torsdag 17 januari 2013

Chocolate and Hazelnut Brownies (Choklad och Hasselnöts brownies)




Jag kan uppenbarligen inte få nog av brownies! Den sista tiden har mina pins på pinterest en klar överrepresentation av kladdiga chokladkakor. Och jag slutar absolut inte att pinna fler. Fast jag egentligen borde...

Det har faktiskt gått så långt att de bakverk som jag haft planerade att göra är satta on hold tillförmån för brownies. Jag misstänker att detta börjar gränsa till ett missbruk. Är det så illa att jag är en brownie-junkie??? Och i så fall, är det verkligen så farligt eller ens nedbrytande att vara det? Skulle inte tro det... Men så talar väl å andra sidan en sann missbrukare.

Men jag ska försöka släpa mig ur brownie-träsket. Planer och tankar om kommande bakverk trängs i huvudet och jag borde verkligen seriöst ta tag i baka ur mig dem. Nu. Snarast!



Som ni säkert har märkt så har bloggen fått ett lite nytt utseende och bland annat en ny "logga". Jag kände att det var dags att bli lite "modernare" och mer stilren. För stunden känner jag mig nöjd, det är bara några småsaker som jag vill få till lite bättre. Det är alltid en process att förändra bloggens layout och jag är absolut ingen expert på detta. Mina kunskaper på området är snarare minimala och jag är bara glad att det numera går allt mer smärtfritt att få till även lite större förändringar.
 
Förutom att ge bloggen ett nytt "fräschare" utseende så ska jag även ta tag i flikarna som finns längst upp. De behöver uppdateras, fyllas ut och jag planerar även att lägga in en tabell med konverteringsmått. Eftersom jag helst arbetar med våg kommer det titt som tätt förfrågningar om konvertering av vissa recept. Jag hoppas att en sådan tabell ska underlätta för er som saknar våg i de recept som saknar mängdangivelser. Om det är något annat ni läsare saknar eller önskar får ni gärna lägga in en kommentar eller sända mig ett mail så ska jag försöka tillgodo se era önskemål.



Men åter till mina små älsklingar, brownies! Det här receptet är en variant på brownies utan smält choklad. Jag tar testat ett antal recept på denna variant och detta är ett av bättre i min smak. Djupt chokladiga, kladdiga men ändå ganska "lätta". Inte fullt så tunga och rika som de med smält choklad i smeten. Grundreceptet kommer från Leilas bok "One more slice" och enligt Leila kommer receptet ursprungligen från en fransk konditor. Jag har dock minskat ner mängderna så att det blir en plåt 25x25 cm istället för en långpanna av satsen.

Mina brownies borde med facit i hand stått inne några minuter till så jag råder er att se över gräddningstiden något. Men vem vet, det kanske bara var min ugn som spökade för stunden. Den har varit "lite" opålitlig den sista tiden...



Med detta sagt ska jag ta mig ut i köket för att svänga ihop en, eller två, satser tårtbottnar. Det har blivit på tok för lite tårtor den senaste tiden...







Chocolate & Hazelnut Brownies

225 g rumsvarmt smör
360 g strösocker (4 dl)
80 g kakao (2 dl)
95 g ljus sirap (3/4 dl)
nästan ½ tsk salt
4 stora ägg
150 g vetemjöl (2½ dl)
2 dl rostade och skalade hasselnötter
1 dl hackad mörk choklad


Chocolate Fudge Frosting

150 g vispgrädde (1½ dl)
50 g mjölk (½ dl)
70 g ljussirap (½ dl)
200 g mörk choklad, 70%



Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten långpanna eller en form 25x25 cm med bakplåtspapper.

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt kakao, sirap och salt.

Vispa ner äggen, ett i sänder och skrapa ner det som fastnar på bunkens kanter mellan varje tillsätts. Vänd ner mjölet. (Sikta gärna mjölet för att undvika mjölklumpar). Avsluta med att vända ner hasselnötter och choklad.

Häll smeten i den förberedda formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Testa om kakan är färdig med en tandpetare, den ska komma ur lite kladdig.

Ta ut när kakan är klar och låt den svalna helt.

Frosting

Koka upp grädde, mjölk och sirap. Ta av från värmen och låt svalna några grader.

Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Slå sedan gräddmjölken över chokladen. Låt stå någon minut och rör sedan sakta samman till en jämn, fin frosting.

Bred frostingen över kakan och ställ in kakan i kylen tills glasyren ock kakan satt sig.

Skär brownien i bitar och garnera eventuellt med kanderade hasselnötter och krossad karamell.


Enjoy!


1 kommentar:

  1. Bloggen ser jättefin ut! Och den där brownien hade jag inte tackat nej till, yum! :D

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...