tisdag 3 september 2013

Caramel and Mint Cupcakes (CaraMint Cupcakes)

Ni vet de där plåtburkarna med hårda karameller som man brukade köpa på semestrarna när man var liten? De där i lite olika smaker med "mjöl" runt sig? Jo, jag vet att man kan köpa dem fortfarande och jag brukar fortfarande få en burk då och då men de är ändå djupt förknippade med just färjeresor och golfrundor för mig. Färjor för att vi (läs min mamma) köpte på sig årets lager med "godisburkar" när vi åkte på semester och golfrundor för att vi (läs min mamma) alltid har en "godisburk" i sin golfbag.

Mina favoriter bland de här burkarna är kaffe och mintkaramellerna. Det kan gå så långt att jag ibland får cravings efter dessa karameller. Och givetvis finns det då aldrig några sådana karameller hemma! Det slår liksom inte fel på den punkten. Jag får alltid sug efter det jag absolut inte kan få tag på.Som nu. Jag har sedan slutet av juni, (japp slutet av juni ni läste rätt), varit sugen på Toblerone Almond Crunch. Den går givetvis inte att köpa i butik. Bara på flygplatser eller båtar. Och jag har inte varit ute och rest på ett tag nu. Så mitt lilla lager som jag brukar bunkra upp eftersom jag vet att dessa toblerones inte går att få tag på annars har följdaktligen varit slut sedan juni. Suck. Och enorm craving. Typiskt.Ursprunget till det här cupcakes receptet hittade jag i Home Sweet Home från Hummingbird Bakery under en craving efterburk- minkarameller. För vet ni, det går inte att hitta liknande mintkarameller i butiker heller. Att det ska vara så svårt... Blanda dulce de leche med lite pepparmintsessence fungerar okej men är med handen på hjärtat inte samma sak. De här cupcakesen visade sig dock vara ett riktigt bra substitut. Vad blir inte bra i cupcakes-form liksom? Jag har gjort en del ändringar och tillägg i receptet för att det verkligen skulle stilla mitt karamellbegär.Och ödets ironi log åt mig när cupcaksen var klara och jag kom på att det vore fint med några krossade karameller på toppen. För då hittade jag en gömd burk mintkarameller i fel låda! Två flugor i en smäll. Goda cupcakes och dubbelt stillat sötsug. 

Ibland har man tur!!!

Caramel & Mint Cupcakes
adepted from "Home Sweet Home"
ca 12-16 cupcakes

Cupcakes

70 g rumsvarmt smör
210 g vetemjöl (3½ dl)
250 g strösocker (2,8 dl)
nästan 1 msk bakpulver
½ tsk salt
200 ml mjölk
½-1 tsk pepparmintessens
2 stora ägg
75 g dulce de leche


Frosting

240 g florsocker  (4 dl)
75 g rumsvarmt smör
25 ml mjölk
½-1 tsk pepparmint essens
dulche de leche efter smak, ca 100 g tog jag

kolasås och krossade karameller till dekoration
Cupcakes

Sätt ugnen på 170 grader. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.

Blanda smör, mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Mixa med en elvisp eller köksmaskin med vingen tills blandningen får en smuldegs liknande struktur. 

Vispa lätt samman mjölk, pepparmintsesens och ägg i en annan skål.

Tillsätt hälften av vätskan till mjölblandningen med mixern på låga varv. Fortsätt mixa tills det är grovt sammanblandat. Öka upp hastigheten på maskinen till medium och tillsätt resterande vätska. Mixa tills smeten är slät och väl blandad.

Tillsätt slutligen dulce de lechen och mixa tills den är väl inarbetad i smeten.

Fördela smeten i formarna, fyll inte mer än till två-tredjedelar. Baka mitt i ugnen ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut ren. ta ut från ugnen när de är klara. Låt dem svalna någon minut i muffinsplåten innan cupcaksen flyttas ur för att svalna helt på ett bakgaller. Jag penslade även mina cupcakes med en sockerlag smaksatt med pepparmint direkt de kom ut från ugnen.

Frosting

Vispa smöret och florsockret med elvisp eller köksmaskin med vingen monterad tills det inte längre finns några smörklumpar. Tillsätt mjölken och pepparmintsessens. Var lite vaksam med pepparminten, olika märken har olika styrka så man behöver smaka sig fram till hur mycket som behövs. Vispa in vätskan och öka sedan upp hastigheten och vispa frostingen lätt och fluffig, ca 10-15 minuter.

Tillsätt dulce de leche, någon matsked i taget, och vispa in i frostingen samtidigt som du smakar av så att det blir en bra balans.

Toppa cupcaksen med frostingen och dekorera med lite kolasås eller dulce de leche och krossade mintkolakarameller. 


Enjoy!4 kommentarer:

 1. De ser ljuvliga ut, vill ha genast :) Jag minns också så väl de där plåtburkarna, cara mints var min favorit. Kram

  SvaraRadera
 2. Fruktvarianterna av de där karamellerna finns i Ullared, jag vet inte hur det är med caramints. Kanske värt att be nån som ska dit kolla efter dem? Det brukar alltid finnas nån i bekantskapen som ska till GeKås med jämna mellanrum.
  Muffinsen ser jättesmarriga ut, men eftersom ingen i familjen gillar mint lär det inte vara lönt att baka dem. Jag får göra några andra muffins istället. :)
  *kram* /Trollmamma

  SvaraRadera
 3. Häftigt fantastisk awesome! Tack för denna trevliga recept :)

  SvaraRadera
 4. Åh, min farmor brukade alltid köpa de där karamellerna när hon var ute och reste. Sen hade hon dem i handskfacket i bilen och varje gång vi åkte bil med farmor och farfar fick vi en karamell var. Fina minnen <3

  Gillade slutklämmen på inlägget där, man kan ju bli helt överlycklig när man hittar saker i sina gömmor man inte visste att man hade :D

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...