söndag 19 februari 2012

Key Lime Mousse Pie




Glad söndag!


Vilket väder! Från absolut ingenstans drog det helt plötsligt in en mini-snöstorm. Det blåser och yr snö som sjutton här och att ge sig ut på den där härliga söndagspromenaden eller leka med barnen ut är inte att tänka på längre. Tyvärr, för vi har en rätt trotsig och tröttgrinig treåring som skulle behöva en stund ute i snön, om inte annat så för att kyla av sig lite...

Men, vi får försöka hitta på något annat om en liten stund. Tänkte ge mig på att rota runt lite bland svärmors lådor och se om vi kan knåpa ihop något gott. Jag har två recepttankar som måste få testas känner jag. Och av någon anledning innehåller båda choklad och hallan. Kan det någonsin slå fel? I ärlighetens namn finns det ett tredje recept jag måste, måste få ur mig och det involverar inte fullt oväntat choklad och polkagrisar. Och nu slog det mig att jag nog kan piffa upp även detta med hallon! Finns inget bättre än att klura ut och testa nya recept och idéer puffar upp när man minst anar det ibland.

Fast idag är det bara läge att sitta inne och kura. Kanske tända en brasa, lyssna på vinden och kaske njuta av en liten bit från gårdagens efterrätt. För nu på vintern är det så gott med lite syrliga bakverk. Förra året hade jag en hang up på citron, i år verkar det vara passion och lime. Det är så gott med de rena smakerna och på något sätt känns det som om detta förstärks av allt det vita och kalla runtomkring. Snö har en ibland oanad effekt på smaksuget och jag blir sugen på grönt och gult. Märkligt...

Igår testade jag att göra en variant på den klassiska Key Lime Pie:en, fast nu mer som en moussepaj. Mycket god och fyllningen är nog lika god i en tårta. Fast personligen så tror jag ändå att jag föredrar den klassiska Key Limen, jag gillar att den är lite mer kompakt och krämig till konsistensen i jämförelse med denna som syrlig och fluggigt gräddig. Sen skulle jag personligen föredragit ett skal utan choklad, men det går att fixa genom att utesluta chokladen och kakaon. Men pajen är god, mycket god! Och i rättvisans namn får man konstatera att moussepajen och den klassiska pajen egentligen är lika goda, fast på två olika vis!



Nu ska jag snart ta en dust till med min lille Grin-olle...








Key Lime Mousse Pie

Botten

300 g digestivekex

65 g rumsvarmt smör

2 msk kakao

50 g mörk choklad


Fyllning

1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk

4-6 limefrukter (ca 1 msk rivet skal och 1½-1 3/4 dl pressad saft)

fröna från ½ vaniljstång

3 dl vispgrädde

vit choklad till garnering



Kör kex, smör, kakao och choklad i en matberedare tills det blir en klumpfri massa som är sandliknande.


Häll ner mixen i en springform som är ca 25 cm i diameter. Tryck ut smulorna på botten och upp mot sidorna. Ställ i kylen under tiden fyllningen förbereds.

Öppna burken med den kondenserade mjölken och häll den i en bunke tillsammans med limesaften och fröna från vaniljstången. Rör samman och tillsätt sedan grädden.


Vispa massan tjock med en elvisp. Smaka av och tillsätt eventuellt lite florsocker om du tycker att det känns för syrligt. Skeda sedan över fyllningen i skalet. Jämna till ytan lite grann och ställ pajen att stelan i kylen minst 5 timmar innan den skall serveras men allra hellst över natten.

Ta ur pajen ur formen inför servering, om det känns som att pajen lossar från botten enkelt så kan man avlägsna även denna men det fungerar ju att servera på bottnen också.

Strö över det rivna limeskalet samt riven vit eller mörk choklad.

Servera pajen direkt så att den fortfarande är kylskåpskall vid servering. Låt inte pajen stå ute i rumstemperatur för länge då fyllningen mjuknar.



Enjoy!



8 kommentarer:

  1. Receptet låter jättegott men eftersom jag åt riktigt key lime pie i Florida i sommras kan jag inte låta bli att påpeka att ditt recept egentligen är en lime paj. "Key lime" är en särskild sorts lime som har en säregen smak jämfört med våra vanliga lime. Det är mycket bittrare och syrligare. Det är jättesvårt att hitta i butik i Sverige, jag har bara lyckats en enda gång i Östermalmshallarna, men om du får tag i dem ska du definitivt testa riktig key lime pie.

    SvaraRadera
  2. Den ser jättegod ut. Passar ju bra när man längtar efter våren!

    SvaraRadera
  3. Jag konstaterade just att jag har en burk kondenserad mjölk i mitt skåp som måste användas snart. Denna moussepaj ser otroligt frestand eut! Tack för tipset! Lime är underbart gott!

    SvaraRadera
  4. Mums va gott,jahopp då blev man sugen på de här nu.
    en bit skulle sitta perfekt nu

    SvaraRadera
  5. Oj, vilken mumsig variant på key lime pie! Denna måste jag testa.

    SvaraRadera
  6. Skulle vara jätte roligt om du ville kolla in på vår matblogg. Vi kanske kan bli inspirerade av varandra? Vi gör nämligen en matblogg som ett projektarbete under gymnasiet och har ett stort intresse för att baka och laga mat. Kom gärna med åsikter.

    //Mvh Saga, Frida, Evelina, Linda och Elin på whatscookingbloggen

    SvaraRadera
  7. Vilka härliga bilder! Det ser riktigt gott ut, speciellt så här sent på em...när blodsockret börjar sjunka:-) Mums!!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...