måndag 30 december 2013

Creamy Vanilla Fudge (Krämig Vaniljfudge)


Scroll down for english


Om ni inte förstått det innan så är jag nästintill barnsligt förtjust i fudge. När jag köper lösgodis letar det sig alltid ner några fudgebitar i påsen och på mässor kommer jag alltid hem med några påsar av denna läckerhet.


Fast det är lite svårt det här med fudge också. Jag älskar enkelheten i recepten som baseras på kondenserad mjölk och den konsistens som man får i den fudge som innehåller choklad. Men sen har vi ju också den där underbara frasiga fudgen som bara smälter i munnen. Den som tar en evinnerlig tid att koka. Men det är så värt det när man får lägga en bit av slutresultatet i munnen. (Och jag kommer att återkomma till DEN fudgen vid senare tillfälle). Sen finns det ju också den där underbara, krämiga fudgen som doftar och är en orgie i vanilj. Som är så len att det är svårt att motstå den och som är en ren och skär njutning.


Den där mjuka härliga fudgen som är så svår att motstå och tacka nej till. Det här är nog ett av det bästa fudgerecept jag testat och klart det bästa jag testat för att få en mjuk och krämig vaniljfudge som inte är smulig utan att den innehåller choklad. Jag ska inte sticka under stol med att receptet är lite pyssligt men det innebär mest väntan på att fudgesmeten skall komma till vissa temperaturer. Väl där är det inga större konstigheter. Och resultatet är väl värt arbetet!



Krämig Vaniljfudge

450 g strösocker
400 ml vispgrädde
50 g smör
1 msk glukossirap
1 msk vaniljpasta eller 1 färsk vaniljstång (urskrapad)
1 nypa salt


Klä en 20x20 cm form med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Lägg socker, grädde, smör och glukos i en mellanstor kastrull. Värm, utan att koka, tills sockret och smöret smält. Rör lite då och då.

Stick ner en sockertermometer så snart sockret och smöret smält. Se till att den nedre delen av termometern täcks av vätskan, om den inte gör det byt till en mindre kastrull. Öka upp värmen så att blandningen börjar att koka. Låt blandningen koka på medelvärme tills den når 116°, rör om då och då.

Ta av kastrullen från värmen och låt den stå orörd i fem minuter eller tills temperaturen går ner till 110°. Rör ner vaniljen och en stor nypa salt.

Försök att ha kvar termometern i kastrullen och börja "slå"/röra kraftigt med en träsked tills temperaturen kommer ner till ca 60°. Vid det laget kommer fudgen att ha tjockat till sig blivit matt och förlorat sin glans. Ta bort termometern och fortsätt att arbeta fudgen ytterligare några minuter. Den här processen är viktig när man gör fudge eftersom den skapar de små sockerkristallerna och ger fudgen den underbara lena och krämiga konsistensen.

Häll snabbt ut fudgen i den förberedda pannan innan den hinner sätta sig för mycket och jämna till ytan. Låt fudgen svalna i rumstemperatur över natten, ställ inte fudgen i kylskåp eftersom den då kommer att bli för kladdig och inte sätter sig på rätt sätt.

Skär upp i bitar. Håller sig ca 2 månader i lufttät burk.



In english

If you hadn´t figured it out yet, I love fudge. In an almost childish sort of way. There´s a fudge for every occasion and mood. I love the simplicity and easiness with the condensed milk based fudges. And then there is thoose fudges that requires some efforts. But when you are left with the result - it´s so worth that effort!


Creamy Vanilla Fudge
adepted from BBC Good Food

450 g caster sugar
400 g double cream
50 g butter
1 tbsp glucose syrup
1 tbsp vanilla bean paste
1 large pinch of salt


Line a 20x20 cm (8x8- inch) pan with parchment paper.

Tip sugar, cream, butter and glucose syrup into a medium saucepan. Heat to dissolve the sugar and melt the butter, stirring occasionally.

Once dissolved, put in a sugar thermometer in the pan, making sure the end part is completely covered by the mixture - if not transfer to a smaller pan. Increase the heat and bring to a steady boil. Keep bubbling, stirring occasionally, until the mixture reaches 116°.

Remove the pan from the heat and leave to sit undisturbed for 5 minutes or until the temperature drops to 110°. Stir in th evanilla and a good pinch of salt.

Keep the sugar thermometer in th epan an begin beating the mixture with a wooden spoon, quite vigorously, until the temperature drops to about 60°. By this time the fudge will be really thick and has lost its glossy shine. Remove the thermometer and continue beating for a few more minutes. This process is important when making fudge as it creates small sugar crystals which give the fudge its smooth and creamy texture.

Quickly pour the fudge into the prepared tin before it sets completely and smooth the surface. Leave to cool at room temperature overnight, don´t put the fudge in the fridge as it will become sticky and won´t set properly.

Cut into pieces. It will keep in an airtight container for up to 2 months.


4 kommentarer:

  1. Wow, den ser helt perfekt ut!

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder, och sugen på fudge blir man verkligen när man läser om godsakerna.

    Vi önskar dej ett gott slut och ett riktigt gott nytt år.

    SvaraRadera
  3. Gott nytt år! Tänkte bara tipsa om denna sidan/butiken http://mrscurlies.se/. Dom har helt otroligt god fudge

    SvaraRadera
  4. Men mums! Älskar oxå fudge och det är typ det enda godiset jag fortfarande äter efter att ha jobbar i godisbutik i 6 år. =)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...