fredag 6 juni 2014

Vietnamese Iced Coffee (Underbart Is-Kaffe)


Scroll down for english


Glad 6 juni!!!


Vill passa på att önska Er alla en härlig Nationaldag! Flaggan är hissad och här hemma ska vi bara ta det lugnt och ha en lugn skön dag i det svenska landskapet. Blå himmel, blått vatten, gröna ängar med maskrosor och röda stugor är vad jag ser från vår veranda och förhoppningsvis är det där vi kan tillbringa större delen av dagen. Just nu är solen med oss så det ser lovande ut! Sverige kan vara rätt underbart ibland.


Förra året firade vi 6 juni med härliga små pannkakstårtor. Barnen har önskemål om dessa i år igen och vem vet, det kanske blir en repris på dessa till lunchen. Min plan är betydligt enklare. Iskaffe i solen på altanen. Som jag skrev i förra inlägget så är jag beroende av is-lattes och frappes på sommaren. Och jag är så pass förståndig att jag inte köper dem ute hela tiden. Man kan göra betydligt billigare och, sedan jag så den här varianten, godare hemma! Enklast är så klart att blanda kallt kaffe med mjölk, socker och is. Klart! (Ja, man behöver sötma i is-kaffe. Kallt kaffe blir konstigt bittert utan lite sötma. Jag har aldrig socker i mitt kaffe i vanliga fall men i is-kaffe behövs det verkligen!) Men, jag tycker inte riktigt att det blir den där underbara ahhh-upplevelsen som man vill åt. Det blir lite "platt" på något vis. Så en dag när jag kollade runt på Pinterest poppade det upp en härlig bild på något som kallades Vietnamese Iced Coffee. Jag som aldrig hört talas om det blev genast nyfiken och kollade vad detta var. Lät ju liksom härligt exotiskt! Det visade sig vara något så enkelt som kallt kaffe med is och sötad kondenserad mjölk. Easy peasy! Och jag testade. Det var såååå gott! Så, en ny ovana hos mig är att gå runt och sippa på vietnamesiskt is-kaffe i tid och otid numera.

Och vad kan passa bättre denna soliga Nationaldag än att dricka kaffe! Svenska nationaldrycken och är det något vi svenskar är bra på (nej då, jag är inte alls bitter fortfarande över att vi missade fotbolls-VM) så är det att dricka kaffe. Och nyttigt är det ju också!

Så, sip away och ha en härlig dag allihopa! 





Vietnamese Iced Coffee 
1 glas

ett glas/mugg kallt kaffe
ett gäng isbitar
1-2 msk sötad kondenserad mjölk (eller mer om du vill ha det!)

Häll önskad mängd kaffe i ett glas. Tillsätt isbitar och kondenserad mjölk. Rör om. Stick ner ett sugerör, sätt dig i solstolen och njut!



In english

Happy 6th og June!!!

Today it´s the Swedish National Holiday, and also the 70th Anniversery of the D-day! (We must never forgett!) I´m hoping to spend this day out in the sun. Enjoying the swedish landscape with a blue sky, blue water, green fields with dandelions and typical red cottages from our porch.

Last year I made a traditional Swedish Pancake Cake for the 6th of June. This year I embrace thar we swedes are realy good at drinking coffee with Vietnamese Iced Coffee. So, so good and so easy to make!

Wish you all a good day!



Vietnamese Iced Coffee 
1 glas

one glas or mugg cold coffee
some ice cubes
1-2 tbsp sweetened condensed milk

Pour the coffee into a glas. Add ice cubes and the condensed milk and stir. Stick in a straw, sit down in a sun chair and enjoy!


6 kommentarer:

  1. Oroa dig inte, vare sig Sverige ska spela eller inte, finns det ingen chans vi kommer undan fotbolls-WM. Det kommer översvämma alla media under på tok för lång tid. Om Sverige är med o leker eller inte har ingen betydelse.
    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nej det oroar jag mig inte för! Det är bara det att jag tycker det är urtrist att kolla på VM om inte Sverige är med ;-)

      Radera
  2. Mmm, det lät gott och enkelt att göra också! :)

    SvaraRadera
  3. Men vad gott det verkade-- det ska jag testa och bjuda på i sommar!

    SvaraRadera
  4. Ser gott ut! Skall prova en varm sommar dag! /Emil http://matochsant.se

    SvaraRadera
  5. I'd like to invite you to join our site www.erecipe.com . I really enjoy your blog and recipes and I think the over 8,000 unique daily visitors to eRecipe will too.
    By joining eRecipe, we will provide the Nutrition Facts for every recipe you post in which you could customize and add to your blog. Viewers need and love to know the nutritional facts. Its a free service that we offer to blogs and recipes we really love. It looks professional and your members will love it.
    Simply visit www.erecipe.com or contact me at michelle@erecipe.com. We look forward having you in our network!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...