tisdag 4 september 2012

Raspberry and Lemon Ruffle Cake (Hallon- och Citrontårta)




Tro det eller ej, men den senaste tiden har jag varit duktigt! Visserligen har jag varit sämre än sämst på att blogga, men jag har äntligen tagit itu med en massa saker som legat och pockat på min uppmärksamhet. Eller, för att vara helt ärlig, jag har i vart fall börjat att beta av den ganska gedigna listan med "att-göra-saker". Att den fortfarande är näst intill besvärande lång och därtill ständigt fylls på av nya infall och tankar som jag bara måste genomföra (någon gång, snart), det behöver vi inte låtsas om...

Märkligt nog in faller den här känslan av att vilja ta itu med som ligger efter och helt enkelt komma i ordning just i samma veva som det börjar att bli höst ute. Den lite dunkla dagarna, de vackra, generösa färgerna och den höga klara luften fyller på något märkligt sätt upp sinnet med en vilja att städa upp. Att hösta. Det är faktiskt rätt härligt! Och höstat har vi gjort. Bär plockas, bröd bakas, frysen fylls, nya kläder har inhandlats till barnen som helt plötsligt inte hade ett plagg som passade, inskolning på förskola, planer skissas upp och får allt mer konturer. Allt sker i ett ganska härligt, höstligt, virrvarr tillsammans med stora rykande koppar med thé och knapriga biscotti. Det är härligt, mysigt, vackert, småruggigt om vart annat. Och bara underbart höstligt.

Jag älskar hösten! Jag äslskar att den ger en nystart, ny energi och massor av nya tankar och idéer. Jag älskar att krypa in i värmande koftor, dra på mig jeans och gummistövlar och bara vara ett med denna härliga årstid.

I köket har energin tagit utlopp i att jag äntligen börjat beta av en samling bestående av ditt och datt som jag samlat på mig. Det är så många olika tekniker som jag velat testa men sommaren har satt käppar i hjulen och (jag skäms nästan att säga det) men jag har varit lite feg också. Jag har så länge velat testa en rada olika frosting- och spritstekniker men det har tagit emot. Delvis på grund av fegheten för att misslyckas och känna sig så där dum man bara kan göra efter ett sådant nederlag.

För det ser ju så fruktansvärt enkelt ut när man ser alla underbara cakes runt om på nätet, den ena mer perfekt än den andra. Tutorials på you tube där allt bara går som en dans på rosor. "Men visst kan jag det med!" tänker jag. "Eller...."  Och sen sätter fegheten in och tankarna att det säkert inte är så lätt som det ser ut. Men nu har jag som sagt tagit tagit i att avverka en rad av dessa tekniker som varit lite skrämmande tidigare och jag har en glad nyhet till er läsare. Ni behöver inte lika fega som mig för teknikerna jag nu testat (och som ni kommer att få se fler av) är faktiskt precis lika enkla som de ser ut! Och det har bara gett mig blodad tand att testa allt fler och lära mig så mycket det bara går.

Först ut ur min egna hemläxa var en ruffle cake. Jag vet att ni sett dem överallt, säkert har flera av er redan prövat att spritsa en med bravur, men kom ihåg att jag var feg... För inte skulle väl jag kunna få till en tårta som ens liknar de fantastiska på alla bilder? Visst skulle mina ruffles misslyckas med att fästa, ramla ner från kanten, bli sneda eller allmänt bara i oordning? Men faktum var att åstadkomma dessa otroligt vackra och dekorativa tårtor inte är svårare än att hålla ett jämnt tryck på spritspåsen och en stilla fram och tillbaka rörselse.
   Min tårta är långt i från perfekt men i mina ögon är den en seger över min feghet. (Och faktiskt tycker jag att den är rätt söt, ett stort steg för mig att kunna skriva). Men å andra sidan, vad skulle inte vara sött med ruffles?

I den här tårtan samsas två av mina absoluta favorit smaker, hallon och citron. För att lätta upp syrligheten lite valde jag att göra en mousse av mascarponegrädden (som blir så där härligt krämig utan att bli gräddtårtig) att ha mellan lagren. Till fyllning och för att smaksätta marängsmörkrämen (omarbetad variant från Martha Stewart) använde jag mig av hallon curden från ett tidigare inlägg och bottnarna är en lite omarbetad variant från ett par ur boken Sky High. Jag valde att göra tårtan i 15 cm storlek vill du göra en större går det jättebra att dubbla receptet och baka i tre stycken 20 cm formar.
   Riktigt vackra ruffle cakes kan ni hitta bl.a här, här och här. För att nämna några!


