måndag 25 februari 2013

Chocolate and Raspberry Truffle Pie (Chokladtryffelpaj med hallon)





Det här med att ut och resa.... Att jag aldrig lär mig att packa i tid! Eller främst, att inte ta med mig så förbenat mycket. Men den här gången lyckades jag stålsätta mig och väskan är bara halvfull. Den andra halvan står tom och väntar på Londons shopping!
   Sista minuten tips på ett bakrelaterat London tas gärna mot!

Optimistisk som jag var så trodde jag att det här inlägget skulle blivit klart igår. Så blev det ju så klart inte eftersom jag började (lite sent) förbereda mig för min resa. Kvällen innan det var dags att åka iväg....



Att jag älskar choklad är verkligen ingen underdrift. Att sedan kombinera choklad med hallon. Oj oj oj.... Jag kan bara inte motstå detta. Och igen vill jag trycka på att använda en finare choklad. Det gör pajen godare. Min favorit är Michel Cluizel som tillverkar sin choklad direkt genom att bearbeta kakobönan. Det bästa i den här pajen är att använda en choklad som inte är för fruktig i sin ton eftersom det tenderar att ta över smaken på hallonen. Ett fullgott alternativ som är enklare att få tag på är Lindts Excellence Mild 70% som man brukar kunna hitta på vanliga mataffärer.
   Pajskal har jag provat mig igenom i massor och favoriten blev slutligen ett skal från Eric Lanlards bok Tart it Up!. Det skalet var "lagom" i alla avseenden men hade fortfarande en fin crumble så att det inte var för hårt.



Om man vill så kan man pensla insidan av skalet med smält mörk choklad innan man häller i fyllningen. Då riskerar man inte att få en mjuk botten om man skulle ha oturen att hallonen börjar blöda.

En klick vispad vaniljgrädde till denna läckerhet och lyckan är gjord. I vart fall för mig.

Nu hoppas jag att London fortsätter att slå mig med häpnad och att kärleken till denna stad växer sig ännu lite starkare mot tidigare.








Chocolate and Raspberry
Truffle Pie

Pajskal

200 g vetemjöl
25 g kakao
50 g florsocker
150 g kylskåpskallt smör
3 äggulor
1 tsk vaniljextrakt



Sikta samman mjöl, kakao och florsocker. Smula ner smöret i mjölblandningen med fingertopparna så att det blir en smulig massa som påminner om brödsmulor.

Tillsätt äggulorna och vaniljextraktet. Använd fingertopparna och blanda med lätta händer samman till en smidig deg. Knåda inte utan var lätt på handen!

Samla samman degen till en boll och slå in den i plastfolie och kyl den ca 30 minuter. Ta ut degen från kylen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord.

Smöra en form med avtagbar botten som är 20 cm i diameter och klä den sedan med degen. Pricka degen med en gaffel och ställ i formen kylen eller frysen 15 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut formen från frysen och klä sidorna med folie. Lägg ett bakplåtspapper och fyll sedan med bakkulor innan pajskalet förgräddas mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut formen och ta bort bakkulorna samt folien. Grädda sedan skalet ca 10 minuter till så att det blir färdiggräddat.

Ta ut och låt skalet bli helt kallt.



Fyllning

250 g choklad, ex Lindt Mild 70%
300 g vispgrädde
1 msk glykos
Fröna från 1 vaniljstång
60 g smör
1 nypa salt
2 askar hallon



Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

Värm grädden tillsammans med vaniljfröna och stången till kokpunkt. Ta ut vaniljstången. 

Häll grädden över chokladen och låt stå någon minut så chokladen smälter. Rör runt så att löses upp och tillsätt sedan smör och glykos.

Lägg en ask med hallon i botten av pajskalet, pensla gärna skalet först med smält choklad. Häll över chokladtryffeln och ställ pajen att stelna i kylen några timmar.

Ta ut pajen från kylen ca 40 minuter innan servering. Pudra med kakao och garnera med färska hallon strax innan servering.

Servera med lätt vispad grädde smaksatt med vaniljfrön.


Enjoy!




13 kommentarer:

  1. Hallon och choklad är en perfekt kombination! Det var väldigt snyggt med hallonen i kakan dessutom!

    SvaraRadera
  2. Mums! Vilken paj! Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  3. Hej! Guuud så gott det ser ut. Kanske man ska försöka sig på ngt sånt här! Vi har ett skolprojekt på gång, en matblogg. Hjälp oss och besök den! http://mealoftheyear.tumblr.com

    SvaraRadera
  4. Så vansinnigt gott det ser ut, jistars korses!
    Hoppas du fick ihop dej till resan till sist, men vad vi sett på FB så verkar det ha gått riktigt bra:)

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Jag tänkte baka den idag till min dotters kalas imorgon men tyvärr förstår inte vad du menar med bakkulorna?? Varifrån kommer dem?
    Tack på förhand!
    Beata

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Bakkulor är kanske n dålig översättning från engelska baking beans, en slags keramiska kulor man fyller pajskalet med när det förgräddas. Det går jättebra att använda torkade bönor eller okokt ris istället

      Radera
  6. Åh jösses så gott! :D Hoppas ni hade det bra i London!

    SvaraRadera
  7. Oj vad det såg gott ut!! Det här receptet skall jag skriva ut med en gång :-)

    SvaraRadera
  8. Ser galet gott ut!

    Du har något att hämta/se inne hos mig:
    http://sockerrus.se/2013/03/09/pay-it-forward/

    Kram till dig fina Louise!

    SvaraRadera
  9. Oh vad gott det ser ut! Dina bakverk är så vackra!

    SvaraRadera
  10. Oj, det här ser ju alldeles sanslöst gott ut! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...