onsdag 26 juni 2013

Strawberry Mousse Cake (Jordgubbsmoussetårta)




Puh...

Pustar ut över att jag äntligen sitter framför datorn och skriver det här inlägget! Att jag är klantig är ingen hemlighet. Jag går ständig in i saker och får blåmärken. Fumlar omkull saker så att de går sönder eller missar att packa ner ytterst väsentliga saker när jag reser iväg. Vår Midsommarresa blev inget undantag, den här gången heller. Hur mycket jag än ansträngde mig för att komma ihåg det viktigaste så gick det inte hela vägen.


Dagen innan sprang jag in i ett bord (tror jag, kan också varit en dörr) så benet pryddes av ett stort praktfullt blåmärke. Det borde kunnat stanna vid detta eftersom jag för antagligen första gången kom ihåg att stoppa ner allt familjen behöver i form av kläder, gosedjur etc i resväskorna. Lite nöjd med mig själv åkte vi iväg. Väldigt nöjd var jag när vi packade upp och allt var med! Den glädjen stod sig tills jag redigerat klart bilderna till det här inlägget. Då upptäckte jag att en liten, ytterst väsentlig sak var glömd. Min receptbok! Efter flera fadäser med borttappade receptlappar har jag nu köpt en fin svart anteckningsbok där mina recept nu hamnar. Så att de inte ska komma bort. Men det är ju en klar fördel om man kommer ihåg att ta med den boken också. Klantiga jag. Som vanligt...



Känslan av att sitta med ett halvfärdigt inlägg efter en dag i bilen. Inte så bra.


Ibland blir jag så trött på mig själv. Någon som känner igen sig? Bästa botet mot det, särskilt en regnig dag som denna, är att baka en tårta. Och det är just vad jag tänker göra senare idag! Men tills det är gjort och en bild kanske letat sig ut på Instagram får ni hålla till godo med den här ljuvliga moussetårtan. Och det är inte fy skam det!



Jordgubbar i alla dess former är sommar för mig. Nu när det säsong passar jag på vräka i mig dem så snart jag kan. Gärna precis som de är, rakt upp och ner. Eller doppade i vispad grädde, eller i en sallad tillsammans fetaost och lufttorkad skinka, eller ugnsbakade med glass eller i en tårta. Gärna en moussetårta som här. Och bonus är att moussetårtor är så busenkla att baka. Få och enkla moment. Det enda som tar lite tid i det här receptet är bottnen. Men man kan byta ut den mot en vanlig tunn tårtbotten av valfritt slag (brownie eller kladdkaka är höjdare) och, hej, en köpebotten funkar den med.



Nu när det verkligen är säsong för de svenska gubbarna använder jag färska bär men det går väldigt bra med frusna också. Eftersom man kokar bären en stund behöver man inte oroa sig för eventuell smitta som SLV nu varnar för i frysta bär. Jag har testat en rad olika mousser och när det kommer till att göra moussetårta föredrar jag en mousse gjord med philadelphiaost. Resultatet blir som de tårtor man köper hos konditorier och moussen är stabilare och lättare att skära snygga bitar av jämfört med mousse utan färskost. Samtidigt är tårtan luftig, så det är ingen kompromiss på den fronten. En perfekt avvägning i min smak. Här är jordgubbsmoussen kombinerad med en vaniljbavaroise. Jordgubbe och vanilj är en oslagbar kombination och bavaroisen här ger tårtan en extra dimension. Tänk jordgubbar med grädde, fast lyxigare. Och i mousseform. Mums!



Regniga sommardagar tillhör mina favoriter! Inga måsten och inget speciellt som måste hända. Bara njuta av ett avbräck från sol och "ute-måsten". Rätt mysigt!









Strawberry Mousse Cake
en 18 eller 20 cm tårta, ca 12-16 bitar


Mandelbotten

235 g vetemjöl
140 g smör, rumsvarmt
2 g salt
100 g florsocker
35 g mandelmjöl
1 medelstort ägg


Vaniljbavaroise

100 g mjölk, 3% eller mer
32 g äggula (nästan 1 stor)
50 g strösocker
½ vaniljstång
1½ gelatinblad
100 g vispgrädde


Jordgubbsmousse

300 g jordgubbar
90 g florsocker (1½ dl)
150 g philadelphiaost
6 gelatinblad
400 g vispgrädde (4 dl)




Botten

Lägg mjöl, smör, salt, florsocker och mandelmjöl i en bunke. Blanda samman allt och tillsätt sist ägget. Plasta i degen, som ska vara rätt kladdig, och lägg den i kylen att vila runt en timme.