Ikväll ska jag, som så många gånger förr, drömma mig bort på Pinterest...








Raspberry and Lemon
Ruffle Cake

 Bottnar

145 g mjöl
4 g bakpulver
2 g salt
120 g mjölk blandat med ½ msk vinäger (eller 60 g mjölk + 60 g gräddfil)
1 tsk vaniljextrakt
lite mindra än ½ tsk citronarom
½ tsk rivet citronskal
115 g smör
150 g strösocker
2 stora ägg



Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smöra och bröa eller klä tre stycken formar, 15 cm i diamter, med bakplåtspapper.

Sikta samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Blanda samman buttermilk och vaniljextrakt, ställ åt sidan.

Rör smör och socker riktigt vitt och poröst med maskin, ca 5 minuter. Tillsätt ett ägg i sänder och rör ordentligt samt skrapa ner det som fastnar på kanten och skålens botten mellan varje ägg tillsätts. Tillsätt citronarom samt citronskal och låt det blandas in väl i smeten.

Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen, blanda och tillsätt hälften av mjölkmixen. Upprepa med en tredjedel mjölblandning, resterande mjölk och avsluta med mjölblandning. Låt alltsammans gå samman till en fin smet.

Fördela smeten i formarna. Grädda bottnarna mitten i ugnen ca 20-30 minuter. En bra riktlinje för när kakorna börjar bli klara är när en provsticka kommer ut okladdig och det luktar kaka i rummet.

Ta ut kakorna och låt dem svalna i formen 15 minuter in de stjälps upp och får svalna helt på kakgaller.



Fyllning

200 g mascarpone
150-200 g (1½-2 dl) vispgrädde
ca 30 g (½ dl) florsocker
½ krm vaniljpulver
½ tsk gelatinpulver (kan uteslutas)
ca 1 ask färska hallon



Låt gelatinpulvret svälla tillsammans med nästan 1 msk vatten i en liten skål.

Vispa grädden tillsammans med mascarpone, florsocker och vaniljpulver till en fast, stabill kräm. Börja med en mindre mäng grädde och tillsätt mer om kräme blir för kompakt och du nskar den lättare.

Smält gelatinet i micron några sekunder och blanda sedan ner det i mascarponegrädden. Vänd försiktigt ner hallon.



Marängsmörkräm
med hallon curd

160 g äggvita
225 g strösocker
440 g riktigt rumsvarmt smör
1-1½ dl hallon curd
1-2 tsk klart vaniljextrakt
1 krm citronarom
ev någon droppe rosa pastafärg



Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin).  Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen under tills den kommer upp i 64 grader. Rör kontinuerligt i blandningen så inte vitorna börjar tillagas!
(Saknar du en termomter så nås 64 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten börjar känns het samt ser lite vit ut).


Flytta över skålen till maskinen när rätt temp på socker-äggblandningen uppnåtts och börja nu vispa med vispen (givetvis kan detta göras med en vanlig elvisp också men jag föredrar maskinen eftersom man slipper stå bunden med vispning så länge). Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca 15 minuter.

OBS att även bunken marängen vispas i måste vara sval innan smöret tillsätts till marängen.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv, (ett på en KA). Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer så den blir slät, fluffig och silkesliknande.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, citronarom sant hallon curd. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev curd eller vanilj. Färga krämen med lite extra rosa pastafärg om den känns för blek.


Montering av tårtan

Använd gärna en snurrbricka (turn table) när du monterar tårtan. Lägg en botten på en bit bakplåtspapper och fördela en generös mängd av moussen över bottnen. Lägg på nästa botten och fördela liknande mängd över denna botten. Lägg på den sista bottnen.
Täck tårtan i ett lite tunnare lager av smörkrämen (crumb-coat). Jämna till och ställ in tårtan i kylen att stelna ca 30 minuter.

Förbered en spritspåse med en bladtyll, jag använde mig här av Wiltons #104. Fyll påsen till hälften med marängsmörkräm och försök jämna ut ev luftfickor.

Ta ut tårtan, flytta över till serveringsfatet och börja spritsa volangerna. Börja nerifrån och arbeta dig uppåt. Håll tyllen så att den är rak med den tjockare delen vänd mot tårtans sida och den smalare delen mot dig. Försök att vara så nära tårtan som du kan utan att vidröra den med tyllen och börja sedan spritsa samtidigt som du för tyllen fram och tillbaka i ett jämt tempo tills du når till tårtans topp. Börja med ny våd vid tårtans botten och arbeta dig uppåt. (Du kan testa hur volangerna blir med olika tyck och hastigheter så du hittar en ruffle du gillar. Det gjorde jag så därför ser en del av våderna lite olika ut).

