måndag 22 augusti 2011

Enkel Marängswiss Cheesecake




En del desserter är verkligen busenkla. Så enkla att man kan göra dem när sötsuget sätter in sent på kvällen eller om man spontant bjudit hem några på en bit mat. Och varför ska man egentligen krångla till allting jämt?

Många gamla barndoms klassiker som chokladpudding, glass med mixad bärsås eller äggtoddy är ju verkligen snabba och enkla. Jösses, vad vi vispade med äggula med socker, ibland även o´bojpulver, när jag var liten. Men kungen av alla barndoms efterrätter är nog ändå marängswiss.

Eller marängsviss, marängschwiz, hovdessert. Kärt barn har många stavningar och namn. Vad som är rätt vet jag faktiskt inte. En snabb googling på marängswiss gav rätt många stavningsförslag...

Jämte chokladpuddning med en klick vispad grädde (tro mig eller ej, men här gillar jag faktiskt enkel vispad grädde. Kors i taket!) var marängswiss en efterrätt vi hade ibland på fredags- eller lördagskvällar när jag var liten. Särskilt på vintern, av någon anledning. Och det var mysigt och lite lyxigt. Särskilt som de alltid serverades i lite finare glasskålar som aldrig användes, om det inte var lite fest. Och det var det verkligen när vankades vispad grädde med skivade bananer och maränger.

Den egentligen smått genialt enkla desserten fick sig dock en liten make-over och upp hottning av mig häromdagen. Jag ville testa något nytt och enkelt på det bekanta temat. Resultatet blev en Marängswiss cheesecake i glas med lite extra godis i sig och smaksatt grädde på toppen.


Lite "modernare" men fortfarande lika gott.


Marängswiss Cheesecake
4-6 port



6-8 Maryland cookies

250 g mascarpone

50 g florsocker

½ dl vispgrädde

1 krm vaniljpulver

1 banan

1 liten näve M&M (gärna bara choklad varianten)

ca 1-1½ dl mini-maränger

2-2½ dl vispgrädde

några msk hallon eller jordgubbssylt

chokladsås



Krossa kakorna fint med en kavel i en plastpåse. Fördela kakkrosset i 4-6 glas.

Vispa samman mascarpone med grädde, vaniljpulver och ½ dl grädde med elvisp tills det blir en fast och luftig massa.

Krossa M&M-godiset grovt i en mortel och skiva bananen i tunna halvmånar. Vänd försiktigt ner godiskross, bananskivor och maränger i mascarponesmeten. Fördela blandningen över kexsmulorna i glasen.

Jämna till ytan och ställ eventuellt att stelna lite i kylen, men det går också bra att servera direkt.

Vispa grädden tillsammans med lite sylt. Spritsa eller klicka på lite grädde på marängsmeten och toppa med lite chokladsås och extra maränger samt godisar.



Detta lättlagade recept är även mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker.


Innan jag glömer det igen så vill jag påminna om att Ni läsare fortfarande får 20% rabatt på hela sortimentet hos Armano´s Deli om ni anger LOUISESSPIS som rabattkod.



4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...