tisdag 1 juli 2014

Creamy Vanilla Yoghurt Ice Cream Pops (Lyxiga Vanilj-Yoghurtglasspinnar)


Scroll down for english


Sommar är lika med glass. Och jo, det är sommar även om vädret inte riktigt bekräftar det. Men oavsett hur mycket jag älskar min superenkla glass så kan jag inte med gott samvete äta det riktigt så ofta som jag skulle vilja. Min tandläkare skulle jubla men det skulle jag eller min plånbok göra direkt. Så, vad gör man då? Utan att ge upp glass? Går över till en lite nyttigare yoghurt-glass så klart!


Om det är något som jag gillar lika mycket som glass så är det frozen yoghurt. Sedan jag var yngre har jag lite smått fascinerats av amerikanska böcker där de på kvällarna gått ut och ätit frozen yoghurt med olika goda toppings på. Det lät så härligt annorlunda mot den trista glassen man kunde skopa upp ur en GB-trepack hemma i köket. Särskilt när man på sin höjd kunde toppa den med O´hoj Kolasås eller blandat strössel som om möjligt gjorde smakerna ännu mer bisarra. (Jag var aldrig särskilt förtjust i GB-trepack). Jag drömde alltid om att testa vanilj-varianten med roastade pecannötter och kolasås. Antagligen för att det var just det som huvudpersonen i min dåvarande favoritbok alltid beställde. Och det var precis vad jag beställde när jag var i Palo Alto. Det är fortfarande bland det godaste jag ätit! Ibland lever dikten verkligen upp till verkligheten.


Nu är det här i och för sig rätt långt ifrån frozen yoghurt som man köper på yoghurtbarer men det här istället grymt goda yoghurt-glasspinnar! Jag har testat att göra yoghurtglassar ett antal gånger tidigare men aldrig blivit 100% nöjd med resultaten. I min smak blir det på tok för isigt när man bara fryser in yoghurt rakt upp och ner med. Med bär i blir det dessutom ännu mer isigt. Så, jag tänkte till några varv kring detta och kom fram till att om man blandade lite vispad grädde i yoghurt smeten så borde det bli ett mjukare och mer glass-liknande resultat. Och lycka! Det blev det!


Det här yoghurt-glasspinnarna är härligt krämiga och så lyxiga att man inte tänker på att man äter något som faktiskt är bra för en. Bäst blir de om de får vara ute ur kylen en liten stund innan de serveras efter som de blir rätt hårda. Jag har även gjort fruktvarianter med denna bas som blivit väldigt goda (men det kommer mer på det senare).




Creamy Vanilla Yoghurt Ice Cream Pops
6 st

2½ dl grekisk yoghurt
fröna från ½ vaniljstång
1-3 msk flytande honung
1 dl vispad grädde


Lägg yoghurt, vaniljfröna och honung i en bunke. Rör allt slätt.

Vänd ner den vispade grädden och se till att det blandas väl.

Fyll 6 stycken glassformar eller små plastglas med glassmeten.

Sätt in formarna i frysen 10 minuter. Ta ut formarna igen och tryck ner en glasspinne eller liknande i glassen. Ställ tillbaka formarna i frysen och frys sedan minst 3 timmar eller tills glassen är helt frusen.

Enklast blir det att lossa glassen ur formarna om de får stå ute ca 15 minuter innan de serveras. Om det är svårt att lossa glassen ur formarna går det bra att doppa ner dem i varmt vatten, då lossar glassen lättare.






In english

It´s summertime and I have, as always this time a year, an obsession with ice cream. But even though I love my super-easy condensed milk ice cream I know that I can´t eat endless of it. So, I have turned to my next best option. Yoghurt ice cream!

I actually love yoghurt ice cream just as much I love ordinary ice cream. But, I have had a problem with that my yoghurt ice cream has turned out to be to icey. So, I tweaked the recipe a bit by adding whipped cream and the ice cream turned out more creamy and just as delicious as ordinary ice cream.



Creamy Vanilla Yoghurt Ice Cream Pops
makes 6

1 cup greek yoghurt
½ vanilla pod, the seeds
1-3 tbsp runny honey
½ cup whipped cream


Place the yoghurt, vanilla seeds and honey in a bowl. Stir until smooth.

Fold in the already whipped cream and blend well.

Divide the mixture between 6 paper cups or plastic molds.

Place the pops in the freezer for 10 minutes, then gently poke a popsicle stick into the center of each one. Place back in the freezer for at least 3 hours or until frozen solid.

Best served if left out at roomtemperature for about 15 minutes before serving.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...