söndag 15 juni 2014

Lemon and Vanilla Madeleines (Citron och Vanilj Madeleines)


Scroll down for english


Hello!!!!

Hoppas att ni haft det underbart sedan sist med sommarvärme, skolavslutningar och allt som hör till. Den här veckan lider nu mot sitt slut. Och det känns som om det här är den första stunden jag sitter ner och "gör ingenting" på alla dessa dagar. Var tar tiden vägen! Men det har varit fullt upp här. Med förskoleavslutningar, jobb, presentköp, firande av sommarlov, allmänt stök och bök och så har jag försökt jobba upp ett litet lager med recept och bilder att ta med mig på semestern som stundar nästa vecka så bloggen får lite sommarrecept.


Det låter kanske inte som så mycket, men det har det varit.


Här uppe är det milt sagt inget roligt väder idag. Blåsigt, mulet och kallt. Solstolarna får stå åt sidan och jag glädjer mig istället åt att det är ett riktigt härligt bakväder. Ugnen och en brasa får stå för välbehövlig värme här idag. Och jag tänkte lite senare baka en ny omgång med dessa så raringar. Madeleines har fått en liten särskild plats i mitt hjärta. De är så små och söta och smakar gudomligt! Lätta, men ändå kompakta. Som en snäckformad sockerkaka, men ändå inte. Om man inte hejdar sig så kan man äta hur många som helst. Mitt nästa planerade inköp till köket (det brukar bli ett gäng oplanerade däremellan) är en mini-madeleineplåt.


Alla brukar dra upp Marcel Proust och "På spaning efter den tid som flytt" när det är dags att skriva om madeleiner. Tja, det gjorde jag med men jag tänker inte göra den klassiska referensen till boken helt enkelt eftersom jag ännu inte kommit mig för att läsa den. Jag snöade in på Dostojevskij när vi läste klassikerna i skolan och kom aldrig in i Proust, fast jag försökte, så den referensen blir liksom inte äkta om jag skulle göra den. Men ni vet säkert hur den går. Har för mig att det är något med honung och kamomill? Well, well jag är inte så förtjust i vare sig honung eller kamomill som smaker därför får mina Madeleines smak av  vanilj och citron. En helt oslagbar kombo som följ med mig hela det här året.


Jag har tyvärr pga massa spam varit tvungen att införa identifiering och godkännande av kommentarer här på bloggen. Jag hoppas att detta bara får vara en tillfällig åtgärd och att det snart blir lika lätt som tidigare att kommentera här på bloggen!



Citron och Vanilj Madeleines
ca 24 st

120 g smör
skal från 2 citroner
frön från ½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
3 ägg, medium
110 g strösocker (ca 1,2 dl)
1 liten nypa salt
20 g honung (1 msk)
175 g vetemjöl (3 dl)
4 g bakpulver (1 tsk)

Citronsocker

40 g florsocker (2/3 dl)
skal från 1 citron


Smält smöret. Dra bort från värmen och tillsätt citronskalet. Ställ åt sidan.

Vispa ägg, socker, salt och honung tills det är riktigt vitt och fluffigt. Sikta över mjölet samt bakpulvret och vänd ner detta i smeten. Vänd ner citronsmöret.

Täck skålen med lite plastfolie och ställ i kylen 1 timme.

Blanda samman ingredienserna till citronsockret.

Värm under tiden upp ugnen till 180°C. Smöra (och mjöla om det behövs) två madeleineplåtar.

Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter eller tills kakorna höjt sig lite på mitten och är helt genomgräddade. Ta ut från ugnen och lägg på ett bakgaller att svalna något. Servera kakorna nygräddade pudrade med citronsocker.





In english

I love Madeleines! This light little pice of deliciousness is perfect togheter with a cup of coffee or thé any time of the day. It brightens up a rainy day and puts a sparkle on a sunny one. This combo with vanilla and lemon is one of my favourites.


Lemon and Vanilla Madeleines
makes 24 

120 g butter
zest of 2 lemons
seeds from ½ vanilla pod or ½ tsp vanilla powder
3 eggs
110 g caster sugar
a pinch of salt
20 g honey
175 g plain flour
4 g baking powder

Lemon sugar

40 g icing sugar
zest of 1 lemon


Melt the butter. Remove from heat and add the lemon zest. Set aside.

Whisk egg, sugar, salt and honey until pale and fluffy. Sift over the flour and baking powder and fold in. Fold in the lemon butter.

Cover the bowl with some clingfilm and place in the fridge for about 1 hour.

Mix the ingredients for the lemon sugar in a small bowl.

Preheat the oven to 180°C/350°F. Butter (and if you need to, flour) 2 two madeleine trays.

Carfully divide the batter between the holes and bake for 8-10 minutes or until the mixture has risen a little in the middle and the cakes are fully cooked through. Remove from the oven and transfer the madeleines to a wire rack and leave to cool slightly for a few minutes. Serve the cake freshly made, dusted with some lemon sugar.



1 kommentar:

  1. Haha! Även de här en kaka jag blivit kär i helt utan anledning :P Har testat ett annat men de var mer som muffinsrecept.. Ska bli spännande att testa detta :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...