tisdag 7 oktober 2014

Browned Butter Ice Cream (Brynt Smör Glass)



Scroll down for english


Det här är absolut ingen nyhet, det har florerat en mängd recept på brynt smör glass de senaste året på nätet. Men den här är, till skillnad från de flesta andra, barnsligt enkelt att göra! Ni vet vid det här laget att jag föredrar den busenkla och no fail glassen gjord på kondenserad mjölk. Mest beror det nog på att jag inte alltid har tiden att göra en glass på mer traditionellt sätt där det ska kokas, svalna över natten och köras i maskin för att tillslut frysas in. Jag vill testa min idé direkt när jag fortfarande är såld på den. Men mest beror det på att det alltid blir ett bra slutresultat och ruskigt god glass. Så, det var ju rätt naturligt att jag skulle göra en brynt smör glass. Brynt smör med sin säregna smak av rostade nötter och lite kola är bland det absolut bäst ajag vet. Till slut fick jag tummen ur och OMG varför fick jag inte det tidigare!!!? Det här är så ruggigt god och den passar mer än perfekt till en äpplepaj med lite hasselnötter i kan jag lova.

Det enda du behöver göra är att bryna smör. Och nej, ingen fara på taket, allt brynt smör ska inte ner i glassen. Det vi vill åt är faktiskt bara den lilla bottensatsen med "bruna bitar" som samlas på bottnen efter att smöret brynts. De överblivna smöret kan man istället baka något annat gott på (det kommer ett förslag redan i nästa blogginlägg!) eller varför inte göra ett brynt salvia smör att servera till lite färsk pasta eller fläskfilé. Väldigt gott!

Sen kan jag ju passa på att påpeka det där med lite sprit i glassen. Det är inte bara en smakhöjare utan bidrar också till att glassen inte isar sig så lätt och att den inte blir så där stenhård. Självklart kan man utesluta alkoholen om man inte vill ha det i sin glass (glass på kondenseradmjölk är ju lite mer tacksam på det sättet också).







Brynt Smör Glass

125 g smör (gärna extra saltat)
500 ml vispgrädde
1 burk sötad kondenseradmjölk
½ vaniljstång


1. Bryn smöret i en liten kastrull. Smält smöret i en kastrull och låt det bubbla upp ordentligt. Efter 2-3 minuter börjar smöret att bli gyllenbrynt. Dra kastrullen från värmen när det inte bubblar så mycket och doftar nötigt. Låt svalna lite och häll sedan försiktigt av det övre, klara smöret så att det under med de mörkare bitarna i blir kvar i kastrullen.
2. Häll grädden och den kondenserade mjölken i en stor skål.
3. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg fröna i bunken med gräddblandningen. Tillsätt det som är kvar i kastrullen av det brynta smöret. (Om du vill så kan du tillsätta lite av det bryta smöret också). Vispa samman allt tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar.
4. Häll smeten i en form, täck med plastfolie och frys tills glassmeten stelnat, ca 4-6 timmar.
5. Ta ut och låt glassen mjukna några minuter innan den serveras.





In english


The past few years there´s been a hype around browned butter. I guess you haven't missed it! There's browned butter everywhere and then some... And I have thought about making Browned Butter Ice Cream for ages. I finaly I made it. So, so good! It´s absolutely wonderful together with an apple pie. try it!





Browned Butter Ice Cream

125g butter
500 ml whipping/double cream
1 can sweetened condensed milk
½ vanilla pod


1. Brown the butter in a small saucepan. Melt the butter and let it bubble up. After 2-3 minutes the butter will start to turn golden. Remove the saucepan from the heat when the bubbles have come down and the butter smells nutty. Let the butter cool slightly then pour of the clear butter, leavning the "bits" at the bottom of the pan.
2. Pour cream and sweetened condensed milk in a large bowl..
3. Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Add the vanilla seeds to the bowl and then the browned bits that we left behind in the saucepan. (If you want to you can add some of the butter aswell). With an electric hand mixer whisk until thick and quite stiff peaks forms.
4. Pour the ice cream batter into a freezer conainer or a large loaf cover the ice cream with cling film and freeze until solid, about 4-6 hours.
5. Leave the ice cream to room temperature for about 15 minutes before scooping up.

3 kommentarer:

  1. Visst har vi sett glassen på andra ställen, men som du skriver så är det ju bara plus på att det är enkelt att göra den!

    SvaraRadera
  2. Mums va gott det där ser ut!
    Och stort grattis till nomineringen Årets bakblogg!

    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. This looks amazing and yes, brown butter is very popular - I love using it. The nutty flavor is wonderful!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...