fredag 3 augusti 2012

Salted Caramel Chocolate Cake (Chokladtårta med salt karamell)


En lång dags färd mot natt (eller snarare kväll) är nu över. För har ni tänkt på att allt bara verkar så still vissa dagar? Naturen, tiden och huvudet. Allt står bara still, stampar och tar sig inte framåt. Samtidigt vill man bara få tiden att just gå. Att den tar några megasprång framåt och sätter fart.
   Dessa dagar står i bjärt kontrast till de dagar då tiden bara rusar fram och man inte hinner med allt man önskar eller föresatt sig. Idag har det varit en sådan där långsam dag i regnet. Riktigt långsam och stilla. Inte ens vinden har rört om i gräset. Och den har vara extra lång eftersom en liten kille vänligen väckt mig några gånger i natt för att först sova hos oss, sen i sin säng och däremellan vilja ha vatten. Försäkerhets skull körde vi den svängen några varv i natt. Så idag har varit en extra lång, trött dag...

Ljusa moln på en annars grå himel är att jag fått en gäng nya och inspirerande böcker att läsa. Och det bästa är att man kan hitta något gott att baka ur de flesta av dem. Det är så otroligt härligt att hitta de där böckerna som väcker alla sinnen för smaker, färg, form och foto. Mina senaste inköp har verkligen träffat helt rätt och bonus är att jag inspirerats till att ta mig an nya utmaningar under hösten. Grädde på moset har varit att jag äntligen lyckats lokalisera och få tag på äggvita på "dunk". Som jag jagat detta i drygt ett år och tillslut hittat det på Willys i Östersund. Så nu kan jag efter många "om, men, ska jag jag" baka de där kakorna och tårtorna som egentligen innehåller absurda mängder äggvita, utan dåligt samvete eller kylen fylld av äggula. (För intresserade kan jag medela att gamal äggula verkligen, och jag menar verkligen, stinker och förpestar en hel kyl!)

Imorgon är tanken att jag tillslut ska träna lite på Angel Food Cake. Ett rent epitsk namn, som inte har det minsta lilla att göra med den svenska Änglamaten, men som bör resultera i en fjäderlätt och underbar kaka. Och den ska få en några komipsar med sig i en tårta också är tanken. Men, ett steg i sänder. Först ska jag få till en lyckad Angel Food-botten utan cream of tartar, sen får vi ta nästa etapp. (Hoppas att det är ett lyckat drag att ersätta creamen med vinsyra).

För ett par veckor sedan gjorde jag en tårta som utan överdrift gått rakt in på min topp tre, jag tror till och med att denna tårta nu toppar min favoritlista. För den innehåller allt som jag älskar och faktiskt kan få cravings efter, (utan bebisar i magen). Kola, salt och choklad i absurda mängder. Allt i en enda tårta tillsammans med mjuk, fluffig marängsmörkräm som nog är så nära moln man kan komma. Och jag tänker höja en varningens finger för att äta den här varianten av marängsmörkräm ur bunken. Den är nämligen så kolossalt god att det är svårt att sluta äta av den!

Bottnarna är ett gamalt favorit recept på chokladbottnar som blir så där härligt fudge-igt. Jag har sett det runt om i Amerikanska kokböcker och hos nordamerikanska bloggare, vill ni se ett "orginal" recept så kan ni kika in hos den underbara bloggen Sweetapolita som även inspirerade till denna tårta. Man kan byta ut kaffet i receptet mot hett vatten, men jag tycker inte att det blir riktigt samma fyllighet med "bara" vatten som med kaffet.

Jag tänkte passa på att ägna några rader åt att vara lite teknisk angående dulce de leche som jag annvänder ganska ofta. För jag har förstått att man kan gå rätt skilda resultat trots att man gör på samma sätt. Jag använder mig i huvudsak av den burk som har en bild av Key Lime Pie på framsidan och som väger ca 400g (har även kokat på den med regnbåge och fått samma resultat). Jag kokar mina burkar i vatten som knappt sjuder, det kommer en stor bubbla då och då, och jag brukar även vända/rulla burkarna lite under kokningsprocessen samt att alltid hålla burken täckt av vatten.
   För kolasås kokar jag mina burkar i ca 1-1½ timme, för fastare kolasås (väldigt trög men fortfarande lite flytande) ca 2 timmar och för en fastare kolakonsistens som inte rinner utan är bredbar så kokar jag mina burkar i mellan 3½-4 timmar. Jag låter alltid burkarna svalna i rumstemperatur innan jag ställer in dem i kylen för att stelna ytterligare lite. En oöppnad burk kokad kondenserad mjölk har en hållbarhet på ca 2 månader i kylen och en burk öppnad kokad mjök på ca 2 veckor.


