torsdag 9 augusti 2012

Raspberry Curd (Hallon curd)




Om det är något jag fått smak för det senaste året så är det curd. Att den efter flytt och allt stök det innebar fallit i glömska kan jag bara beskylla mig själv för. Fast jag ska erkänna att det tidigare bara varit lemon curd som jag pillat med hemma. Ett måste i citronmarängpaj, till tårtor, scones, rostat bröd mm. Men att jag inte förens nu förstått hur användbar denna lilla kräm kan vara eller vilka variationsmöjligheter den erbjuder. Det är ju bara dumt! Och det dessutom flera gånger skulle givet ett utmärkt tillfälle att ta hand om alla dessa äggulor som titt som tätt stått och samlat damm i kyskåpet. OM man bara tänkt till ett steg ytterligare. Att man inte tänker till bättre...

Men eftersom jag nu insett vilken fantastik produkt man kan få av dessa överblivna äggulor så vill jag dela med mig av min nya insikt till er (för handen på hjärtat, det är inte alltid man hinner eller känner för att göra glass).
För en curd är egentligen en len smekning av smaker. En hyllning av det rena och enkla. Tänk att man kan ges möjligheten att packa ner sommarens solmogna hallon i en liten burk och ta fram den när regnet smattrar mot rutorna i höst. Ljuvligt! 

Curd kan man verkligen göra på ett antal olika sätt, själv föredrar jag varianterna utan gelatin i. Lemon curd har jag efter lite mixtrande fått ihop mitt favorit recept på och det kan ni hitta här. När jag fick idéen till en ny tårtkombo var hallon curd ett måste (lugn, bara lugn tårtan kommer också). Efter att ha testat ett recept som inte föll mig i smaken alls hittade jag det här receptet från Martha Stewart som blev helt perfekt. En fullträff med fin balans mellan hallon och citron, vilket var det jag eftersökte för mitt ändamål.

Att innehållet i burken minskade på en märkligt sätt samtidigt som teskedarna i disken förökade sig är väl bara ett högst märkligt samanträffande. Eller hur?


Som avslutning vill jag bara passa på att påminna om att man nu kan nominera sin favorit matblogg till Folkets Matbloggspris. Nominering gör man här och det skulle vara en riktig ära bara att bli nominerad av er läsare!
   Nu ska jag jobba vidare på en frosting till en kaka som jag hoppas blir alldeles devine....









Raspberry Curd
(blir ca 2½ dl)

100 g (1 dryg dl) strösocker
2 msk färsk pressad citronjuice
½ tsk rivet citronskal (kan uteslutas om man önskar lite svagare citron smak)
1 nypa vaniljpulver
4 stora äggulor
1 nypa salt
70 g smör
ca 1½ dl hallon



Vispa samman socker, citronskal, vaniljpulver samt äggulor lite lätt i en kastull. Tillsätt salt och citronsaft.

Tillsätt smöret och ställ kastrullen på en medelvarm platta. Värm blandningen under konstant omrörning tills smöret smält, blandningen är tillräckligt tjock för att täcka baksidan av en sked och det börjar anas små bubblor runt kanterna. Obs, blandningen får ej börja koka!

När stadiet ovan uppnåts, ta av krämen från plattan, fortsätt att vispa och passera sedan krämen genom en finmaskig sil ner i en glasskål. Täck med plastfolie direkt på krämen och låt den svalna medans du förbereder hallonen.

Kör hallonen i en liten matberedare eller med mixerstav till en purée. Passera purén genom en finmaskig sil för att slippa kärnorna och blanda sedan ner hallonen i den avsvalnade krämen. Blanda väl och häll upp i en burk.

Halloncurden håller ca 2 veckor i kyskåp och går även att frysa.


Enjoy!




5 kommentarer:

  1. Så nu har jag nominerat dig!
    Hoppas du vinner!

    SvaraRadera
  2. oj, det ser riktigt gott ut! ska definitivt prova. Vilken trevlig blogg du har!

    SvaraRadera
  3. mmm ser riktigt gott ut,har inte hunnit testa hallon men de måste ja nog göra.jordgubbscurd är riktigt gott oxå och passar till mycket

    SvaraRadera
  4. Man riktigt känner hur gott den smakar när man läser din beskrivning! Och vem vill inte kunna ta fram sommar på en burk i vintermörkret och drömma sej tillbaka...

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott! Ser nästan ut som en strawberry daiquiri, gott gott gott! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...