söndag 15 december 2013

Champagne and Blackberry Cake - A Vintage Paris Cake (Champagne- Och Björnbärstårta)




Om det är något jag älskar så är det choklad, men det vet ni redan. Vad ni inte vet är jag älskar champagne och Paris minst lika mycket! Paris är jag upp över öronen förälskad i och skulle mer än gärna resa dit minst en gång månaden om bara tillfälle gavs. Så när ett lockande mail med en tävling från Alexandre Bonnet om just en underbar resa till Paris damp in i mailboxen var jag inte sen att tacka ja. Att man därtill skulle baka ett Paris-inspirerat bakverk med champagne som ingrediens gjorde ju inte saken mindre lockande. Tvärtom! 


För vad kan gå fel med choklad, champagne och Paris? Nej, just det. Absolut ingenting! Det gör mig alldeles champagnebubblig pirrig i hela kroppen bara att tänka på det.


Underbara, romantiska Paris... 


Jordgubbar och champagne i all ära. Men kombinationen choklad, champagne och björnbär är faktiskt ett strå vassare! Jag här även bakat bottnarna med champagne och varför inte. I en champagnetårta ska skumpan flöda! I marängsmörkrämen har jag här använt vanlig champagne vilket gett en härlig färg med riktig vintagekänsla, vilket jag var ute efter här. Men varför inte använda rosa champagne och få en lite rosa ton på tårtan? Skulle bli mycket vackert ihop med en mer traditionell jordgubbsfyllning. För självklart kan man byta ut björnbär mot jordgubbar om man har siktet inställt på just jordgubbar och champagne.


Tårtan är bubblande god och jag vill verkligen passa på att tipsa om den till Nyår. Perfekt om ni kanske tänkt gå på genomgående skumpa kvällen till ära. Fast å andra sidan, den är minst lika god en kväll när man sitter uppkrupen i ett soffhörn i sin pyjamas med raggsockor på fötterna och sippar lite champagne. 



Champagne- och Björnbärstårta
ca 12-15 bitar

Bottnar

180 g vetemjöl
300 g strösocker
90 g kakao
6 g bikarbonat
4 g bakpulver
60 g neutral matolja
190 g champagne, jag använde Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut
190 g kaffe eller vatten
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att undvika ev klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter. 

Fördela smeten i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna efter ca 15 minuter då ugnar kan vara så solika. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut bottnarna ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.


Björnbärsmousse

250 g mascarpone
300 ml vispgrädde (3 dl)
1-1½ dl björnbärsmarmelad
100 ml champagne (1 dl), jag använde Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver
ev några msk florsocker
(ca 1 tsk snabbgelatin, valfritt)


Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Börja med en mindre mängd champagne och känns dig fram så smaken blir bra.  Tillsätt florsocker om krämen känns för osöt och vispa i så fall upp igen.


Marängsmörkräm
120 g äggvitor (ca 4 st från stora ägg)
170 g fint strösocker (nästan 2 dl)
300 g riktigt rumsvarmt smör
½ tsk vaniljextrakt eller ½ krm vaniljpulver
ca 100 ml champagne, jag använde Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut


Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). För säkerhets skull kan man först torka ur skålen och vispen med lite citronsaft på hushållspapper så det inte finns några spår av fett. Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 64 grader. Rör hela tiden! (Saknar du en termometer så nås 64 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten börjar känns lätt het.)

Flytta över skålen till maskinen när rätt temperatur uppnåtts och börja vispa med vispen (givetvis kan detta göras med en vanlig elvisp också men jag föredrar maskinen eftersom man slipper stå bunden med vispning så länge). Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca 15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv, ett på en KA. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se på tok för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens är det dags att öka upp växeln och vispa upp smörkrämen till en luftig, sammetslen kräm. 

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj samt hälften av champagnen. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Försätt att inkorporera all champagne på detta sätt.

Montering

Lägg en botten på tårtfat eller snurrbricka. Jämna eventuellt till toppen om de blivit toppiga. Fördela en generös skopa björnbärsmousse över bottnen. Upprepa med resterande bottnar. Avsluta med en botten med själva bottnendelen vänd uppåt så det blir så jämn yta till topp som möjligt.

Täck tårtan med ett tunnare lager av marängsmörkrämen för att stänga inne smulor. Jämna till och ställ in tårtan i kylen ca 20 minuter så att smörkrämen stelnar till.

Ta ut tårtan. Vispa upp smörkrämen igen så att den blir så lätt arbetad som möjligt och täck tårtan med mer smörkräm i ett tjockt, jämnt lager. Ställ att stelna i kylen om tårtan inte skall serveras direkt.

Jag dekorerade min tårta med hjälp av svart pastafärg och gummistämplar. För att kunna göra detta måste dock tårtan vara helt kall, helst ska den ha stått i frysen en stund, så att smörkrämen är helt hård. Sen får man man lätt hand stämpla på önskat mönster på tårtan. Det är inte helt lätt med att stämpla på marängsmörkrämen och en rund tårta men det går! Man får vara beredd att fylla på med lite färg om stämpeln inte kommit åt helt. Det skulle varit lättare att stämpla på en fondant- eller marsipanklädd tårta men det är inte riktigt my cup of tea med täckta tårtor.



In english





9 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Helt fantastisk, mer champagne åt folket tycker jag :)

    SvaraRadera
  3. Vlken rolig idè! och vackert inlägg :)

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar kombination. Och björnbär som är så fantastiskt gott. Synd att buskar är så dåliga att ta sig här i norr men det är ju tur man får tag i sylt iallafall.

    SvaraRadera
  5. Sjukt vacker tårta! hade gärna gjort den om det inte vore för att min marrängsmörcreme skiter sig VARJE gång. >_<

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Du gör så fantatstiska bakverk!
    Min fråga, kan man frysa tårtan? Inte spacklad med marrängsmörkräm utan lagd m björnbärsmoussen bara?
    Mvh Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tusen tack!!!

      Tårtan går jättebra att frysa in både med och/eller utan marängsmörkrämen på. Ta bara upp i gid tid och låt den tina i kylskåpet.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  7. Hej supergod tårta :) men jag skulle vilja veta vad jag kan ha istället för champagne? nåt som man har hemma alltså så bottnarna ändå blir så goda :) Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det går bra att byta ut champagnen mot annat mousserat vin eller mjölk eller (vanilj)yoghurt. Blir lika gott 😊

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...