Så snart jag präntat ner receptet på denna underbara tårta tänker jag, med stor risk för att slummra in, luta mig tillbaka mot kuddarna i soffan. Ha en riktigt härlig fredagskväll!

Salty Caramel
Chocolate Cake

Bottnar

270 g vetemjöl
450 g strösocker
135 g kakao
9 g bikarbonat
6 g bakpulver
7 g salt
90 g neutral olja
265 g mjölk blandad med 20 g vit vinsvinäger
285 g hett kaffe
3 ägg
2 tsk vaniljessensSätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter (samt en som är 20 cm i diameter för det blir smet över till antingen ytterligare en större tårtbotten eller ett gäng cupcakes). (Alternativt kan man baka smeten i tre formar som är 18 eller 20 cm i diameter.) Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, försäkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika ev klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.

Fördela smet i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna mot slutet. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna rymms samtidigt i ugnen).

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.Salt Karamell Marängsmörkräm

160 g äggvitor
200 g fint strösocker
400 g riktigt rumsvarmt smr
2 rejäla nypor flingsalt
1 dl fast dulce de leche (kokad ca 4 timmar)
2 krm vaniljpulver
Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). Försäkerhets skull kan man först torka ur skålen och vispen med lite citronsaft på hushållspapper så det inte finns några spår av fett. Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 65 grader. Rör hela tiden! (Saknar du en sockertermomter så nås 65 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten börjar känns het.)


Flytta över skålen till maskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa med vispen (givetvis kan detta göras med en vanlig elvisp också men jag föredrar maskinen eftersom man slipper stå bunden med vispning så länge). Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca
15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv, ett på en KA. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, salt samt dulce de leche. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev mer kola, salt eller mer vanilj.
Mörk Choklad Frosting

45 g kakao
90 g kokande vatten
340 g rumsvarmt smör
65 g florsocker
en nypa salt
450 g choklad av bra kvalitetBörja med att smälta chokladen över vattenbad eller i micron och låt den svalna medans du gör de andra förberedelserna för frostingen.

Blanda samman kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Rör tills kakaon är helt upplöst och det blivit en slät, fin massa.

Rör smöret riktigt vitt och pösigt tillsammans med florsocker och salt med maskin minst 5 minuter på medel hastighet med flatblandaren.

Ta ner maskinens fart till låg och tillsätt den smälta chokladen, kör tills all choklad blivit väl inblandad. Skrapa ner det som åker upp på bunkens kanter med jämna mellanrum.

Tillsätt kakaoblandningen och kör tills frostingen är väl blandad. Nu är frostingen klar att använda.

Om du inte ska använda frostingen direkt så är det bäst om man vispar upp den strax innan den ska användas så den blir smidig och fin. När jag monterade den här tårtan han frostingen bli lite hård. Gångerna efter har jag vispat upp den precis innan den ska användas och då har den varit lättare att arbeta med.
   Överbliven frosting kan stå i kylen ca en vecka eller frysas upp till en månad. Ta ut och låt den blir rumstempererad samt vispa upp den innan den används.

Montering

Trimma till eventuella toppar av bottnarna så de blir raka och fina. Lägg en botten på en snurrbricka (eller direkt på tårtfatet) och fördela över en rejäl klick av frostingen med en spatel.

Upprepa med resterande tre (eller två) bottnar. Låt undersidan av den sista bottnen vara uppåt på tårtan. Sprid ett tunt lager av marängsmörkrämen runt omkring och ovanpå tårtan för att försegla eventuella smulor.

Ställ tårtan i kylen ca 20 minuter så smörkrämen stelnar till. Vispa upp frostingen igen. Ta ut tårtan och täck den med ett lager av choklad frostingen. Dekorera eventuellt med lite flingsalt eller nonpareilles. Ställ tårtan i kylen att stelna.

Låt tårtan bli rumstempererad inför servering, det tar ca 1½-2 timmar.


Enjoy!Detta är även mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker där månadens tema är Reseminnen.

37 kommentarer:

 1. Vilken mäktig och fin tårta!

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker tårta! Tack för tipset ang. äggvitorna!
  Bra att ha en litersförpackning i kylen!

  SvaraRadera
 3. Låter riktigt god =) Kan inte vara annat misstänker jag, med den kombinationen av smaker...!

  SvaraRadera
 4. Denna ser riktigt snygg ut wow, låter dessutom som en riktigt bra smakkombination!

  SvaraRadera
 5. Fatastiskt vacker tårta! Så hög och många våningar! Har också sett äggvitorna i affären, smakar dock inte riktigt som vanliga, men i bakning känns det inte.

