fredag 12 juli 2013

Salted Caramel Ice Cream (Salt Karamell Glass)





Två blogginlägg i rad om egentligen samma sak. Med samma enkla ingredienser och samma enkla metod. Noop, jag är inte galen! Bara totalt beroende av den här typen av glass. Totalt. Fullkomligt. Beroende. Och det värsta är nog att detta beroende tog en ny fart och pånyttfödde ett annat beroende som legat latent i vart fall någon månad. Salt karamell... Jag trodde att jag hade mitt beroende under kontroll. Men nej. Det var inte så alls...




Men visst är jag förlåten? Jag menar, salt karamellglass, vem älskar inte det!



För den här idén att istället för vanlig kondenserad mjölk vispa ner en burk karamelliserad mjölk i smeten var en farligt bra idé. Nu i efterhand har det visat sig att det är många med mig som haft samma fullkomligt lysande briljanta idé men när jag tog fel burk nere i vårt skafferi kändes det verkligen som om jag fick en uppenbarelse. Enkel karamellglass? Enkel salt karamellglass? Med salt karamellsås? Oh, yes! Jag gjorde det. Och har redan gjort det igen. Och jag kommer att fortsätt att göra det, om och om och om igen...



För sedan Häagen-Dazs kom med sin karamellglass har den varit en stapelvara i min frys. Nära till hands för en liten tesked då och då. (Och en större skål när det krävts). Lite pick-me-up när vardagen känns tung. Problemet har varit att det inte går att få tag på denna glass överallt. Av någon anledning har inte alla förstått storheten av just salt karamell i glass. Mycket märkligt.



Det här löser i vart fall mitt problem och gör dessutom det bästa av mitt beroende. För här har själva glassen en salt karamellsmak och i min uppgraderade version, som nu står i frysen, har rippats med, ja ni gissar det rätt enkelt, salt karamell. Den glassen är To. Die. For... Och ja, det är även den som inte har stråk av kola i sig!



Inte helt oväntat står det en ny variant glass i vår frys. Tillsammans med vanilj och salt karamell. Om ni undrar så är vaniljglassen förföriskt god till blåbärspaj. Det är väletablerat här hemma vid det här laget!









Salted Caramel
Ice Cream


500-600 ml vispgrädde
1 burk karamelliserad mjölk
ca 1 msk maldon salt
(om man vill vanilj och kolasås)



Häll grädden och den kondenserade mjölken i en stor skål. Krossa saltet lite och tillsätt även det.

Vispa grädden, mjölken och saltet tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar.

Häll smeten i en form, täck med plastfolie och frys tills glassmeten stelnat, ca 4-6 timmar.

Ta ut och låt glassen mjukna några minuter innan den serveras.


Enjoy!


*   Servera gärna glassen med en salt karamellsås. Recept kommer inom kort!

*   Det är vansinnigt gott att dra ner rejäla stråk av salt karamell sås i glassen innan den fryses in. Eller att blanda ner bitar av fudge.




26 kommentarer:

  1. Hej! Tänkte göra glass idag undrar om du rekommenderar denna eller den i föregående inlägget? Och om recept på salt karamellsås inte hinner komma upp - har du något tips om vart jag kan hitta ett liknande? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag rekommenderar båda! Beror ju lite vad man är sugen på eller om man ska ha den till något särskilt. Såsen kommer så snart bilderna är under ordning :-) Men här finns ett bra recept undertiden http://www.twopeasandtheirpod.com/salted-caramel-sauce/

      Radera
  2. Hej!
    Maldon salt...var får man tag på det? Häagen Dazs glassen är ju den absolut godaste glassen så tack för att du kommer med recept på liknande glass! Har dom någon nöt eller mandel i sin eller är det saltet som känns som det? Kolan...skulle man kunna blanda i kokad karamelliserad mjölk eller har du recept på fudge? Många frågor blev det här 😊 Kram//Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Maldon salt finns i mataffärerna vid det vanliga saltet. Skulle inte maldon finnas går ett annat flingsalt bra, men jag förerdrar maldon :-)
      Vad jag vet är det inga nötter i HD glassan, så det är nog sltet :-) Till glassmeten är det en burk karamelliserad mjölk, eller dulce de leche, man använder. En salt kolasås att hälla över eller rippa glassen med kommer så snart jag fått ordning på bilderna!

      //Louise

      Radera
    2. Hej igen! Dom har bitar av knäck i H.D glassen såg jag på innehållsförteckningen! Visst har du i okokt burk karamelliserad mjölk? Och bitarna du har på bilderna, vid sidan av och uppepå, är det fudge? Kram/ Jenny

      Radera
  3. Oh My God! So delicious!
    Har redan gjort 2 satser.
    Tusen tack för receptet :-)
    Kram/Louise

    SvaraRadera
  4. Ser vansinnigt gott ut, detta måste nog testas:)

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt ljuvlig och vacker blogg du driver! Blir betagen av varenda bild. Och recepten sen....Min familj kan tyvärr inte njuta av dessa härligheter på grund av allergier, men inspireras kan vi. Tack! Och lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för dina fina ord!!! Värmer att höra och jag kommer att flyga på dem länge ❤❤❤

      Med vänlig hälsning, Louise ❤

      Radera
  6. Herregud så gott det ser ut! Underbara recept. Ska absolut pröva dem. Hälsningar / Kock-Mackan

    SvaraRadera
  7. Wow vad gott det ser ut!!! Och vilken duktig fotograf du är! :)

    Jon, at inredningsvis.se

    SvaraRadera
  8. Om man inte får tag på karamelliserad mjölk, går det lika bra med kondenserd mjölk som man kokat ett tag då? :)

    SvaraRadera
  9. Låter farligt gott! :) Tänkte pröva den idag, men har lite ont om tid. Har du provat att köra den i glassmaskin? Tror du man skall lämna grädden ovispad då??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan berätta att det gick riktigt bra! :)

      Radera
    2. Vispade du grädden ändå med glassmaskinen??

      Radera
  10. Gud så fin blogg du har! Och otroligt inspirerande bilder.
    Du är nu tillagd i min lista på favoritbloggar ;)

    Önskar en fortsatt fin sommar!
    /Carina

    SvaraRadera
  11. Tack för inlägget, jag och min sambo är väldigt fästa vid hd-varianten så jag blev glad när jag hittade ett så klockrent recept! Fudgen som du har på dina bilder ser så himla god ut, så jag undrar om det finns ett recept på den? Tack på förhand!

    /Mika

    SvaraRadera
  12. Åh hjälp! Nu har jag gjort smeten och den är så god att det bara inte finns! Ska bli spännande att smaka glassen! Supertack Louise!

    SvaraRadera
  13. Var kan jag hitta kondenserad mjölk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det stårpå hyllan med bakgrejer :-)

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  14. Skulle man ha ovispad eller vispad grädde om man gör zet i glassmaskin???

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...