måndag 11 juli 2011

Körsbärs Tiramisu black and white





Jag satt härom dagen och funderade på vilka bär som är mina sommarfavoriter. Det finns ju så många att välja på och just nu verkar det som om alla börjar mogna pö om pö. Tänkt att man kan ta sin hink och åka till en gård och plocka jordgubbar för att sedan åka ut till skogen och plocka blåbär eller leta vildhallon på ett hygge. Vilken lyx!

Egentligen gillar jag nog alla bär men jag tror nog ändå att smultron och bigaråer/körsbär är mina absoluta favoriter. Särsklit när de är som allra mörkrödast. Då är de ljuvliga både att titta på och att äta.

Just nu borde det krylla av båda sorterna ute i hagar och trädgårdar. Om man inte har turen att ha ett eget bigarå/körsbärsträd hemma, (eller som vi, har ett som endast gav tre stycken små stakars bigaråer i år) så är faktiskt de man kan köpa underbart goda de med. Här hemma äts de som godis eller i något gott bakverk. Det senast receptet i min körbärsrad blev en härligt god tiramisu. Jag ville gärna spela på båda mina favoritsmaker som sidekickers till körsbären, nämligen choklad och mandel. Det gick inte att välja bara en smak och resultatet blev nog också dubbelt så gott tackvare det. Det goda och enkla receptet får ni härnedan.

För ett tag sedan fick jag förmånen att testa några produkter från Armano´s Deli, bland annat en körsbärssirap som jag använt i receptet nedan. Och japp, körsbärssirap är lika gott som det låter! Jag kan verkligen rekommendera att ni besöker Armano´s där ni hittar massor av goda tryffelprodukter m.m förutom sirapen. Juli ut får ni även 20% rabatt på hela sortimentet om ni anger LOUISESSPIS som rabattkod i kassan. Ett litet tips.

Men nu ska ni få njuta av receptet till min lilla sommriga tappning av tiramisu. Sommarsmaker i ett litet glas!



Körsbärs Tiramisu
Black and White
4-6 port



250 g mascarpone

3/4 dl strösocker

1 ägg

1 dl vispgrädde

2 dryga tsk kakao

inte riktigt ½ tsk mandelessens

1 krm vaniljpulver


8-16 savoiardikex

1 dl + ½ dl körsbärssirap

körsbär + riven choklad till dekoration



Reducera samman 1 dl av körsbärssirapen så att den blir ännu mer sirapsliknande i konsistensen. Låt svalna.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en bunke med elvisp. Vispa ner mascarponen lite i taget tills det blir en fast, slät kräm.

Vispa grädden hårt i en annan bunke och vänd ner den i äggsmeten.

Fördela smeten mellan de båda bunkarna och smaksätt den ena halvan med kakao och den andra med mandelessens samt vanilj. Vispa gärna de båda satserna med elvisp så att de blir lite fastare i konsistensen.

Ett litet tips! Om du vill göra en lite vuxnare dessert så går det jättebra att blanda ner lite konjak i chokladsmeten och/eller lite mandellikör i den vita smeten.

Rör ut ½ dl av körsbärssirapen med någon matsked vatten (eller sött dessertvin). Dela kexen och låt dem dra en kort stund i blandningen med den sockrade sidan upp.

Bottna serveringsglas med någon matsked av den reducerade körsbärssirapen. Fördela ett lager kex ovanpå och skeda sedan över kakaosmeten. Skaka glasen lite lätt så att smeten fördelas jämnt.

Lägg på ett till lager kex och fördela sedan över mandelsmeten. Skaka glaset lite lätt så att ytan blir slät och ställ glasen att slelna i kylen minst 2 timmar, men gärna längre, i kylen innan servering.

Garnera med en klick av den reducerade körsbärssirapen, riven choklad samt ett körsbär på toppen.





Detta receptet är även mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta saker där temat för juli är rosa.

4 kommentarer:

  1. Vad glad jag blir över att se en variant på tiramisu UTAN kaffe! Det ser ju så gott ut men kaffet förstör allt för mig >.< Och spännande med körsbär i! Jag har alltid tyckt om dem, speciellt klarbärvarianten <3

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga bilder, ser så gott ut, inget kaffe i :-), perfekt för mig som absolut inte gillar kaffe

    SvaraRadera
  3. Oj, vad det ser gott ut! Du har alltid så fina bilder! :)

    SvaraRadera
  4. Mmm, det lät riktigt smarrigt! Jag gillar heller inte kaffe och sprit i desserter så det här blir ett perfekt alternativ för mig :)

    Kram Cornelia

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...