  SvaraRadera
 6. åååååh! ÅÅÅÅÅÅH! Lousie alltså, du är inte vettig! Inte kan du läskas med sådana här godsaker inte, förstår du inte att jag förgås lite av att inte få smaka och sedan MÅSTE baka en som inte kommer se hälften så drömlik ut? ;) Din blogg är verkligen en stor favorit hos mig, allt du bakar är klockrent enligt mina smaklökar <3

  SvaraRadera
 7. ååh, vill baka denna, men jag har bara en springform på ja 22-24 cm kanske, tror du det går? hur många bottnar blir det tro? och hur länge ska dom vara i ugnen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag ska vid tillfälle (ev imorgon) testa att baka om det här receptet och minska ner mängden smet till 2 ägg eftersom det blir rätt mycket mer smet än vad som behövs. (Jag har bara inte velat chansa på att få för lite smet då jag behövt få rätt mängd men nu har jag tid att göra en provsats "bara för att" så receptet kan komma att uppdateras).

   En mängd med 2 ägg skulle vara mer lagom till din form och att man då delar bottnen i två delar. Baktiden tror jag landar på ca 30-35 minuter.

   Som sagt, jag gör en omgång med 2 ägg inom kort och ser hur det blir samt uppdaterar i receptet om detta!

   Mvh Louise

   Radera
  2. då väntar jag på ditt nya recept :) hoppas det kommer upp innan måndag för de är då mästerverket ska ätas :)

   Radera
 8. Nu har jag testat denna grymma tårta och är klart nöjd med resultatet. Ser visserligen inte lika fin och proffsig ut som din men smakade underbart gott! Jag gjorde dock bottnarna efter receptet på Very Cherry choklate cake då jag tycker att den botten är grymt god. Nästa gång ska jag ta i lite mer dulce de leche, jag var nog lite feg där.
  Tack igen för en toppen blogg, jag som aldrig har tyckt att det är skoj att baka tårtor har nu testat fem av dina tårtrecept och sitter redan och planerar inför nästa bak :)

  SvaraRadera
 9. Saknar ord. Vilken underbar tårta!! Låter så grymt god! Är precis en sådan tårta som jag älskar, mycket choklad - ingen grädde ;) Och allt med dulche de leche blir ju himmelskt. Love it! :D

  SvaraRadera
 10. Tack för ala söta kommentarer!

  Det är verkligen en urgod tårta! Står en ny i kylen här hemma....

  Uppdaterat recept kommer snart. Körde ihop sig här hemma så bloggen har blivit lite lidandet ett tag mer än planerat.

  Med vänlig hälsning, Louise

  SvaraRadera
 11. Vilken tårta, helt ljuvlig! :) Någon gång till hösten/vintern måste jag också prova och se om jag kan.

  SvaraRadera
 12. Jag har bara en 15 cm form. Kan man dela upp smeten och sen grädda dem en och en eller går det att göra som med vanliga tårtbottnar, en tjock som man delar i 4 delar?

  SvaraRadera
 13. Hej, det ser ut som ett toppenrecept! Fråga: har du tips på bra omvandlare? Exempelvis: hur många äggvitor är 160 gr? Det är lite knepigt om man inte har en hushållsvåg.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 14. Hej! Denna tårta måste jag bara prova... Men vad är dulce de leche??
  Vill också passa på och Tacka för ett superrecept-Very Cherry chocolate.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Dulce de leche är kokad sötad kondenserad mjök som kokat till en fast kola, kan man enkelt säga. Man kan göra det själv genom att koka en burk kondenserad mjölk men numera finns det färdig att köpa i välsorterade matbutiker. Brukar stå bland bakgrejorna.
   Jag lägger in en länk i receptet ovan till hur man gör själv hemma.

   Mvh Louise

   Radera
 15. Hej!
  Jag bakade tårtan igår. Var lite tveksam när det stod att bottnarna skulle bli som fudge. Läste i ett av inläggen här att någon hade tagit Cherry-bottnarna till denna tårtan istället, så det gjorde jag. Det blev verkligen supergott. Jag gjorde 3 bottnar i aluminium-engångs-formar, 21 cm. Man kan använda dom igen. Klippte ut en rundel i varje av bakplåtspapper. Inga problem att lossa. Kan rekommendera att man lägger bottnarna i kylen (som Louise skriver) en stund innan montering. Dom blir stadigare då. Skar smöret i små kuber och det var inte helt rumstempererat när jag lade i det i marängen. Smeten skar sig inte och den blev inte lös. Kan ha haft betydelse, ej helt 100 dock. Innan jag bredde på frostingen stod hela tårtan i kylen ett par timmar. Gjorde inte hela mängden frosting och det blev trots det frosting över, trots att det var ett tjockt lager. Alla tyckte tårtan var supergod. Den är väldigt mäktig och räcker till många. Lätt att få vacker med frostingen om den, som sagt, fått stå i kylen innan.

  1000-tack för en jättetrevlig sida, Louise! Ska testa din Cherry-tårta nästa gång.

