fredag 24 februari 2012

Polkagris Marshmallows




Glad fredags eftermiddag!

Hoppas att allt är bra med er läsare! Här lunkar allt på i sedvanlig renoveringstakt. Vi har väl kommit till insikten att den takten dessvärre inte är vår vanliga. Det är som om renoveringar har en egen tidszon, ett eget dygn och en helt annan tidsuppfattning. Ni som varit i svängen och i kontakt med denna märkliga organism vet förhoppningsvis vad jag pratar om, och kanske känner ni igen er lite. Annars är det väl bara jag som är otålig. Men jag väntar (i mina ögon) fortfarande tålmodigt på att köket skall komma på plats. Och givetvis på att vi ska kunna flytta in.


Under tiden är det stiltje. På alla fronter. Det är så mycket som jag skulle vilja göra men det går liksom inte nu. Nå ja, jag får ta igen detta med råge så snart vi är på plats. Under tiden försöker vi njuta av vårsolen som sakta töar upp ett tidigare fruset landskap. Undrar varför det alltid känns som en överraskning när solen värmer så att det töar redan i februari?

Men ni ska ändå få ett gott recept, det är ju ändå fredag och snart helg. Och vad passar bättre inför en lördag än hemgjort godis? Jag höll på att skriva ”bland det godaste man kan göra hemma är...” men eftersom det mesta godis är gott och särskilt det som man gör själv så kändes det lite fel. Vad är det som inte är gott att göra själv hemma? Hemlagat är så klart inte köpt, men hemkörda marshmallows är faktiskt precis lika goda som de köpta, om inte godare! Och de kommer med en stor fördel. Man kan köra dem så mycket roligare hemma med lite färg och essens. Här sätter nog bara fantasin gränsen för vad man kan göra. Min vana trogen så blev min första smaksatta satts några droppar pepparmint i sig. Lite röd färgpasta och vips så blev vanliga marshmallows transformerade till polkagrismarsmallows.

Och jag ljuger inte när jag säger att dessa lyfte varm choklad till nya höjder...





Polkagris Marshmallows
9 st gelatinblad
140 + 200 g vatten
450 g strösocker

7 g glukos

2 stora äggvitor

1 tsk vaniljsocker eller fröna från ½ vaniljstång

maizena + florsocker att tossa godiset i

Blötlägg gelatinet i 140 g kallt vatten.

Lägg 200 g vatten, socker samt glukos i en tjockbottnad kastrull. Koka uppblandningen till 127 grader. Pensla kanten av kastrullen med kallt vatten och en pensel ibland för att undvika att det blir sockerkristaller.

Vispa äggvitorna styva med elvisp under tiden. Tillsätt vaniljsocker eller vaniljfrön.

Tillsätt gelatinet och vattnet som gelatinet låg i när sockerlagen är klar. Ta av kastrullen från varämen och låt gelatinet glida ner försiktigt. Pass upp för det kommer att bubbla upp ordentligt!

Fortsätt att vispa vitorna och tillsätt gelatin/karamellen i en trunnstråle. Fortsätt att vispa (eller kör smeten i en stående maskin) i ca 15-20 minuter. Tillsätt ev smakessens och färg på slutet.

Klä en liten långpanna med bakplåtspapper, olja lätt, sikta över en 50/50 blandning av florsocker och maizena. Bred ut massan och ställ den kallt att stelna minst en timme.

Sikta över mer av blandningen och skär upp i kuber. Tossa bitarna i mer av blandningen och lägg i fina påsar eller lufttätburk.

Förvara mashmallown i kylen, den är hållbar någon vecka. Det finns en mängd olika marshmallowsrecept ute i rymden med detta gjorde vi på konditorkursen och det har inte svikit!

Enjoy!




4 kommentarer:

  1. åh ja har velat pröva på o göra egen marshmallows men de recept ja sett har innehållt väldans mycket glukos,men detta tilltalar mig bättre.ser riktigt gott ut,mums
    men skulle nog testa med lakrits,kanske turkisk peppar,så gott.lakrits fan

    SvaraRadera
  2. Egna marshmallows har vi gjort och det blir så gott. Fint marmorerade med färgen blev dina, kul med lite nya idéer.

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet, har aldrig vågat Mig på att göra egna marshmallows, men nu blev jag sugen. Verkar ju inte sååå svårt. En liten fråga - har du börjat blogga någonannanstans? Var ju ett tag sedan du skrev...

    SvaraRadera
  4. Hej Glassriket!

    Nej har absolut inte slutat att blogga eller börjat någon annanstans :-) Tyvär har livet varit i ett almänt kaos sedan januari då vi började att förbereda flytt och renovering. Nu är vi bättre i ordning och jag hoppas att bloggande skall börja flyta på det med fom nu!

    Mvh Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...