torsdag 28 juli 2011

Apple Pie Cake




Just det här med att trädgårdarna dignar av frukter och bär, att skogen fylls av svamp och att åkrarna runt omkring blir allt mer gyllene för varje dag påminner mig om att vi drar mot hösten. Trots at vi ännu inte lämnat juli så skänns det som om hösten faktiskt står för dörren. Dagarna här är trots allt varma och fuktigta, men natten, den doftar och känns höst!

Och det gör mig absolut inte nedslagen. Jag älskar hösten! Längtar faktiskt efter den och den klara, krispiga luften med en oändligt hög, blå himmel. Och så alla dofter. Dofter från multnande löv, svampar och eldar från städande i trädgårdar. Tillsammans med sprakande färgerna så njuter jag verkligen om just hösten. Laddad med massor av energi från sommaren är jag definitivt redo för en ny "termin".

För hösten är inte början på slutet för mig, det har alltid varit början på något nytt. Jag har alltid gått in i hösten med nya projekt och nya känslor. Så även i år. Och det är härliga känslor att bära med sig trots regninga stunder.

För några veckor sedan fick jag en plötsligt höstlängtan över mig när regnet strilade ner ute och temperaturen var allt annat än somrig. Och känslorna fick ta form av en tårta med höstliga smaker. Nästa gång jag bakar den här varianten, vilket antagligen blir under den riktiga hösten, tänker jag försöka mig på att blanda ner fintärnat äpple i tårtbottnarna. Det känns verkligen som om det kommer att bli en trevlig kontrast så vill ni testa har jag gett er idéen.

Så, för att fira höstens stundande återkomst bjuder jag er på en ljuvlig Apple Pie Cake.

Höst, när den är som allra bäst!





Apple Pie Cake


Bottnar

175 g rumsvarmt smör

225+225 g strösocker

6 stora, delade ägg

2½ dl vaniljyoghurt

drygt ½ tsk mandelessens

1 tsk vaniljpulver (eller 3 tsk vaniljsocker)

220 g vetemjöl

3/4 tsk bikarbonat

1 nypa salt




Sätt ugnen på 175 grader. Förbered två runda formar som är 20 cm i diameter genom att klä dem med bakplåtspapper eller smöra och mjöla dem.

Rör smör och 225g av strösockret riktigt ljust och fluffigt i en assistent, det tar ca 5 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt äggulorna en i sänder och skrapa ner det som samlas på kanterna emellanåt. Tillsätt mandelessens och vaniljpulver. Blanda allt väl.

Sikta samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dem till äggsmeten på låg hastighet. Låt allt just gå samman och tillsätt yoghurten. Låt allt blandas sakta.

Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa dem tillsammans med resterande socker ca 10 minuter i maskin tills det bildas toppar som håller formen.

Vänd försiktigt ner marängen i den första smeten och fördela smeten mellan de två formarna.

Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter beroende på din ugn, en sticka ska komma ut torr men se ändå till att inte övergrädda.

Låt kakorna svalna i formarna ca 25 min innan de vänds upp för att svalna helt. (Jag brukar låta mina bottnar svalna under formarna men det är en smaksak).


Swiss Maräng-smörkräm
med smak av äppelpaj


4 stora äggvitor

225 g fint strösocker

290 g rumsvarmt smör

1 nypa smör

1½ tsk vaniljpulver

2-3 tsk kanel

2-2½ dl fast äppelmos

Lägg äggvitorna och sockret i en skål till en assistent. Rör om och värm blandningen övervattenbad tills den når ca 65 grader. Rör hela tiden! (Om du saknar sockertermomter så har blandningen nått rätt temp när sockret är helt upplöst och de börjar kännas het).

Flytta över skålen till maskinen när temperaturen uppnåtts och börja vispa. Vispa tills marängen är helt tjock, glansig och skålen börjar kännas sval, det tar ca 10-15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare och börja tillsätta smöret med en klick i taget under vispning på medelhög hastighet. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Det är viktigt att äpplemoset i det här receptet är av en fastare sort. Vispa tills blandningen är silkeslen. Det kan se ut som att maräng-smörkrämen skär sig men fortsätt vispa för den rättar faktiskt till sig igen. Blir blandningen för lös så kan den ställas i kylen ca 15 minuter så smöret får stelna lite innan den vispas slät igen.

Montering

Lägg samman tårtan genom att jämna till tårtbottnarna med en kniv, låt dem gärna ligga i frysen ca 20 minuter innan tårtan monteras. Lägg en botten på ett tårtfat och fördela en rejäl klick av smörkrämen. Lägg på resterande botten och fördela mer kräm på tårtans överdel och på sidorna med en rak spatel.

Just den här gången täckte jag även tårtan med vit marsipan och dekorerade med några höstliga blommor gjorda i sugarpaste.


13 kommentarer:

  1. Den där ser spännande ut, ska absolut bakas framöver =)

    SvaraRadera
  2. Så snygg...oh va jag hade velat gå loss och fota alla dina bakverk ! :)

    SvaraRadera
  3. C.Tvillingmamma - det skulle du mer än gärna få göra! Dina foton är helt underbara!!!

    SvaraRadera
  4. åh, vad gott! så vacker den är, som ett konstverk =)

    SvaraRadera
  5. Detta ser riktigt gott ut... Ska absolut provas vid något tillfälle;)
    Kramar Victoria www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  6. Gud vilka mästerverk du gör! Gjorde din fina morotskaka förra helgen, kanske det blir det här underveret denna helg :)
    Tack för en kanonblogg! ^^,

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag har just lagt upp sidan Receptplatsen.se och letar lite matintresserade personer att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en. Skapar du en profil på sidan kan du även länka till din egen matblogg (den här bloggen dvs) i profilen och automatiskt visa dina inlägg på webbsidan.

    Receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

    Mvh,
    LeChef

    SvaraRadera
  8. Så gott det låter och så fin den blev

    SvaraRadera
  9. Oj! jag tror aldrig att jag har sett något som ser så gott ut tidigare!

    SvaraRadera
  10. Låter onekligen göttigt!
    Visst ligger hösten på lur bakom hörnet, men den får gärna dröja med att komma fram:)

    SvaraRadera
  11. Oj, vilket bakverk! Ser fantastiskt gott ut!

    SvaraRadera
  12. Vilken fin blogg och vilka underbara tårtor och kakor du gör! Äppeltårtan ger jag mig på i eftermiddag!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...