  Hälsningar
  Therese

  SvaraRadera
 16. Tusen tack för din fina kommentar Therese! Och kul att tårtan blev uppskattad :-)

  SvaraRadera
 17. Nu har jag testat denna tårtan och det gick jättebra fram till moteringen. Jag missade nämligen momentet att man skulle ställa in tårtan i kylen efter smörkrämen och gav mig på att frosta den direkt. Big misstake! Tårtan blev ett lutande pisatorn och fyllningen kröp ut. haha. Men god blev den även om den inte blev likaestetiskt tilltalande som din :-)

  SvaraRadera
 18. hej! Louise ska baka din tårta tårta till min brors 18års dag! ska bli jätte kul och spännande hur resultatet blir :)
  jag har bara en liten fråga för jag fattar inte riktigt delen med att man ska lägga frosting på tårtbottnarna innan man lägger på marängsmörkrämen?
  Tack för ditt underbara recept! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Det har blivit en liten miss där, ska så klart stå marängsmörkräm och inte frosting. Jag är så van att den också är frosting ;-) Ändrar det!

   Lycka till med bakandet :-)

   God Jul! / Louise

   Radera
 19. hej! en till fråga :)
  hur långt innan kan man göra tårtan finns det en risk att den säckar ihop eller att den förstörs? jag tänkte göra den imorgon på fredag men den ska serveras på lördag hur tror du det blir? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det går jättebra att göra den i förväg, ingen risk att den säckar ihop eftersom den innehåller smökrämen. Upp till två dagar innn servering är inga problem, och egentligen inte tre heller. Det är en rätt hållbar tårta.

   Med vänlig hälsning, Louise

   Radera
 20. Hej!
  Jag tänkte baka den här tårtan till ett 25-års kalas på lördag. Kommer baka botten på torsdag, lägga mellan den och spackla den på fredag. Jag tänkte lägga på färska hallon/bär men eftersom jag bakar tårtan till ett 25-års kalas - kan jag då lägga på det på dagen på lördag, låta den stå i kylen med bären på och sedan ta fram den 1,5-2 timmar innan vi ska äta den på kvällen? Går det bra tror du? Hinner inte lägga på bären och göra det snyggt under festen.. Vill så gärna lyckas :) Tack på förhand! /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Jag ser inga problem med att lägga på bären innan, eftersom det är färska bär. Låter som en väldigt kombination med denna tårta och färska bär :-)

   Hoppas att ni får en härlig födelsedagsfest på lördag!

   //Louise

   (Om det blir väldigt varmt inne så gör det inget om tårtan inte kommer ut ur kylen riktigt lika lång tid innan)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 21. Tack så mycket!

  Är det bättre att jag fryser bottnarna tills imorgon eller ska de stå i rumstemperatur tills jag lägger emellan dem imorgon kväll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Jag brukar alltid frysa mina bottnar över natten innan jag monterar tårtor. Tycker personligen att de blir lite bättre av en natt i frysen.

   //Louise

   Radera
 22. Hej, Jag bakade ungefär denna tårta, fast med andra bottnar och annan fyllning (salt chokladmousse istället). Men använde din frosting. Frostingen var helt enkelt underbar och jag sparade lite i frysen. Den kan man nog ha i någon efterrätt sedan. Har inte riktigt tänkt ut hur, men det kommer. För övrigt en mycket fin blogg! Länkade hit.
  /Carin

  SvaraRadera
 23. Jag gjorde den här tårtan men täckte den med en enkel chokladganache i stället.
  Helt galet underbar och ljuvligt god :)

  SvaraRadera
 24. Tänk så annorlunda man kan ha det. Jag har alltid minst 5 äggvitor i kylen som jag sedan tvingas slänga när de blir dåliga. Det enda jag egentligen använder dem till är istället för hela ägg i paj. Maräng kan jag inte göra med min gasugn... Äggulorna använder jag främst till glass, men även vaniljkräm och chokladmousse. Idag provade jag för första gången att göra marängsmörkräm och det blev väldigt smarrigt, det kanske är den som är lösningen? :)

  SvaraRadera
 25. Hej

  Har dykt på ditt tårtrecept och det låter och ser fantastiskt gott ut. Men jag undrar över dulche de leche. Köper jag en burk som heter så måste den då kokas i 4 timmar eller är den färdig??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Dulce de leche finns det många varianter av att köpa färdig, står bland bakgrejorna i butik, men man också koka själv om man vill det.

   Med Söta Hälsningar, Louise

   Radera
 26. Vet du om det funkar att spritsa rosor (som en rosecake) med den mörka chokladfrostingen? Tänkte använda den till en annan tårta :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag tror att det finns en risk att den är lite för tung för detta, men man kan ju testa att värma upp frostingen och röra den riktigt smidig. Man kan behöva göra så med jämna mellanrum för att få det att fungera.

   Med Söta Hälsningar, Louise

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...