söndag 11 juli 2010

Tortanto - Picknickbrödet

Idag är det verkligen för varmt ute. Visserligen fläktar det lite i vinden men vi har ändå sökt oss innomhus just nu när det är som varmast. Lite sommarförkylningar har också drabbat familjen och just nu är kanske inte den bästa tiden att vara sjuk.


I Morsdagspresent i år fick jag "One more slice", Lelia Lindholms senaste kokbok. Jag har ännu inte hunnit pröva så många av recepten som jag skulle önskat men vi har hunnit få en klar favorit och det är brödet Tortano. Det finns även med i "A Piece of cake" men i den nya boken ges lite mer tips på hur brödet kan varieras. Fast i slutändan är dte bara den egena fantasin som sätter gränserna!

Här kommer min favoritfyllning och variant. Brödet är jättegott att ta med på picknick, till badstranden. Det är också perfekt på en buffé eller att servera med ett svalt glas rött vin på kvällen med lite extra oliver och annat smått och gott.



Ett bröd;

15 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1 msk honung

1 msk flingsalt

2½ dl durumvete

4 dl vetemjölspecial


2 kulor mozzarella

ca 7 inlagda soltorkade tomater

1 stor näve gröna oliver

lite kalamatioliver utan kärnor

½ kruka färsk basilika

ca 100 g rökt skinka

ca 1-2 msk torkad oregano

(finns det lite riven västerbottenost i kylskåpet så är det också gott att strö på)

Smula jästen i en bunke och rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan salt, honung, olivolja och durumvete. Rör ihop och tillsätt vetemjölspecial under tiden degen arbetas ihop. Arbeta degen väl tills den går ihop och släpper kanterna. Strö på lite mjöl och jäs under bakduk ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tryck ut den till en ca 1 cm tjock rektangel (eller triangel). Kavla inte eftersom det pressar ut luften ur degen.

Skiva mozzarellan och strimla tomaterna. Fördela ost, tomater, skinka, oliver, basilika och oregano över degen. Droppa gärna över lite av de inlagda tomaternas olja.

Pensla degens yttersta kanter med vatten, rulla ihop och forma en krans.

Lägg kransen på klädd plåt och jäs ca 45 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda ca 20-25 minuter. Låt svalna lite under duka innan brödet serveras lätt varmt.

3 kommentarer:

  1. mums, ska jag nog baka nästa helg :D

    SvaraRadera
  2. Jag blev bjuden på ett liknande bröd, men där Jamie Oliver stod för receptet. Min väninna hade fyllt det med skinka, ost soltorkade tomater, örter Och kokta ägg! Gott i alla fall. Hon hade använt samma deg till ett efterrättsbröd fyllt med nutella, jordnötter och banan. Mums!

    SvaraRadera
  3. Strålande idé, precis vad jag behöver! Även jag såg det där Jamie Oliver-programmet för ett tag sedan men hann aldrig skriva ned receptet, och detta var ju rätt likt! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...