onsdag 14 augusti 2013

Individual Red Currant Crumble Pies (Röda Vinbär Smulpaj)



Scroll down for english


Finns det något så höstligt och mysigt som en paj?


Att en regnig och blåsig dag dra igång ugnen och smula ihop lite mjöl, socker och smör (okej då, bara för att ni vill, mycket smör) är en terapi och uppiggande faktor i sig. Lägg där till ett blommigt förkläde, håret i en slarvig, lös knut, klänning, raggsockor och en mysig kofta så har ni mig bakandes fram för er. Och jag känner mig som om jag stod i ett kök i New England - och inte Sverige.



Och så är det det där med tillbehör! Vad är godast till en paj??? Vaniljglass? Vaniljsås? Hemgjord? Köpesås? Yoghurt? Crème fraiche? Vad föredrar ni till er paj? Själv är jag en glass eller vaniljsås-tjej. Helst hemgjord vaniljsås. Med vispad grädde i. Och mycket vaniljsås ska det vara till en paj! Elaka tungor har någon gång sagt att jag inte äter paj med vaniljsås. Jag tar vaniljsås med paj. Hupfh. De kan bara inte förstått den rätta balansen mellan paj och sås.



Sen är det det där med pajskal eller smuldeg. Men eftersom alla pajer är goda så är det en fråga av mindre vikt. Mer humör baserat. En riktig amerikansk Farmor Anka-paj är precis lika god som en klassisk smulpaj ihopslängd på en höft med en stor dos kärlek. För det är nog den där kärleken som går in i varje paj som är den extra värmande kryddan. Som sätter den underbara "hem"-känslan man bara får när man kryper upp i soffan med en skål varm paj och ett lapptäcke en kulen höstkväll. Som sätter den där känslan av extra välbehag och mysighet.



Den här pajen har blivit lite av ett måste hemma hos oss nu. Jag har aldrig riktigt lyckats att ta till mig röda vinbär. De är ett av de vackraste bär jag vet men jag bara inte vetat vad jag ska göra med alla bär ute på buskarna. Safta är inte min grej. Förra året gjorde jag massa röda vinbärssylt - och alla burkar står kvar nere i matkällaren. Sen testade jag att göra mousse på röda vinbär förra hösten och det var en riktigt hit! En av de godaste mousserna jag gjort och den här ännu inte letat sig ut på bloggen. Så kan det bli och det får nog bli en ändring på det. Så gjorde jag i brist på blåbär och med ett enormt sug på paj (man kan visst även kalla det abstinens blev jag upplyst om) på vinst och förlust röd vinbärspaj.



Och det har jag gjort om och om och om igen nu under ett par veckor. Så ruskigt gott! Den här pajen har den rätta balansen mellan sött och syrligt. Liten hint av vanilj. Lagom mycket såsighet och kanske viktigast av allt - ett galet gott smultäcke! Knaprigt samtidigt som det smälter i munnen och ger en liten smak av kola som är så gott till just röda vinbär. Jag har här valt att baka ut till portionspajer men man kan också göra en stor paj. Det är bara kul att kunna variera sig!



Och eftersom jag är totalt galen i paj. Och det under hösten oftast finns minst en paj hemma hos oss så kommer det att komma ut några pajer på bloggen. Med närmare eftertanke skulle en dröm vara att skriva en kokbok med pajer. Pajer i all sin glans och all sin enkelhet... Jag skulle vara i himlen varje sekund jag jobbade med det projektet!!!










Red Currant Crumble Pies
8 st portionspajer eller 1 stor


120 g tärnat, kallt smör
120 g vetemjöl (2 dl)
40 g havregryn (1 dl)
120 g strösocker (nästan 1½ dl)
1/4 tsk salt

ca 1 liter röda vinbär
1 tsk vaniljsocker gjort med vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
½ tsk malen kardemumma
90-135 g strösocker (1-1½ dl)
1 rågad msk potatismjöl




Sätt ugnen på 225 grader. Smörj den eller de formar du ska använda med lite smör.

Smula samman smör, mjöl, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt sockret och blanda samman till en smulig massa med en del större klumpar. Den här smuldegen blir inte så "finsmulig" utan mer klumpig.

Blanda i en annan bunke samman bär, vaniljsocker, strösocker och potatismjöl. Fördela bären i formen eller mellan formarna.

Täck bären med smuldegen och grädda mitt i ugnen ca 15 min för små pajer och 20-25 minuter för en stor paj, eller tills pajen bubblar lite och ytan är vackert gyllene.

Ta ut och låt svalna till ljummen innan den serveras med tex glass eller vaniljsås.


In english

I just love pies. Even so much that some evil tongues calls it an obsession! Hmmm, that´s not very nice. Isn´t it a womens right to have a piece? Or three. Or four... Drowned in vanilla custard... Or topped with a healthy scoop of ice cream.


Red Currant Crumble Pies with Cardamom
8 servings


1 stick + 1 tbsp butter (120 g), cold and cut into cubes
1 cup flour (120 g)
120 g caster sugar ½ cup + 1 tbsp
½ cup rolled oats (40 g)
½ tsp salt

4 cups red currants
1 tsp vanilla sugar
½ tsp cardamom
about ½ cup caster sugar
1 tbsp cornstarch


Preheat oven to 425° F (225° C). Butter a pie dish or 8 small individual serving dishes.

In a bowl, combine butter, flour, caster sugar, rolled oats and salt. Using your fingertips, work the ingrediens together until the mixture forms large, coarse crumbs the size of large pies. Set aside.

In a large bowl, toss the red currants with vanilla sugar, cardamom, sugar and cornstarch. Pour the mixture into the pie dish.

Sprinkle the topping evenly over the red currant filling. Bake the pie until the topping is golden brown and the red currant filling starts to bubble, 25-30 minutes. (Smaller pies for about 15-20 minutes). Transfer to a wire rack and let cool down a little. Serve the pie lukewarm with a good scoop of vanilla ice cream or vanilla custard.

Enjoy!




*   Det här receptet är enkelt att halvera eller göra precis så mycket som man vill av eftersom det bygger på lika delar. 

*   Havregrynet kan ersättas med kokosflingor, musli eller något annat gryn om man vill. Man kan också hoppa över det och istället ta någon matsked extra vetemjöl.

*   Bären kan självfallet bytas ut mot andra bär.

*   Hur mycket vätska som bären släpper från sig kan variera rätt mycket. Ibland släpper de mer, ibland mindre. Så är det bara och inget man kan veta på förhand.





4 kommentarer:

  1. Det är så trevligt med portionsserverad paj.

    När det gäller rödvinbär: jag har ett tokbra recept på rödvinbär/rabarbersaft. Testa vettja :-)

    http://tomtensdotter.se/2012/august/roda-vinbar-rabarber-citron-och-vanilj.html

    SvaraRadera
  2. Detta recept måste vara läckra

    SvaraRadera
  3. Jag provade detta recept i helgen, enkelt och gott - det gillar jag! Och äntligen ett recept med röda vinbär som funkar. Serverade en hemkokt vaniljsås till, med vispad grädde i, mums! :-)
    Men bästa betyget gav nog maken, det var lite för lite av smuldegen ... och av det neri ... det var nog för lite av allt! Så han fick ta en till.

    SvaraRadera
  4. Åh! Min favoritpaj (jämsides med blåbär) sen barnsben är mammas paj med hallon och just röda vinbär, på en sån där pajdeg gjord på smält smör och bakpulver. Blir både sött, syrligt och lite lite salt - en fantastisk kombo med vaniljsås!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...