torsdag 7 maj 2009

Bästa Biscotti Recepet




Jag är inte direkt något stort kakmonster. Men eftersom jag gillar att baka ser jag alltid till att kakburken är fylld med något gott som man kan bjuda eller mumsa på om man är lite fikasugen. Vad som finns i burken brukar variera men storfavoriten hos oss är Biscotti. Den söta italienska skorpan som går att variera i oändlighet. Tror att det är just de variations-möjlgheter som erbjuds som gör att jag gillar den så mycket. Pröva att ta i lite olika saker så får du en ny kaka varje gång. Några favoriter har blivit tre sorters choklad samt saffran + apelsin. Smaksättningar som jag kommer att testa är lime/citron, lavendel, jordnötter med lite jordnötssmör, rosmarin och polkagris (dock inte alla samtidigt!).


Efter många provbak av olika recept har jag efter lite eget mixtrande kommit fram till ett recept som ger underbart goda biscottis. Lättbakade, luftiga, lagom söta och härligt knapriga - precis som jag vill att en biscotti skall vara!
BISCOTTI
Du behöver;
  • 100 g mjukt smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 4½ dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g blandade nötter
  • 200 g grovhackad mörk choklad

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner dem i äggsmeten. Det blir en rätt kladdig deg. Strö lite mjöl på degen och mjöla dina händer. Dela degen i två bitar och forma två längder på en bakplåt. Platta till längderna något. Grädda i 175 grader (ca 150 grader varmluftsugn) ca 40 min. Ta ut, sänk värmen till 100 grader, låt längderna svalna något och skär dem sedan i sneda kakor. Lägg kakorna med snittsida uppåt och torka dem i ugnen ca 45 min.

Pröva gärna att byta ut lite av chokladen mot något annat gott (andra choklad sorter, non-stop, plopp, pokagris etc) eller att ta med ca ½ påse saffran samt skal från 1 apelsin.

5 kommentarer:

  1. Jag håller absolut med om att detta är det ultimata biscottireceptet! Tusen tack!!!
    Hannah Bohm

    SvaraRadera
  2. Super goda! De blir aldeles lagom söta och inte så mjöliga som de som jag testat tidigare. Jag smaksatte med apelsin och vanilj, vilket blev jätte gott. Tack för ett fantastiskt recept! / Lisa Larsson

    SvaraRadera
  3. Tänkte prova detta recept. Blir bara lite fundersam då detta recept innehåller hälften så mycket mjöl som de andra recepten. Det viktigaste för mig är att de inte blir som kakor utan knapriga som skorpor mer.. Då kanske det krävs mycket mindre mjöl??!

    SvaraRadera
  4. Hej! Receptet ger ganska spröda biscottis. Vill du ha hårdare så går det bra att öka mjöl mängden :-)

    Mvh Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...