lördag 22 december 2012

Rocky Road
Julskinka, sill och Kalle Anka i all ära. Men i min värld är det julgodiset, som vid sidan av tomten, är julens höjdpunkt. Både att laga och att äta...

Min julgodisverkstad brukar under mer "normala" jular börja betydligt tidigare. Och den består alltid av absurda mängder sötsaker. Det går inte att hejda viljan att göra allt det där goda. Och då menar jag allt. Jag tränar på att bli bättre på den där lilla punkten att man inte behöver göra allt som ögat lockas av. Men det är så svårt när testlusten tar över mig totalt!

Med saknad har jag lämnat ute flera sorters julgodis som jag velat göra i listan som ändå ändras och ständigt fylls på. De sista sorterna kommer jag antagligen i slutänden att göra på söndag, bara för att... Jag vet hur det brukar bli. Min svaga punkt är och förblir julgodis.

Men trots att jag i år är ute i sista minuten med det mesta så är jag glad och tacksam för att julgodis inte tar allt för stor tid i anspråk. Så jag kan trösta er andra som också är ute i sista minuten att det går att trixa fram gotter även de sista timmarna!

Rocky Road är ett typiskt enkelt och snabbt godis. Bara smälta, röra samman och ner i en klädd form. In i kylen (eller frysen om tiden är riktigt knapp) och skära upp. Den vanligaste varianten av rocky road verkar vara att enbart använda sig av smält choklad och de klassiska tillbehören jordnötter, dumle och marshmallows. Personligen tycker jag att det blir för hårt om man bara använder sig av choklad så jag föredrar varianten där man smälter chokladen i kondenserad mjölk. Det gör att chokladen aldrig blir så där stenhård så man riskerar att bita sönder en plomb, utan snarare trevligt mjuk och mer lockande att ta en, två eller tre bitar till...

Jag föredrar att göra min rocky road med enbart mjölkchoklad men om man vill ha den lite mindre ljus så går det bra att byta ut 200 g av mjölkchokladen mot mrk choklad. En annan av mina favoriter är ljus rocky road, gjord på vit choklad och mitt recept på denna hittar ni här.


Dan före dan före doppare dan. Och det finns ännu tid att svänga ihop lite godis!

Rocky Road


400 g  mjölkchoklad
1 burk (397 g) kondenserad mjölk
20 g smör
1 tsk vaniljsocker (eller ½ urskrapad vaniljstång)
2½ dl mini marshmallows
2½ dl salta jordnötter
1½-2 dl skalade pistagenötter
ca 15 dumlekolor
Fodra en liten långpanna med bakplåtspapper.

Dela dumlekolorna i tre-fyra bitar.

Smält samman choklad, smör och kondenserad mjölk i en kastrull på låg värme eller över vattenbad.

Rör då och då tills det blir en jämn, slät smet. Ta av från värmen och låt det svalna lite grann. Ta undan lite av nötterna, marshmallows och dumle för att strö ovan på godiset.

Rör ner nötterna i blandningen. Tillsätt sist dumlen och marshmallows och blanda samman allt väldigt snabbt och försiktigt så det inte börjar smälta. (Har aldrig hänt mig att godiset smält men det kan hända om man tillsätter det för tidigt eller är lite ovarsam).

Häll upp i den klädda formen, strö över resterande nötter och godis. Tryck ner det lite i smeten så att det fastnar och låt stelna i kylen. Skär sedan upp i bitar. Förvara i kyl.


Enjoy!


2 kommentarer:

  1. God fortsättning. Det blev faktiskt lite rocky road för oss i år också.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...