söndag 22 december 2013

Lingonberry and Caramel Skillet Cake (Lingon och Karamell Kaka)


Scroll down for english


Glad Fjärde Advent!

Sista ljuset är tänt och som tur är är det få dagar kvar till tisdag och Julafton nu! Här hemma är det bara några få sista förberedelser kvar att göra. Det är nog rekord att jag har så lite kvar och det inte är dan´ före dan´! Men nu är det bara ett par "röra-ihop-godisar" som går på nolltid, ett pajskal som jag tänkte förbereda bara för att slippa på julafton, åka och handla ett fåtal saker på affären och ett par julklappar att slå in. Och självklart ska skinkan griljeras imorgon kväll för traditionella julskinkemackan.


Men annars är et det ett julunder!!! Jag njuter av att det mesta är klart. Att ugnen *peppar, peppar* inte gått sönder i år och att barnen leker fint med sina saker. Så jag tänkte passa på att bara få njuta idag och göra sånt jag gillar. Nämligen skriva blogginlägg samtidigt som jag ser på alla julprogram på BBC.


Sen ska huset visst julstädas lite också, men där tänkte jag få lite hjälp...



Vad har ni tänkt att hitta på idag? Njuta av det är få dagar kvar? Stressa sönder er (som jag i vanliga fall brukar göra dessa dagar)? Ordna det sista? Eller baka något gott till idag? I så fall måste ni testa den här kakan! Lingon och kola är en så otroligt god kombination och är väldigt vintrig. Det ljusa muscovadosockret ger extra kola smak och här har jag även smaksatt med lite kanel men den kan man utesluta om man vill. Att baka kaka i en stekpanna är ett så enkelt sätt att få något gott på bordet. Och sen ser det så rustikt och mysigt ut. Bara doften av nybakade kakor är ju ljuvlig. Och sen blir det en så härlig konsistens. En tjockare kaka som är som allra bäst nygräddad tillsammans med extra kolasås och vaniljglass eller vispad grädde.


Lingonberry and Caramel Skillet Cake
med inspiration från Martha Stewart

240 g vetemjöl (4 dl)
6 g bikarbonat (1 tsk)
½ tsk mald kanel
½ tsk salt
175 g smör
165 g ljust muscovadosocker (ca 2 dl)
1 stort ägg
2 tsk vaniljextrakt
1 dryg dl frysta lingon
75 g vita chokladknappar eller hackad choklad (ca 1 dl)
Karamellsås


Sätt ugnen på 180° och smörj en 20-24 cm stekpanna som tål att vara i ugnen med lite smör.

Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och salt i en skål.

Lägg smör och socker i en annan skål och vispa med en elvisp tills det blir lätt och luftigt. Tillsätt ägget samt vanilj och och vispa till det är väl inblandat. Tillsätt mjölblandningen och blanda samman så att det precis går samman till en deg. Vänd ner lingon samt choklad.

Fördela degen i stekpannan och jämna till ytan. Se till att degen är väl fördelad i pannan och täcker hela bottnen. Om du har lite dulce de leche i kylen så är det otroligt gott att trycka ner några teskedar av denna lite här och där i kakdegen.

Grädda mitt i ugnen ca 35-45 minuter. Om kakan blir brun för snabbt så kan du täcka över med lite bakplåtspapper. Kakan ska vara lite lätt undergräddad eftersom den fortsätter att bakas en stund även efter att den tagits ut ur ugnen. Ringla över några matskedar kolasås direkt när kakan kommit ut ur ugnen.

Låt svalna ca 15-20 minuter innan kakan serveras tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde och kolasås.



In english

Just a few days left now! And for the first time in my life, just a few little things to do before Christmas! I´m always out in the last minute but not this year. And it feels so good!

And today I will just relax. Make some melt-togheter-done-in-notime-candy, prepare some blogposts and watch Christmas specials on BBC. A calm and nice day.



Lingonberry and Caramel Skillet Cake
adepted from Martha Stewart

240 g flour
1 tsp bakingsoda
½ tsp ground cinnamon
½ tsp salt
175 g soft butter
165 g light brown sugar
1 large egg
2 tsp vanilla extract
½ cup lingonberries or cranberries
½ cup, or 75 g, white chocolate chips
Salted caramel sauce


Preheat oven to 350° and grease a 8-10 inch ovenproof skillet pan.

Blend flour, bakingsoda, cinnamon and salt in a medium bowl. Place butter and sugar in a large mixing bowl and beat light and fluffy with a handheld mixer or stand mixer. Add egg and vanilla and beat until combined. With the mixer on low, add the flour and mix until just incorporated. Fold in lingonberries and chocolate chips.

Transfer mixture to the skillet cake and press to make the surface even and so the mixture covers the bottom of the pan. Bake until golden, about 35-45 minutes. If you find it is browning too quickly you can cover the top with some parchment paper. Don´t overbake the cake, it should be slightly under-done, because it continues to cook a few minutes out of the oven. Drizzel a few tablespoons of caramel sauce over the cake once of of the oven.

Let it cool for 15-20 minutes then serve with vanilla ice cream or whipped cream and som extra caramel sauce.


2 kommentarer:

  1. Åh jösses vilken fröjd för ögat! Fin blogg med fantastiska bilder!

    SvaraRadera
  2. Älskar det rustika! ljuvligt!! http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...