har täckts med en galet god kola-fudge frosting som, med handen på hjärtat, är syndigt god! Den här frostingen har ändrat min syn på fudge-frostingar och jag är numera hmmm smått beroende. TESTA!!! Jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Eftersom jag fick för mig att more is less var jag ju bara tvungen att ta fram allt som är gott till en kladdkaka. Popcorn, salt karamellsås, choklad, kolaknappat och jordnötter... Hade det inte snöat ute och jag hade orkat åka till affären så hade det även funnits mini-marshmallows och jordgubbar på tårtan. Nu orkade jag däremot inte åka till affären bara för detta (ibland orkar jag bara inte det, så är det när man bor på landet) så ni får använda er fantasi och tänka er att det kanske även kunde funnits en jordgubbe på härligheten.

Less is more and more is less! Nja, ni fattar....

Men, i slutändan, är en kladdkaka bara en kladdkaka. Och det är faktiskt inte så dumt bara det!



Kladdkaka med Choklad-Kola Fudge

100 g smör
240 g strösocker (ca 2½ dl)
100 g vetemjöl (1,6 dl)
20 g kakao (½ dl)
1 tsk vaniljextrakt
1 krm salt
2 stora ägg

Choklad-Kola Fudge Frosting

50 g smör
200 ml vispgrädde
50 g strösocker (ca ½ dl)
70 g ljus sirap (½ dl)
16 g kakao (2 msk)
½ tsk vaniljpulver

Popcorn, jordnötter, pistagenötter, cashewnötter, salt karamellsås, choklad, jordgubbar, mini-marshmallows eller vad du vill lyxa till din kladdkaka med till servering.


Sätt ugnen på 150°. Klä en form, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt socker, vaniljextrakt och salt. Sikta ner mjöl och kakao. Rör runt några tag med en träslev och tillsätt ett ägg i sänder. Rör runt med några kraftiga tag tills du får en glansig, tjock och silkeslen smet.

Häll smeten i formen och grädda i näst nedersta delen av ugnen, 30-40 minuter. Håll koll på kakan efter 30 minuter då ugnar varierar väldigt mycket i värme. Själv tycker jag att kladdkakan är klar när en provsticka kommer ut med lite segt kladd på sig.

Ta ut kakan och låt den kallna helt.

Gör sedan frostingen:

Lägg alla ingredienser till frostingen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt (jag kokar på 4 av 9 på min spis) 20-25 minuter. Blandningen ska börja tjocka till sig och bubblorna ska bli större och "segare" - hålla sig lite längre helt enkelt. (Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!)

Slå fudgen över kladdkakan och låt stå i kylskåp minst ett par timmar eller över natten.

Servera som den är med lite vispgrädde eller med några av de föreslagna tillbehören.



In english

In Sweden we seem to have some sort of obsession with mud cakes. They are everywhere! And I mean everywhere! There are thousands of recipes for mud cakes in Sweden. Several cookbooks are written on the subject, there are mud cake competitions for children, mud cake is sereved in every café (and often if you go for "fika" at a friends home) and it even has it´s own day. November 7 is Mud Cake Day.

Sounds crazy??? Well, it sort of is. But why not, mud cake is always a sweet treat!



Mud Cake with Chocolate Fudge Frosting

100 g butter
240 g caster sugar
100 g plain flour
20 g cocoa powder
1 tsp vanilla extract
1 pinch of salt
2 large eggs

Chocolate Fudge Frosting

50 g butter
200 ml double cream
50 g caster sugar
70 g golden syrup
16 g cocoa powder
½ tsp vanilla bean powder

Popcorn, peanuts, cashew nuts, salted caramel sauce, chocolate chips, strawberrys, mini-marshmallows or what ever you fancy to pimp your mud cake with.


Pre-heat oven to 302°. Line a 8-inch pan with parchment paper.

Melt the butter in a pan over medium heat. When butter has melted, remove from heat and add sugar, vanilla and salt. Sift over the flour and cocoa powder and stirwih a wodden spoon to combine. Add one egg at a time and beat until the mixture is thick and glossy.

Pour the batter into the prepared pan and bake in the lower part of the oven for 30-40 minutes, or unil a skewer comes out with some sticky mixture.

Take out the cake and leave to cool.

Make the frosting:

Put all the ingredients for the frosting in a wide pan with a heavy bottom. Bring o a boil and boil a bit more than slow for 20-25 minutes. The mixture will start to thicken and the bubbels will bigger and "slower".

Pour the fudge over the mud cake and place in the fridge over night.

Serve as it is with whipped cream or with some of the suggesed garnish.



6 kommentarer:

  1. Ser häftigt ut med popcornen. Alltså din kladdkaka ser helt gudomligt god ut. Frostingen... ojojoj. Det här vill jag prova!

    SvaraRadera
  2. Kladdkaka är såå gott jag vill ha den lite extra kladdig:) Spännande med popcorn:)

    SvaraRadera
  3. Jag bakade en tårta med One Bowl Chocolate-bottnar, fyllde med den här chokladfudgen och spacklade och dekorerade med en chokladsmörkräm med lite färskost i.
    Den blev gudomlig.
    Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  4. Den fudgen påminde starkt om Vita Harens chokladsås! Den smakar precis som kladdkaka i chokladsås-form och är starkt beroendeframkallande!! Utan tvekan den allra, allra godaste chokladsås jag någonsin smakat; slå alla andra choklad-/kolasåser med hästlängder! Gör sig perfekt till vanlig, enkel vaniljglass. Är enkel att göra men ska koka en stund, dock är den så värd väntan! Hur god som helst att bara äta efter att ha kallnat över natten i kylskåpet, mmh

    SvaraRadera
  5. Här är recept på den bästa chokladsåsen i universum:)
    6,5 dl strösocker
    2,5 dl mjölk
    2,5 dl vispgrädde
    100 g smör
    0,5 krm salt
    2 dl kakao, 75 g
    0,5 tsk vaniljsocker


    1. Blanda i en 2-liters kastrull socker, mjölk, grädde, smör och salt.
    2. Sjud sakta utan lock 1 timme. Rör då och då och passa så att det inte kokar över.
    3. Lyft kastrullen från värmen. Blanda ned kakaon och vispa såsen ca 15 min för hand - eller med elvisp, då går det på halva tiden. Smaksätt med vaniljsockret.

    Servera såsen varm, ljummen eller kall förslagsvis till vaniljglass.

    SvaraRadera
  6. Oh kära nån, vilken kaka! Vi sitter ju och dreglar lite och vi som knappast ens är så kaktokiga...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...