onsdag 29 september 2010

Enklaste brödet

Det här receptet finns det i tusen och en varianter. Minst! Och jag förstår att det är ett populärt bröd. Lättlagat och gott som det är. Som ytterligare plus kan adderas att det är väldigt flexibelt, man tager vad man haver eller känner för att ha i. Russin, tranbär, aprikoser, fikon, nötter, solrosfrön, linfrön, apelsinjuice mm, det finns så mycket gott att röra ner i detta bröd. Testa valnötter, aprikoser och lite ädelost till ostbrickan.

Själv har bakat det minst lika många gånger, känns det som. På ett av mina gamla jobb var detta bröd ett måste på lunchen och populariteten gjorde också att vi sålde ett gäng varje dag. Här kommer jag att ge er ett bra grundrecept på ett frukt- och nötbröd. Som bonus får ni även ett extra recept med ett alternativt bröd där jag också ger förslag på alternativa ingredienser.



1 frukt- och nötbröd


3 dl grahamsmjöl

4 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1½ dl russin

20 torkade aprikoser i mindre bitar

150 g valnötter

5 dl filmjölk

½ dl ljus sirap


Sätt ugen på 175 grader. Smörj en avlång bakform som rymmer ca 2 liter. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan filmjölk och sirap. Rör ihop till en kladig deg och klicka sedan ut den i formen. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme. Ta ut och låt brödet svalna

Brödet är godast nybakat och passar jättebra på en ostbricka.




Bonusbröd


3½ dl vetemjöl

2 ½ dl grahamsmjöl

1 dl fyrkornskross

½ dl vetegroddar

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 tsk havssalt

2½ tsk bikarbonat

5 dl filmjölk

½ dl ljus sirap

Variera sedan brödet genom att tillsätta något eller några av tex:

en nypa saffran och en skvätt apelsinjuice

ca 100 g nötter (pistage, valnötter, mandel, hasselnötter, chasew, para, pinje mm)

ca 1 dl torkad frukt (russin, fikon, katrinplomman, jordgubbar, papaya, aprikos, kokos, tranbär, banan)

Grovt triven eller tärnad ost (tex cheddar, ädelost, brie, getost, prästost. Ädelost och 1 tsk pepparkakskrydda är kanongott.)

ca 1 dl rårivna grönsaker (morötter, rödbetor, zucchini)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form som rymmer minst 1½ liter. Rör samman alla torra ingredienser samt de extra tillbehör du känner för och blanda väl. Rör sedan ner filmjölk och sirap till en kladdig deg. Klicka ut degen i formen och sätt in den i ugnen. Grädda mitt i ugn ca 60 minuter. Brödet ska kännas torrt, ej kladda, när man känner på det med en sticka.
Solrosfröna kan bli lite gröna i färgen i detta bröd. Det är emellertid helt ofarligt och en naturlig reaktion på/mot bikarbonaten. Om du skulle fundera på vad som händer med fröna efter gräddningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...