Sätt ugnen på 170 grader (ej varmluftsugn).

Kavla ut degen till 1 cm tjocklek och ta ut en rundel som är lika stor som den form du ska göra tårtan i. Jag använder mig av ringar och bakade även botten med ringen runt sig vilket inte är nödvändigt, det går lika bra att grädda utan ring runt. Ta bort överflödig deg (det blir deg över men degen går bra att frysa in till senare tillfälle).

Lägg bottencirkel på en klädd plåt och nagga lite med en gaffel. Grädda kakan ca 10-15 minuter mitt i ugnen eller tills den känns klar. Den bör inte få för mycket färg och kännas lite som shortbread.

Ta ut när bottnen är färdig och låt svalna helt


Vaniljbavaroise

Lägg gelatinet i blöt i rikligt med vatten.

Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg fröna tillsammans med stången och mjölk i en kastrull. Värm till kokpunkten. Vispa under tiden samman äggulan och socker så att det blir ljusare och luftigare. När mjölken är varm, ta av den från värmen och häll den under vispning över ägguleblandningen. Vispa runt lite och häll tillbaka allting ner i kastrullen. Sjud blandningen under omrörning till 82 grader, eller tills den tjocknat något och täcker baksidan av en träslev. Blandningen täcker baksidan av en sked om man kan dra med fingret och smeten inte rinner ut tillbaka i draget. 

När blandningen nått 82 grader och tjocknat, ta av den från värmen, lyft ur gelatinet ur vattnet, låt det droppa av och tillsätt det i vaniljkrämen. Rör runt och se till att all gelatin löses upp. Sila ner vaniljkrämen i en skål. Ställ den åt sidan och låt den svalna till rumstemperatur, ca 20 grader.

Vispa grädden så att den får mjuka toppar. Vänd ner grädden i den avsvalnade vaniljkrämen.

Lägg bottnen i den springform eller ring den är bakad för och klä sidorna med hårdplastfilm (overhead) eller en plastremsa. Häll bavaroisen över bottnen och se till att den lägger sig i ett jämnt lager. Ställ i kylen att stelna ca 3 timmar.


Jordgubbsmousse

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten.

Dela jordgubbarna och lägg dem tillsammans med florsockret i en kastrull. Värm och koka en kort stund tills jordgubbarna kokat sönder något.

Ta av från värmen och passera blandningen genom en finmaskig sil. 

Lägg några matskedar av jordgubbspurén i kastrullen, värm upp, lyft gelatinbladen ur vattnet och låt dem droppa av. Lägg ner gelatinbladen i den varma purén och se till att de smälter helt. Tillsätt resterande puré och philadelphiaosten. Rör ut osten i purénmed en visp så att alla klumpar försvinner.

Vispa grädden så att den får mjuka toppar. Vänd ner grädden i färskostblandningen och se till att det blandas jämnt och fint.

Ta ut formen med botten ur kylen och häll jordgubbsmoussen över bavaroisen. Jämna till ytan med en palett och slå formen mot bordet lätt några gånger för att jämna ut moussen. Ställ i kylen några timmar eller över natten för att stelna.

Ta ut ur kylen och lossa försiktigt plastfilmen som sitter runt tårtan. Dekorera med exempelvis färska jordgubbar och servera.


Enjoy!



9 kommentarer:

  1. Hihi, lite småklantiga är vi nog allihopa. Supersöt blev kakan iaf. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är vi ;-) Gäller bara att försöka ta det med en klackspark :-D

      Radera
  2. Vilken vacker och hög tårta! Kram

    SvaraRadera
  3. En jättefin tårta har du lyckats få till i alla fall! :-) Framför allt när jag är trött kan jag uppleva samma känsla av att vara såå klumpig. Tyvärr är det inte bara en känsla utan jag slår mig, springer på bordskanter och tappar saker och dyl. Hur mycket som helst när jag är trött. Håller med om att regniga dagar också är härliga. Trivs inte alls när det bara är soligt och varmt. Hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha tack! Som tur är verkar tårtor och andra bakverk klara sig från min klantighet!

      Radera
  4. Kan man göra botten i förväg?? o krämen om man förvarar den i en burk i kylen?? ser mycket god ut o tänkte göra den till schlagerfinalen på lördag:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...