tisdag 10 december 2013

Santa Fudge (Skumtomtefudge)



Scroll down for english

Att jag älskar julen är ingen underdrift. Jag är helt jul-galen och skulle mer än gärna pynta hela huset i sann amerikansk Jul-extravaganza. Jag frossar och njuter av inspirerande bilder på Pinterest och av amerikanska julfilmer. Men... Tyvärr ser det inte riktigt ut så hemma hos oss. Än. Vi är än så länge lite lagom modesta. Det blir lite mer, här och där, pö om pö. Och i ärlighetens namn så har vi ännu inte hunnit ta tag i det där med att ordna just julpynt som vi vill ha. Trots ganska många år tillsammans. Det har varje år just vid jul varit en massa andra saker som tagit över. Saker som att flytta, vänta barn, ta körkort. Sånt där som stört julen! Men i år ska jag vara smart och bunkra julpynt på mellandagsrean. Så nästa år SKA det bli ändring! Och vi ska allt få en jul med "extra allt".

Fast jag undrar... Var sjutton förvarar de allt julpynt när det inte står framme??? Skulle jag utöka vårt julpyntande till anglosaxisk storlek. Tja, då skulle vi få bygga ett nytt förråd. Enbart för julpynt!


Fast något som jag redan gör "extra allt" av är julgodis. Det är ingen jul utan massa hemgjort julgodis. Och för mig fungerar det även som terapi i den övriga julstressen att stå och röra i en kolasmet eller vispa fudge. Det är lugnande och befriande moment för mig. Bara dofterna från en kola under utveckling är så otroligt lugnande.


Den här fudgen är ett sånt där superenkelt recept som man kan röra och koka ihop medans man har middagsmat i ugnen. Det är ett av mina barns favoriter och gillar man skumtomtar då är chansen stor att du även gillar denna fudge.



Skumtomtefudge

100 g skumtomtar (1 påse)
50 g smör
180 g strösocker (2 dl)
100 ml vispgrädde (1 dl)
100 g vit choklad


Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Klipp skumtomtarna i bitar direkt ner i en tjockbottnad ganska stor kastrull. Blanda med smör, socker och vispgrädde. Värm på svag värme tills allt smält samman. Öka upp värmen och koka på svag värme ca 10 minuter. Rör då och då.

Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör smeten blank.

Häll upp smeten i den förberedda formen.

Låt fudgen stelna och skär den sedan i bitar

Förvara i lufttät burk i kylen eller frys.


In english

In Sweden we have a special kind of christmas candy, called "Skumtomtar" it´s a sort of marshmallow, shaped like a Santa. And they have a very special taste. It´s quite hare to describe the taste but I would say it remindes me of strawberries. So if you mould like to try this fudge, and you don´t get hold of some skumtomtar you can insted use strawberry or fruit flavoured marshmallows or pink food couloring and strawberry flavour.


Santa Fudge

100 g smumtomtar or other marshmallows
50 g butter
180 g caster sugar
100 ml double cream
100 g white chocolate


Line a tin, 8x8 inch, with parchment paper and set aside,

Place the marshmallows, butter, sugar and cream in a large saucepan and on low heat melt all together. Once all is melted, increase the heat and boil on low heat for 10 minutes. Stir occasionally.

Remove from heat and stir in the chocolate. Beat until the mixture is shiny.

Pour into the prepared tin and leave to set.

Onced set, cut into pices and store in an air tight container in the fridge.




4 kommentarer:

  1. Här har du en till julgalning :)
    Min sambo brukar säga att han har hunnit tröttna på julmusik lagom tills andra advent och att det ser ut som om julen exploderat hos oss.. tss vekling säger jag ;)
    Visst är det härligt med jul!!!
    Å jag som tänkte att skumtomtefudge behöver jag inte testa men dina bilder gjorde mig sugen iallafall!
    // Malin

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Vad är skumtomtar? Har inte sett sådana i Finland, men fudgen ser så god ut på bilderna att jag skulle gärna prova detta recept. Vad kan man använda istället för skumtomtarna?
    Har själv varit helt jultokig, men på senaste åren har det inte rikitgt varit likadant... kanske det kommer ännu? :)

    SvaraRadera
  3. wow this sounds so creamy and delicious!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...