torsdag 30 januari 2014

No-Bake Luxurious Cherry Chip Cheesecake (Lyxig Körsbärs Cheesecake)


Scroll down for english


Jag har en väldigt tuff och hård publik här hemma. Tre stycken kräsna och svårflörtade matkritiker som ger utlåtande över så väl maträtter som mina bakverk. Två av dem extremt tuffa. Tänk er Matt Preston gånger 10. Och det är inte alltid mina experiment och (i mina ögon) fabulösa kreationer i köket tas emot med de stående ovationer de förtjänar.


Den där underbart mustiga rödvinsgrytan ratades av de två tuffaste kritikerna, inte bara en, utan två gånger. Spelade ingen roll att den serverades med favorit tillbehör. Den fick tvär-nej. Kaffetårta, blankt och stort NEJ. Likadant med den där hallonpajen som jag stolt ställde fram. Perfektion i mina ögon och full poäng från mig och make. Men helt oväntat och totalt överraskande hade den lilla kritikerkåren för dagen bestämt sig för att hallon inte var en favorit. Inte heller vaniljkräm. Eller pajdegen. *suck*


Lärdom av detta; testa aldrig om dina recept eller kreationer duger på en fem- och sexåring. Man få garanterat aldrig de svar man själv önskar eller tror med lite tilltuffsat självförtroende som följd vissa gånger. Å andra sidan vet man att det verkligen är en höjdare om de hugger in ohämmat... Och detta gäller förövrigt även för makar. Särskilt när de tror att de faktiskt ÄR Matt Preston.





Fast den här cheesecaken fick lite oväntat hyllningar från samtliga som smakat den. Stora som de små. Även från den minste som först vägrade att smaka på körbärsbitarna och som sen gjorde det största lappkastet i världshistorien. Jag har nu fått gömma körsbärsburkarna från honom. Och vad är det inte att älska i den här cheesecaken? Den innehåller oreos, bara det ger extra pluspoäng! En lagom dos galet goda maraschino körsbär (japp, jag ber alltid om extra i drinkar. I love them!!!) och så är den len som sammet. Inte tung som en bakad cheesecake eller vissa mousser kan bli, utan lätt och luftig. Som ett litet ljuvligt rosa körsbärsmoln. En lyxig bit av himlen på en desserttallrik.



Lyxig Körsbärs Cheesecake
18-24 cm form

Botten:
154 g oreos (1 paket)
75 g smält smör

Fyllning:
400 g cream cheese (jag använder alltid philadelphiaost)
250 g mascarpone
150 ml vispgrädde
100 g strösocker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
½ dl finhackade maraschino körsbär (jag köpte mina på nätet)
2 msk av sirapen körsbären ligger i
eventuellt körsbärsessens efter smak
några droppar röd hushållsfärg


Klä botten av en springform som är 18-23 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. Sätt plastremsor av t.ex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter. Det blir både enklare och snyggare att ta ut cheesecaken så.

Kör oreokakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade, "sandliknande" (eller lagg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Vispa grädden hårt i en bunke och ställ åt sidan.

Rör cream cheese och mascarponen mjuk och klumpfri med elvisp i en stor skål. Tillsätt socker, vanilj och körsbärssirapen och vispa slätt. Tillsätt lite körsbärsessens som smaken känns lite svag.


Tillsätt grädden i ostsmeten tillsammans med några droppar röd färg. Vispa upp allt med elvispen så att det blir tjockt och fluffigt. Vänd sist ner de hackade körsbären.

Fördela smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten för bästa resultat.

Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med förslagsvis några extra körsbär.



In english

I have a tuff audience at home to please with my cooking and baking. Three extremely fussy and hard to please critics that love to turn Matt Preston at me.

But I won them all over with this cheesecake. Even the fussiest of them! And what´s not to love here?! There´s oreos. Crazy good maraschino cherries. And its like velvet. Not heavy like a baked cheesecake or some mousses can be, but light and airy. Like a little delight pink cherry cloud. A luxurious pice of heaven on a dessert plate.



No-Bake Luxurious Cherry Chip Cheesecake

For crust:
150 g of fine oreo crumbs
75 g melted butter

For cheesecake:
400 grams cream cheese
250 grams mascarpone
150 ml whipping/heavy cream
100 grams caster sugar
1 tsp vanilla paste
about 1/4 cup maraschino cherries, finely chopped
2 tbsp cherry syrup
a few drops cherry flavour to taste
a few drops red food colour


How to

Cover the bottom of a 6-10 inch springform pan with parchment paper and cover the sides with plastic film or parchment paper.

Combine oreo crumbs with the melted butter and press into the bottom of the pan. Set aside.

Beat whipping cream until medium stiff peaks form. Set aside.

Cream mascarpone and cream cheese togheter in another bowl with a hand beater. Add sugar, vanilla and cherry syrup and beat until smooth. Add some cherry flavour if the taste is week.

Add the whipped cream to the cream cheese mixture together with some red food colour and beat until thick and fluffy.

Gently fold in the chopped maraschino cherries.

Fill the form with the mixture and smooth the top.

Refrigerate for at least 6 hours or overnight for best results.

Remove from refrigerator before serving and gently remove from the pan. Top with som extra cherries before serving.


10 kommentarer:

  1. Hihihi jag kan inte sluta skratta efter att ha läst det där om Matt preston
    Jag älskar Australien masterchef, favoritprogramet här!
    Å cheesecake hela min inspirationslåda med recept är fullt med sånna och nu blev det ett till!
    Vart har du fått tag på körsbären ovanpå tårtan, så snygga!
    // Malin

    SvaraRadera
  2. Dem där små liven kan vara svårflörtade... :o)

    var hittade du körsbären online?

    //Manda

    SvaraRadera
  3. Ser underbart god ut, har samma undran sim det andra! Vart beställer du körsbären?

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag undrar om du har kvar fyllningen i oreokakorna eller om du skrapar bort dem innan du kör dem i matberedaren? och undrar även som ovanstående: hur får man tag på körsbären?? /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida!

      Jag kör kakorna som de är, krissar med fyllningen i.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  5. Hej igen!
    Man har alltså inte gelatin i smeten? /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, inget gelatin i den här cheesecaken :-)

      Radera
  6. Hej!

    Sent svar men hemmet har varit fullt med sjuka barn. Körsbären är köpta hos Barkonsult.

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Är det "lös burk, röda bär stjälk" för 82 kr på Barkonsult som du har använt både i tårtan och som dekoration? Står inget om att det är maraschinokörsbär så jag blir osäker. Räcker det med en burk?

    Undrar också vart man kan köpa körsbärsessens?

    SvaraRadera
  8. Hej

    Var hittar du alla fina typsnitt du använder när du lägger text på dina bilder? och i vilket program är det gjort - photoshop? JÄTTE fina bilder!


    Hälsningar Martina

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...