tisdag 26 juli 2011

Smaksatt Socker
Just nu dignar det verkligen i vår trädgård! Både i form av sena blommor, örter och bär. Jag vet verkligen inte vart eller vad jag ska göra av alla vinbär som trängs på buskarna. Särskilt inte sedan det fortfarande finns kvar ganska många kilon i frysen sen förra året. Men, förr eller senare, så blir det alltid något!

Jag kan nog inte skryta med att vara kända för att ha särsklit gröna fingrar. Mina inneblommor dör, en sakta, men säker död en efter en. Det spelar ingen roll vilken sort jag köper, de enda som lyckas överleva är mina orkidéer. Därför har jag varit extra glad åt att mina underbara rosor fått överleva och ge oss vackra röda rosor trots en egentligen på tok för hård beskärning.

Så när min kära dotter för några veckor sedan kom med den då enda rosen i sin hand och ville ge sin mamma en fin blomma så var det med lite bitterljuvt hjärta jag tog emot just den rosen. (Nu finns det som tur är många fler rosor på buskarna men just då såg just denna ut att bli vår enda).

Rosen, som då bara var en knopp, fick stå i vatten några dagar men när den började att öpnna sig ville jag passa på att ta till mig denna vackra blomma som doftar så gott för en längre tid än bara några dagar i en vas i köksfönstret. Nu finns den istället i ett underbart vackert och välsmakande och doftande socker som kommer att ge njutning långt in i höst.

I samma veva passade jag även på att ta vara på en vaniljstång som hade torkat lite väl mycket. Ett enkelt och effektivt sätt att göra eget vaniljsocker.

Att göra eget smaksatt socker är ruskigt enkelt och så användbart. Lätt att variera efter tycke och smak med tex lime, kokos eller lavendel. Det är ett enkelt och kul sätt att piffa upp tex kakor, sylt, filmjölk eller desserter och uppskattad liten present.


Men det är också ett härligt sätt att bevara sommaren långt in på hösten!Hemgjort Vaniljsocker

2½ dl strösocker

1 vaniljstång (torkad går jättebra)


Häll upp sockret i en burk med tättslutande lock.

Använder du en torkad vaniljstång så börja med att dela den i ca tre delar och klyv sedan dem. Blanda dem med sockret och låt burken stå i ca 2 veckor.

Använder du en färsk stång så dela dem på mitten, skrapa ur fröna och blanda dem samt stången med sockret. Sätt på locket och låt stå ca 2 veckor.

Efter ca 2 veckor kör man sockret och vaniljstänger i en matberedare. Sikta sockret genom en fintrådig sil och lägg tillbaka det i burken.
Hemgjort Rosensocker

2½ dl strösocker

bladen från en stor röd ros


Lägg sockret i en burk med tättslutande lock.

Riv rosenbladen i lite mindre bitar och blanda dem med sockret. Låt stå i ca 2 veckor men rör gärna i sockret emellanåt. Eftersom rosorna innehåller lite vätska kommer sockret att bli lite fuktigt men det blir bra efter en tid.

Kör sockret och rosbladen i en matberedare efter ca 2 veckor. Häll tillbaka det i burken och njut av det vid senare tillfällen.

Obs! Använd endast hemodlade rosor som inte besprutats med något, inte köpta eftersom de kan innehålla kemikalier.4 kommentarer:

 1. Vaniljsocker brukar jag göra ibland men har ännu inte testat att göra smaksatt socker

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev! Ibland behöver man inte krångla till det mer än så <3

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset,vanlijsocker gör jag jämnt,tänk att man missat det i så många år? Men rossocker va nytt. Står en burk tillsammans med rosensaltet jag gjort till badet :) Tack tack! :)

  SvaraRadera
 4. Så gott det låter med rosensocker, synd vi inte har en trädgård att odla rosor i. Får kanske ta en tur och se om vi kan hitta några vi kan nalla någonstans:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...