fredag 5 augusti 2011

Lemon and Liquorice Cheesecake




Den sista tiden har det pågått mycket "arbete" bakom kulisserna här på bloggen. I skrivandets stund borde jag egentligen stå och göra klart ett gäng små sugarpaste rosor som ska pryda en rad mörka brownies. Sen har vädret också gjort sitt till att det inte blivit så mycket av just bloggvaran. Men som sagt, det finns nu ett litet lager upplagt av recept på godsaker som jag längtar efter att få dela med er läsare. För tankeverkstaden har inte tagit semester utan arbetar på för högtryck.

Bland andra roliga saker som hänt nu i sommar är att mitt recept på "Very Cherry Chocolate Cake" har fått ett rejält genomslag i bloggossfären. Det är alltid lika kul och hedrande när man ser att någon annan faktiskt, på riktigt, tillagat eller bakat något av mina recept och uppskattat det. Det är riktigt sporrande och får mig bara att vilja arbeta mer och vidare. Och det är verkligen superkul att se Era fina bilder på denna faktiskt, rent, makalöst goda tårta. Receptet hittar ni här och har ni några frågor om denna tårta eller något annat gott så är det bara att hojta till så besvarar jag dem.

Idag känns det dock som om det är dags för att bjuda på en cheescake, det var verkligen ett bra tag sedan jag skrev ett nytt recept på detta otroligt goda bakverk. Eftersom min käre make älskar lakrits, men inte är lika förtjust i cheesecake om han får välja, så ville jag göra något gott till honom. (Givetvis fanns det också en liten baktanke. Jag försöker ständigt att att omvända honom ytterligare ett steg till mot den ljuva cheesecake-sidan av bakkonsten. Men, hysch, så han inte genomskådar det).

Kombinationen citron och riktigt salt lakrits är en favorit hos oss så det fick den kombon den här gången. Gott blev det. Riktigt gott till ock med och den här cheesecaken satte spinn på mina receptmakarceller i hjärnan. Så det blir nog fler goda lakritsrecept att se fram mot senare i höst.

(Tyvärr är bilderna inte de bästa. Men eftersom själva tårtan blev så god så vill jag ända dela med mig av receptet).


Just nu tycker jag att man ser lakrits i princip överallt. I bakverk, i maträtter och iÄven specialbutiker som ploppar upp. Lakritsmässan växer för varje år. Men, är lakrits bara en hipp ingrediens just nu, eller är den här för att stanna?



Citron- och Lakrits Cheesecake



Botten

300 g mandelmassa

2 ägg

3 msk potatismjöl



Cheesecakesmet

600 g philadelphiaost

150 g strösocker

½tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

3 stora ägg

2 dryga msk potatismjöl

½-3/4 dl lemon curd

skal av ½ citron

ca 40 g turkisk peppar



Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform invändigt med bakplåtspapper och utvändigt med aluminiumfolie.

Riv mandelmassan med ett rivjärn och blanda den med ägg och potatismjöl till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna till den så att den är slät. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Ta ut bottnen från ugnen och låt den svalna helt innan själva cheesecake smeten läggs på.

Sänk ungsvärmen till 150 grader.

Vispa samman philadelphiaost med vaniljpulver och strösocker i en bunke till en jämn kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje tillsätts. Glöm inte att skrapa ner smet från bukens kanter också.

Tillsätt potatismjöl och lemon curd. Rör samman allt till en jämn smet. Krossa den turkiska pepparen med en mortel lite halv grovt och rör sedan ner det i smeten.

Häll smeten i formen och skaka den så att smeten blir jämt fördelad. Slå formen försiktigt i arbetsbänken några gånger så att eventuell luft går ur.

Ställ formen i en lite större form och fyll den yttre formen med vatten så att det står några cenimeter upp på cheesecakeformen.

Grädda kakan i ugnens nedre del ca 40-50 minuter. Kolla kakan mot slutet av gräddningstiden så att ovan sidan inte ser ut att börja mörkna. Om den har tendens att bli mörkare så täck med ett bakplåtspapper.

Ta ut kakan medans den fortfarande är lös, (vobblig, som jello eller gelé) i mitten. Ta ur formen från vatten badet och låt tårtan svalna. Ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolie för att sätta sig minst 12 timmar innan servering.

Just den här gången fick jag för mig att testa att dekorera en cheesecake med sugarpaste och lite blommor. Det är inte nödvändigt för den blir lika fin utan, och väldigt god till en kula glass eller lite vispad grädde om man vill vara dekadent.


9 kommentarer:

  1. Här är min modell, http://airaudo.blogg.se/2011/july/very-cherry-chocolatecake-cupcakes.html :)

    SvaraRadera
  2. Så himla kul med sådan uppmärksamhet, det är du väl värd, tycker vi!
    Lakrits och citron, det låter som en fullträff i smakkombination.

    SvaraRadera
  3. Grattis till Very Cherry, det är den och du värd!
    Och den här cheesecaken... herregud. Lakrits och citron är ju grymt!

    SvaraRadera
  4. ojoj så gott det ser ut, kvällen e räddad!
    Carola från Osby

    SvaraRadera
  5. Den får vi testa ikväll..
    Sofia

    SvaraRadera
  6. ojoj vad det låter GOTT! Måste bara testa på ngt annat botten

    SvaraRadera
  7. Hej Louise!
    Fantastiska recept du har på bakverk! Jag har själv gjort Very cherry chocolate cake och macaroner, vilket var mycket uppskattat :-) Tror du att man kan använda receptet för cheesecakesmeten som du hade för citron och lakrits cheesecake som en frosting utan att baka den i ugnen?

    SvaraRadera
  8. Hej Sara!

    Tack så mycket! Tyvärr går det inte att ta cheesecakereceptet rakt av för att göra en frosting av, det blir på tok för löst. Men om det bord egå bra att blanda cream cheese, florsocker, lemoncurd, citronskal och lakrits och få samma smak. Kan tyvärr inte ge mängd då jag är osäker på hur lemoncurden skulle påverka men du får testa dig fram i mängd och smak, men ett förslag är 200 g cream cheese, 100 g rumsvarmt smör, ca 4-5 dl florsocker, några msk lemon curd, skal av ½ citron och krossad turkisk peppar efter smak. Vispa ordentligt med elvisp!
    Men som sagt det är på en höft ;-)

    Mvh Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...