När du arbetat dig runt hela tårtan är det dags att spritsa tårtans ovansida, antingen arbetar du dig utifrån och in med volanger eller så spritsar du dig med samma lungna vågrörelse runt hela tårtan i en cirkel.

Voila! Låter inte så svårt, eller hur?

En jättebra  och förklarande video-tutorial på hur man spritsar med denna teknik kan du titta på här.


Enjoy!


19 kommentarer:

  1. Väldigt vacker tårta och goda smaker!

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också hösten, det är en så mysig årstid. Synd att det är å många som tycker tvärtom! Din tårta är otroligt vacker!

    SvaraRadera
  3. åh den blev jättefin,har själv inte vågat gå på denna modellen.mascarpone fyllningen låter jättegott.tidigare har ja bara gjort frosting och cheesecake på de och de är supergott så kan tänka mig att den här blev succè

    SvaraRadera
  4. Den ser ju fantastisk god ut =)

    SvaraRadera
  5. Oj vilken fin tårta...
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  6. Men herrejisses, vilken makalöst vacker tårta! Vi har sagt det innan, men säger det igen, du är helt otroligt duktig!

    Hösta ska vi också göra i helgen, plocka undan sommaren, ta fram hösten och sortera. Gillar faktiskt också det, det känns som att man får börja om på nåt sätt.

    SvaraRadera
  7. Vilken underbar tårta! Kan inte du visa hur man spritsar en tårta så där? :)

    SvaraRadera
  8. Tack så jättemycket för era söta kommentarer! De värmer i höstrusket <3

    Alexandra, jag ska försöka mig på en tutorial på denna spritsteknik nästa gång jag rufflar. Kommer att bli om någon vecka.

    Kramar Louise

    SvaraRadera
  9. Tack för ditt svar! Ser fram emot en tutorial! :)

    SvaraRadera
  10. Det är väldigt tråkigt att du endast använder maskin. För oss som inte har tillgång till maskin kan ju alltså inte använda flatblandare. Finns det någon annan lösning? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Alla smeter och de flesta frostingar går ju att blanda med en elvisp (eller för hand). Det tar lite längre tid och man får stanna för att skrapa ner der som hamnar på bunkens sidor och på botten emellanåt. På slutet kan man blanda ihop ingredienserna på lägsta hastighet eller för hand. Det är enklare med en ståeende maskin men en elvisp klarar också jobbet!
      Det går öven bra att vispa en marängsmörkräm med elvisp. Det tar lite längre tid men det går. Då skulle jag tillsätta smöret lite pö om pö och vispa på lägsta växel tills krämen emulgerat och sedan vispa upp den på lite högre så den blir sidenliknande.

      Mvh Louise

      Radera
  11. Hej!
    Ser underbar ut, måste testa själv! Hur bra håller sig marängsmörkrämen? Klarar den att stå i kylskåp efter man spritsat den eller måste den spritsas samma dag som servering?
    mvh Carina A

    SvaraRadera
  12. Hej Carina!

    Marängsmörkräm håller sig i sin spritsade form från det den spritsas. Förvara i kyl, täck över med en kupa eller plastfole när frostingen satt sig, och ta ut minst 30 min innan servering eller lite längre innan om ni vill ha den ordentligt rumstempererade.

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
  13. Tack för svaret. Jag gillar redan marängsmörkrämen,lite frächare smak är vanlig smörkräm! Fick dock lite luftbubblor i smeten som gjorde att det spritsade blir lite "söndrigt", något tips?
    mvh Carina A

    SvaraRadera
  14. Gjorde den här till mina föräldrar på deras bröllopsdag. Så sjukt god!

    SvaraRadera
  15. Hej!

    En fråga, blir denna smörkrämen väldigt hård när den varit i kylskåp? Jag har gjort en variant av denna tårta fast med lite annat recept men smörkrämen blev väldigt hård och när man skar tårtan liksom "bröts" smörkrämen loss och föll i bitar av tårtan. Så vill jag inte att det ska vara. Vill att krämen ska vara mjuk men ändå så fast att den håller formen. Tacksam för svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      All smörkräm blir ju hård när den är i kylskåp, särskilt marängsmörkrämer. Har kanske missat att skriva det här men man bör ta ut tårtan 45-60 min innan servering så att den hinner bli rumsvarm och därmed blir också smörkrämen mjuk och god 😊

      Med Söra hälsningar, Louise

      Radera
    2. Okej tack! Bara så orolig att min tårta kommer sjunka ihop eftersom jag ska spritsa på mousse (inga tjocka bottnar som stadgar upp) men jag får prova. Tack för svaret.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...