måndag 4 februari 2013

Liquorice Pannacotta (Lakritspannacotta)

Va??? Oh, nej... Tänker ni nog nu. Pannacotta? Är inte det liite år 2000? 

Och visst är det det! För att vara helt ärlig så är jag egentligen inte ens speciellt förtjust i pannacotta. Fast en god liten "cotta" kan vara en fin avslutning på en god middag då man bara vill ha något litet extra för att avsluta sittningen.
   Och en god pannacotta kan faktiskt vara en ren njutning. När den är så där fjäderlätt och krämig på det sättet att den precis håller ihop. Så som den bör vara. Då är det nästan som att äta en smekning från en änglavinge.Men, sen finns alltid risken att just denna dessert blir för hård och blir den det, ja, då försvinner det goda och lockande i ett trollslag. Och det är nog precis detta som jag råkat ut för gång på gång under det tidiga skedet av detta millenium. Hårda, stabbiga gelatinklumpar och inte alls den lätta fina dessert som en pannacotta ska vara.

Varför jag kom på tanken att göra en övervintrad efterrätt vet jag inte. Konstigt nog så var det bara något som kom över mig en kväll när jag kände för en dessert med lakrits. Och snabbt insåg att ett problem med lakrits i desserter är att det lätt kan bli för mycket lakrits av det hela och att man lika gärna kan äta lakritsgodis. Men då slog det mig att det står en burk med lakritspulver på hyllan i köket som samlat damm lite för länge och att just pannacottor brukar bevara karaktäristiska smaker men göra dem mjukare och mer behagliga. Därför blev det en lakritspannacotta som överraskade mig på ett mycket positivt vis. För jag är som sagt inte särskilt förtjust i pannacotta och egentligen inte heller i lakrits....

Fast den här var riktigt god! Krämig och lätt som sig bör. Lagom dos av lakrits som bara blev bättre av att kombinera med några färska hallon och krossad turkisk peppar.
Enkelt, gott och en allderless lagom avslutning på en god middag. Och att den är övervintrad, retro och tråkig det bjuder jag på. Kanske ger det lite charm?
Lakritspannacotta
4 små glas

1 gelatinblad
250 g vispgrädde (2½ dl)
45 g strösocker (ca ½ dl)
1-2 tsk lakritspulver (efter smak, jag tog ca 1½ tsk)

färska hallon, lakritspulver och krossad turkisk peppar till serveringLägg gelatinbladet i blöt i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.

Lägg grädde, socker och lakritspulver i en kastrull. Rör så att lakritspulvret löser upp sig och låt sedan blandningen koka upp.

Ta av från värmen och låt lakritsgrädden svalna någon minut. Ta sedan upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i grädden och låt det smälta ner. Rör om ordentligt så att gelatinet fördelas ordentligt.

Häll upp i fyra små glas och ställ dem i kylen för att stelna, minst tre timmar.

Pudra över lite lakritspulver och garnera med några färska hallon och krossad turkisk peppar innan servering.


Enjoy!13 kommentarer:

 1. Ja, visst är det charmigt med pannacotta! Jag är väldigt förtjust i lakrits och kan tänka mig att det blir mycket gott med lakritspannacotta! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. These pannacottas look delicious! They must be very flavorful! Great recipe!

  I just descovered your blog and browsed through some of your recipes, they all look scrumptious!

  Even if I have to use the translator I really enjoy reading your posts :)

  I'm a new follower!

  Michela

  SvaraRadera
 3. Vilka fina kort! Det ser himla gott ut! Jag har sett din blogg i ÖPn under jul och jag gillar den mycket.
  Kram fran Tyskland

  SvaraRadera
 4. Jag har gjort Panacotta en gång och misslyckades antagligen. Den blev alldeles geleig och konstig. Men dom här ser riktigt fina ut tycker jag. Tycker att du lyckats riktigt bra med bilderna också...

  SvaraRadera
 5. Kvittar om det är 2000 med pannacotta, vi gillar det i alla fall:) Köpte hem en burk med lakritsulver som vi bara har använt en enda gång så vi tar tacksamt emot alla idéer. Ser riktigt gott ut gör det!

  SvaraRadera
 6. Som vanligt f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a bilder! Du har verkligen en klockren känsla för komposition, ljus och färgsammansättning. Jag älskar dina bilder!

  SvaraRadera
 7. Mmm. det låter väldigt gott. Vad sugen jag blev nu =)
  Kram Jannike

  SvaraRadera
 8. Nu har jag testat och provsmakat, den blev så len och god! Ska bli efterrätt imorgon, tack för receptet!

  SvaraRadera
 9. Tusen ack för alla era söta kommentarer! Det värmer i hjärtat att läsa allt fint som skrivs här på bloggen <3

  Kramar Louse

  SvaraRadera
 10. Vilka jättefina bilder och lakrits är ju så himlans gott till precis ALLT!:)

  SvaraRadera
 11. Älskar lakritspannacotta, underbara bilder kram Diana

  SvaraRadera
 12. Mm jag älskar panacotta;)
  Trevlig helg
  Kram på dig
  Från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...