torsdag 21 juli 2011

Tapas på Svenska




Finns det något bättre sätt än att inleda en god middag med ett glas bubbel och något att smått att knapra på? Det är avslappnat och lagom festligt. Bubbel behöver inte vara pretantiöst utan bara festligt, ett uppiggande sätt att inleda en måltid på tu man hand eller med vänner.

En av mina favorit bubbel "drinkar" är ruskigt enkel att göra och jag lovar att återkomma till den om bara någon dag. Men, jag kan lova att den verkligen är i säsong just nu!

Något jag funderat över ett tag är varför man vill ha något knaprigt innan en middag? I vart fall vill jag ha det. Något knaprigt och salt. Och ser man till vad som oftast ställs fram till en fördrink så är det just knaprigt och salt. Chips, jordnötter, saltapinnar, chilinötter, oliver osv är nog det som oftast ställs fram för att det är lättvindigt och knaprigt. Men, handen på hjärtat, det är inte kul att det alltid är samma saker som åker fram. Och eftersom man oftast är lite småhungrig så riskerar skålarna att bli länsade och aptiten smått förstörd innan maten serveras.

För att göra fördrinks tillugget lite matigare, så matlusten behålls, gjorde jag för ett tag sedan små svenska tapas. Fortfarande knapriga och salta men med lite mer matighet än bara chips. Och för mig så är de här enkla små chipsen verkligen fyllda av svenska smaker och lika goda året runt.

Ett chips kan verkligen toppas med nästan vad som hellst och bli ett gott tilltugg! Vill man variera sig lite så kan toppa några chips med en bit matjesill, gräddfil och klippt gräslök. En goding till nästa års Midsommarfirande. En oväntad favorit hos mig är chips toppat med brie, jordgubbar och en liten nypa svartpeppar. Och tillhör du de som faktiskt står ut med att äta surströmming så varför inte toppa några mandelchips med surströmming, crème fraiche och en liten klick rödlöksmarmelad för att inleda den kommande orgien och reta smaklökarna?


Som sagt, ett enkelt chips kan vara så mycket roligare än bara ett i mängden i en skål på ett bord.




Räktoppade Lantchips
med Löjrom


Man behöver:


Salta Lanchips

Crème Fraiche

Handskalade färska räkor

Löjrom

Finhackad rödlök

Färsk citron

Svartpeppar

Dill

Gräslök



Enklare än så här blir det knappast!

Toppa så många chips du känner att ni behöver med en klick crème fraiche. Arrangera några räkor lite snyggt på och strö över lite hackad rödlök.

Toppa med löjrom, pressa över någon droppe citron och garnera med dill, gräslök och några korn grovmalen svartpeppar.

Lika gott till ett glas kall öl som till vin eller bubbel.

Njut av svenska smaker!

3 kommentarer:

  1. Åh vad gott det ser ut! Det ska jag föreslå för pappa till hans 50-års fest!

    SvaraRadera
  2. Vilken helt underbar blogg !! Hit kommmer jag helt klart att återvända. Att du även som jag har ett gott öga till de lite amerikanska bakverken gör det hela ännu bättre. ;).
    Trevlig kväll !!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...