fredag 18 maj 2012

Från gröna gelégrisar till Årets Kock!




Glad fredag!

Hoppas att ni har det bra runt om i stugorna! Det rycktas om finväder, värme och sol på valda delar i landet. Inget vi märker av här uppe. Regntungt och så den där ettriga, ständiga blåsten. Men grönare blir det och hoppet om en vår dör aldrig.

Själv roade jag mig med att baka av ett gäng mini-maränger tidigare idag. Äggvitorna som stått och pockat ett tag var tänkta att bli macaroner men jag kände inte för det. Istället blev det små, söta maränger som jag tror ska få pryda en tårta. Ni glömer väl inte att sända in bidrag till Tårta vs Tårta? Har nog drabbats av liten besluts- och prestationsångest för jag vet helt ärligt inte alls vilken tårta jag ska välja som mitt bidrag. Vill ju bara att det ska vara den bästa jag väljer att ställa upp med!

I början av veckan var jag nere i Stockholm för en träff med trevliga människor från Årets Kock, huvudsponsorerna och vi bloggare. Ett mycket trevligt gäng som nog alla hade höga förväntningar på workshopen vi hade tillsammans med vinnaren av Årets Kock Klas Lindberg. Förväntningar som blev mer än uppfyllda! Tillsammans med Klas lagade vi små munsbitar och delar av en fantastikst fin och god meny som var inspirerad från smaker och intryck som han tog med sig hem från vinnarresan som gick till Tokyo. På ett mycket avslappnat, underhållande och givande sätt berättade Klas om sina upplevelser, sin väg fram till vinsten i tävlingen och instruerade oss i hur man öppnar pilgrimsmusslor, fixar till en underbar glass och ordnar fram fantastiska smårätter.

Det som alltid facinerar mig mycket när jag talar med personer som nått sina mål är hur länge det oftast haft sitt mål i sikte. Det är sällan en stundens ingivelse som leder till den stora framgången och vägen fram är oftast hård och lång. Men när de berättar om den så låter det så naturligt. I Klas fall började vägen till framgång på ett litet (halvsunkigt) Statshotell i Småland. I tidig tonår jobbade han ett vinterlov i köket och jobbet bestod bl.a i att gjuta grön gelé och ur denna stansa grisar för att dekorerar faten med julskinka. Och sen var han fast. Siktet att någon gång i framtiden bli vinnaren i Årets Kock-tävlingen har hela tiden funnits med och skam den som ger sig...

Förutom de underbara rätterna så är det några andra tips som jag tar med mig från en fantastisk kväll. Bland annat rådet att man ska tänka på vem det är man lagar mat åt. Det är lätt att snöa in på att man vill göra en viss sak, testa en teknik eller en viss råvara. Och allt som oftast är det bra och utvecklande. Men det kanske inte alltid faller alla i god hand när man bjuder på det. Så tänk lite på vem som bjuds på kreationen och laga inte enbert mat för din skull. Ett annat mycket bra tips är att sätta fokus på huvudråvaran. Att inte blanda in för många smaker på tallriken utan hålla samman smakbilden. Ett vanligt "fel" är för många smaker och vill det sg illa så trollar man bort det goda istället för att lyfta fram det. Det tredje jag tar med mig är att bli bättre på att anväda det som är i säsong. Att försöka få tag i det som produceras nära mig. Läste dock en intressant sak i en engelsk tidning härom dagen och det är att det i vissa falla ändå är bättre att köpa frysta grönsaker än att köpa sådant som fraktats långt. Vissa grönsaker som broccoli och ärtor bör äta så färsk som möjligt och långa transporter förstör vissa av näringsämnena, därför är det vissa gånger bättre att köpa från frysdisken då de fryses direkt efter skörd än några som haft lång transportsträcka.

Men det som jag framför allt tar med mig är smakintrycken från rätterna vi bjöds på och var med och lagade. Enkla, rena smaker med en touch av något litet extra som avslut. Matlagningen i Japan och Sverige är i grunden ganska lika vilket i sig är intressant. Jag som verkligen inte brukar gilla ostron förvånades över hur otroligt goda de syltade otronen vi bjöds på var. Snabb inlagda in risvinäger, gräslök, lime och chili. Helt fantastiska smaker! Även en hällstekt biff toppad med Klas vinnande rökta märgsmör, dijonsenap och vattenkrasse var gudomligt gott. Men, sweet tooth som jag är, så var det nog den salta marängglassen tog hem priset. Galet god, och ni får receptet!

Undebara smakminnen att bära med sig. Och en påminnelse om att det enkla oftast är det godaste!







Misoeldad lax med Soyamayonaise
ca 10 port

500 g lax
3 msk vit misopasta
1 msk matolja
svartpeppar

Blanda miso, olja och svartpeppar. Massera in på fisken och låt den dra i ca 20 minuter. Flamma fisken runt om med en brännare tills den får lätt färg. Låt svalna. Skär fisken i 1 cm tjocka skivor och lägg på tallrik. 2 -3 bitar på en tallrik är ungefär lagom.

Soyamayonaise

2 äggulor
2 tsk vinäger
2 tsk senap
2 msk japansk soya
3 dl matolja
svarpeppar

Slå samman alla ingredienserna utom oljan. Börja försiktigt droppa ner olja i blandningen under fortsatt vispning. Tillsätt alla olja underfortsatt vispning droppvis och efterhand i en tunn stråle. Fyll upp mayonaisen i en spritspåse och spritsa lite på fisken och lite på tallriken.

Garnityr
5 st rädisor, tunnt hyvlade
5 st mini-majorvor, tunnt hyvlade
körvel
1 msk fint skuren gräslök
citron esst + saft
olivolja

Lägg rädisor och rovor i isvatten ca 10 minuter, låt rinna av på papper.

Dekorera tallrikarna med grönsakerna, körvel och gräslök. Riv över lite citronskal på slutet och toppa med någon droppe citron samt olivolja.

Enjoy!

Och så till den galet goda glassen... Tyvärr hamnade den inte på någon bild som blev bra så ni får tänka er denna lilla rätt. Vi serverades den tillsammans med färska bär men den klarar sig minst lika bra på egen hand. Själv tänker jag bjuda på den tillsammans med ugnsbakade pajdegssmulor i sommar. Det är något med salt mot sött som är så svårt att motstå!


Salt marängglass Quintessance
(stor sats)

440 g äggula
350 g strösocker
1 liter grädde
1 liter mjölk
3 st gelatinblad (blötlagda i rikligt med vatten)
1 tsk salt
200 g maränger
havssalt till servering

Vispa äggula och socker riktigt fluffigt. Koka upp grädde och mjölk. Slå den varma mjölken över äggvispet. Blanda, häll tillbaka i kastrull och värm under omrörning till 82 grader.
Tillsätt gelatinbladen, salt och maränger. Låt stå och dra i ca 3 timmar. Mixa snabbt med en stavmixer och sila crèmen.

Kör i en glassmaskin till fast konsistens. Frys in.

Servera glassen i form av fina ägg och toppa med lite havssalt. Servera evetuellt ugnsbakade rabarber, hallon eller något annat gott till.

Enjoy!



1 kommentar:

  1. Hej tjejen! Tack för senast! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
    Ha en härlig kväll!
    Kram, Lisa

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...