fredag 26 augusti 2011

Vanilla & Liquorice Cupcakes



En händelserik vecka är, äntligen, till sin ända. Just nu ska det bli så skönt att stoppa barnen i säng, lägga upp benen på soffan och sippa ett glas vin. Men nej, just det. Middag ska ju också lagas. Sen, kan jag lägga upp benen på soffan, och sippa ett glas vin. Och, som brukligt är hemma hos oss, somna in sött till golfen på tv:n.

Tyvärr är det inte för att golfen är trist som jag somnar. Vissa av er kanske trode det eller skulle göra det själva? Jag vill väldigt gärna se alla härliga slag från alla fantastiska spelare som är med i FedEx Cup-slutspelet, men, musiken som spelas emellanåt är rena rama godnatt musiken för mig. Några toner och jag sussar gott. (Och det är inte ens lugn musik). Så tenderar våra kvällar att se ut. Tyvärr.

Men ikväll så tänker jag ändra på den saken! Ikväll ska jag baske mig klara av att hålla mig vaken. Jag tror att nån eller några söta pauser gör susen. En liten tårtbit eller en cupcake kan förhoppningsvis hjälpa mig i min kamp mot den sömndrypande musiken i fortsättningen.

Och just nu tronar några otroligt söta, och minst, lika goda cupcakes i kylen. Lite tjejiga i utseende men de faller nog även killar i smaken med sin kombination av vanilj och lakrits. Otroligt gott!


Imorgon vet vi om jag lyckades...



Vanilla and Liquorice Cupcakes

12-16 st


150 g vetemjöl

200 g strösocker

1½ tsk bakpulver

1 stor nypa salt

150 g rumsvarmt smör

2 stora ägg

2½ dl vaniljyoghurt

1 tsk vanilj essens eller 2 tsk vaniljsocker eller knappt ½ tsk vaniljpulver


Frosting

150 g rumsvarmt smör

180 g florsocker

knappt 4 tsk mjölk

½ tsk vaniljessens

ca 1 tsk lakritsessens (eller efter smak)


Sätt ugnen på 175 grader. Ställ cupcakesformar i en muffinsplåt. Jag använde en lite större modell (men ändå inte jättestora) och då räckte det perfekt till 12 st, gör man i mindre formar så räcker till ca 16 st.

Blanda samman alla torra ingredienser i en skål till en köksassistent, använd ett beaterblade eller flatblandaren. Låt maskinen gå på medelhastighet och tillsätt smöret, lite i sänder så att det arbetas in till en små-smulig deg.

Tillsätt ett ägg i sänder och vispa om ordentligt.

Tillsätt vaniljessens och vaniljyoghurten i två omgångar, glöm inte att skrapa ner det som sätter sig på sidorna om du använder flatblandaren.

Kör samman på medelhastighet till en jämn smet, men se till att den inte överarbetas.

Fyll formarna till max 3/4 och grädda mitt i ugnen 15-25 minuter beroende på storlek och ugn.

Ta ut och låt cupcaksen svalna helt på kakgaller.

Gör frostingen genom att vispa upp smöret i maskin med flatblandare eller beaterblade ca 6-8 minuter. Smöret ska bli riktigt vitt och luftigt.

Tillsätt sedan resterande ingredienser och vispa in dem först på låg hastighet men sedan på medelhastighet ca 8 minuter så att blandningen blir riktigt ljus och fluffig.

Bred eller spritsa sedan på frostingen på helt kalla cupcakes och dekorera eventuellt med lite små silverpärlor och en rosett av lakritsnören.


Enjoy!




4 kommentarer:

  1. Hoppas du lyckade hålla dej vaken, här gick det då rakt inte. Vin och god middag, sen somna i soffan:) Som vanligt på fredagskvällarna...

    Ha en fortsatt avkopplande helg!

    SvaraRadera
  2. Mums! Jag är en riktig lakritsfantast så dessa hamnar på min att göra lista! Jag brukar annars gör cupcakes med lakrtis och citron! Inte dumt det heller!

    Polkamacaroner lät underbart gott! Jag bakade macaroner för första gången igår och de blev sådär!men skam dem som ger sig!

    SvaraRadera
  3. Nu kan ni sälja era bak deco saker ni
    inte vill ha längre eller som ni har förköpt er
    på eller varför inte köpa lite av de sakerna
    som nån vill sälja där som du inte har


    http://www.facebook.com/pages/S%C3%A4ljes-bak-deco-saker/244949685543215

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...