söndag 24 maj 2009

Bondbönor på italienska






Ikväll ska jag på date!!! Äntligen kommer jag och min älskade sambo att få lite egentid medans mor och far sitter barnvakt åt våra småttingar. När vi blickade tillbaka insåg vi att det var länge sedan vi var ute och åt eller gick på bio. Men ikväll slår vi på stort och gör både och! Ska bli så skönt att få äta ute i lugn och ro.... Att det dessutom blir någon annan än jag själv som lagar middagen gör inte saken sämre. Mini-staden vi bor i har dock inte det största restaurangutbudet (borträknade är de otaliga antalet pizzerior) så vi får se vart vi landar. Kul ska det bli!

Våren och sedan länge kommen och nu nalkas sommaren med stormsteg. Det är svårt att hålla jämn takt med naturens växling nu. Allt sker så mycket tidigare i år än annars. Syrenerna blommar för fullt samtidigt som prästkragar och hundkex börjar titta fram. Skolavslutningar och Midsommar kommer vara överblommade i år....




Igår njöt vi av vårprimörer. Svensk färskpotatis, lokal grön sparris, späda morötter, rädisor, mini-plommontomater från Kinnekulle mm. Så gott och så vårligt!!!
Samtidigt som somaren tågar fram i expressfart växer som det knakar i landen! Även mina små ansträngningar börjar synas nu när bondbönor, gräslök, dill, blad- och kruspersilja börjar titta fram. Nästa år får det bli ett större land så vi kan plantera lite mer godsaker. I vänan på att bondbönorna ska bli färdiga (si så där fram i slutet av juli) kom jag att tänka på en god antipasti som jag ätit vid ett tillfälle, bondbönor med pecorino och pancetta. Enkelt, rena smaker och så gott som det mesta från det italienska köket.





Bondbönor på Italiensktvis




Du behöver;


  • 1,2 kg färska bondbönor (med skidorna)
  • 150 g pecorino-ost (ej lagrad)
  • 100 g pancetta (eller bacon)
  • 2 msk god olivolja
  • lite flingsalt och svartpeppar från kvarnen


Sprita bönorna. Är bondbönorna väldigt stora och skalet segt kan man förvälla dem några minuter i osaltat vatten. Riv pecorino-osten och stek pancettan knaprig. Strimmla pancettan. Blanda bondbönor, bacon, salt, peppar och olivolja i en skål. Strö över osten och servera med ett gott bröd samt lite extra olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...