tisdag 21 januari 2014

Fabulous Buttery Shortbread (Underbara Shortbreads)


Scroll down for english

Nu har jag suttit en bra stund och försökt komma på något kul och bra att säga om, tja, något. Men attans vad svårt det var idag! Jag sitter mest och bara andas. Hjärnan är totalt blockerad av nått. Vad vet jag inte. Men vad jag kan säga är att det inte varit den bästa eller mest ultimata starten på veckan. Nästan allt som kunde gå fel igår gick just, fel och den här dagen har jag bara fortsatt att andas ut. Och försökt att komma ikapp med mig själv.

Därför känns hjärnan helt blockerad just nu. Det positiva är att härifrån kan det bara bli bättre och det känns faktiskt som om det redan börjat!!!


Det enda jag med säkerhet idag vet är att jag älskar shortbread! Det behöver jag inte ens ha en fungerande hjärna för att veta. Jag har varit fullkomligt tokig i dessa kakor i x antal år. Om jag ska vara helt ärlig så har mitt vurmande för shortisarna suttit i sedan gymnasiet. På den gamla goda tiden var det inte riktigt lika lätt att köpa shortbread som det är idag när de finns i de flesta matbutiker. Men back then hade man tur om de fanns de där små söta två-packen att köpa (för dyra pengar) i genuina tebutiker. Jag hade tu,r för även om de inte fanns att köpa i lilla Skara, så gick det att få tag på shortbread i Skövde två mil bort. Lycka! 

Numera är jag fortfarande lika barnsligt förtjust i kakorna som jag var då och köper mer än gärna (och ofta) en klanrutig förpackning när jag ser dem. Och av den gamla vanan att de är svåra att få tag på.


Men de dagar då man blir galet sugen på shortbread, det lilla lagret är slut och man helt enkelt är för bekväm för att åka till affären ja, då får man helt enkelt ta på sig förklädet och baka ett gäng själv. Och vet ni vad, de hembakta blir faktiskt godare! Jag har provat så många recept på shortbreads, en goda andra inte lika så, och det här receptet är klart det bästa jag stött på.
   Jag kommer fortfarande köpa mina små söta förpackningar med shortbread, för de är så ruskigt bra att i handväskan (så då var den pinsama hemligheten ute, men ja, jag har alltid någon kaka i handväskan!). Men till mitt eftermiddags te eller kaffe har jag nu helt gått över till en hembakad shortbread. Lyx när det är som allra allra bäst!

Och de här kakorna är så tacksamma att smaksätta! Testa att tillsätta lite finhackad choklad, rosenblad, lite hackad rosmarin eller min absoluta favorit - citronskal.


Underbara Shortbreads
ca 20 st recept från "How to Bake" av Paul Hollywood

225 g rumsvarmt smör
110 g strösocker (1 dl + 1 dryg msk)
fröna från ½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpasta
225 g vetemjöl ( 3 3/4 dl)
110 g maizena (2 dl)
1 nypa salt


Lägg smör, socker och vanilj i en bunke och rör det vitt och fluffigt med en elvisp eller för hand. Sikta ner mjöl och maizena och tillsätt en nypa salt. Blanda tills allt är sammanblandat. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda snabbt samman till en mjuk deg.

Kavla med lätt hand ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 1 centimeters tjocklek (det går att göra kakorna lite tunnare, grädda dem bara inte riktigt lika länge bara). Pricka degen jämnt över och skär eller ta ut kakor med ett mått i den form du önskar. Kavla ut ev. överbliven deg och ta ut nya kakorn.

Lägg kakorna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ställ dem sedan i kylen minst en halvtimme innan de gräddas.

Värm under tiden ugnen till 175° grader.

Grädda kakorna ca 20 minuter, eller tills de precis börjat få lite lätt färg i kanterna. Strö över lite mer strösocker när de kommer ut ur ugnen. Låt dem kallna en stund på plåten för att stelna till och flytta sedan över dem till ett bakgaller för att kallna helt.




In english

I have had a crazy start to this week. Everything possible, and some things impossible, have gone totaly wrong. I just sit here and concentrate on breathing. One breath at a time. I have tried to write for a while now but I know nothing. All I know fore sure is that I love shortbread!


Buttery Shortbread
about 20 shortbreads, recipe from "How to Bake" by Paul Hollywood

225 g butter, softened
110 g castersugar
seeds from ½ vanilla pod or ½ tsp vanilla paste
225 g plain flour
110 g cornflour
1 pinch of salt


Place butter, sugar and vanilla in a bowl and cream together with an electric hand-held mixer or a wooden spoon, until light and fluffy. Sift down the flour and cornflour to the creamed butter and add a pinch of salt. Mix together until just combined. Tip the mixture out onto a lightly floured baking table and knead with soft hands to a soft dough.

Roll out the dough between two pieces of parchment papers to 1 cm thickness. Prick the dough all over with a fork and cut into the shape you like, using a knife or cookie cutter. Re-roll the scraps.

Put the shortbreads on baking trays lined with parchment papers and chill for at least 30 minutes.

Meanwhile, pre-heat the oven to 175°

Bake the shortbreads for about 20 minutes, or just until the edges starts turning golden. Dust with sugar and leave on the baking trays for a few minutes to firm up, then lift onto wire rack to cool.



4 kommentarer:

  1. Spännande med shortbread! Jag har sneglat på de några gånger på affären, men aldrig köpt några. Kanske dags att bli av med min shortbread-oskuld och sätta igång med baket?
    Men jag blev lite fundersam, i det svenska receptet skriver du Maizena (för mig lika med majsstärkelse) och i det engelska receptet skriver du corn flour (för mig majsmjöl, något helt annat alltså). Vilket ska det vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Du måste absolut testa shortbread! Beroendeframkallande gott! Och nej, det är inget fel som smugit sig in här, bara engelskmännen som försöker förvirra oss 😉 Maizena och cornflour är samma sak, även fast man kan tro att cornflour ska vara majsmjöl så är det inte det i UK och det här är ett engelskt recept. I US brukar man benämna maizena corn starch vilket ju ör lite mindre förvirrande än den brittiska benämningen.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  2. Prova att smaksätta dem med färsk ingefära. Det är fantastiskt gott! /Melanie

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...