torsdag 6 juni 2013

Pannkakstårta och Sveriges Nationaldag! (Swedish Pancake Cake)





Med några enkla rader vill jag passa på att önska Er alla en riktigt härlig, solig och blå-gul Nationaldag! Jag har ännu inte kommit på vad man bör säga i hälsning till andra. Trevlig Nationaldag? Glad 6 juni? Grattis? Heja Sverige?

Det märks att vi inte firat en Nationaldag särskilt länge i Sverige. Röd dag blev det ju för bara några år sedan. När jag var liten firade vi Svenska flaggansdag och hade Barnens Dag i vår lilla stad. Ballonger, marknadsstånd, ponnyridning, vattenballonger och svenska flaggor. (Och nej. Jag är inte 80 år, inte ens 35).

Det är lite trist att vi nu fått en röd dag i kalendern som borde vara full av känslor och traditioner men som istället präglas av förvirring. Vad gör man? Vart går man? Vad äter man??? Sillen är ju till Midsommar, jordgubbarna har knappast hunnit bli röda och smörgåsbord är man lite less på vid det här laget.

Så vad är då typiskt svensk mat? Vad har Ni läsare för traditioner den 6 juni? För mig skulle smörgåstårta vara ett starkt alternativ att servera på vår dag. Men jag skulle ännu hellre bjuda på köttbullar med sås, lingon och kokt potatis. Om det är någon mat som för mig är Sverige så är det köttbullar. Och så en härlig pannkaks- eller plätttårta till efterrätt. För tunna, smöriga pannkakor är nog bland det barnsligt godaste jag kan tänka mig. Och de flyttar mig direkt tillbaka till varma sommardagar i sommarstugan. Där farmor, i blommigt förkläde, stod och stekte de mest underbara pannkakor man kan tänka sig. Humlor surrar, hagen doftar sommar, fåglar kvittrar och det är varmt och lugnt. För mig är dessa minnen Sverige i ett nötskal. Därför är enkla pannkakor något bland det svenskaste jag kan tänka mig i matväg.




Jag löser mina Nationaldags-mat-problem med att sitta i en bil större delen av dagen. Korv med bröd är ju en svensk klassiker det med, eller hur? Fast man kan ju alltid hoppas på att mor och far fått tag på några röda gubbar när vi kommer fram.

En riktigt härlig 6 juni önskar jag Er alla!











Pancake Cake

400g (4 dl) mjölk
120 g (2 dl) mjöl
50-60 g (4-5 msk) strösocker 
½ tsk salt
1 krm vaniljpulver
smör att steka i
grädde och sylt till servering


Mät upp hälften av mjölken i en skål. Tillsätt mjöl, socker, salt och vanilj och rör ut till en jämn, slät smet. 

Tillsätt resterande mjölk och rör allt slätt. Ställ smeten att svälla i rumstemperatur minst en timme. Tillsätt sedan äggen och vispa samman till en slät, "småtjock" smet. 

Hetta upp en plättlagg eller en gjutjärnsstekpanna. Smält en klick smör och häll i så mycket smet att det täcker botten av pannan. Grädda på hög medelvärme. (Godast blir pannkakorna om smeten inte får rinna helt ut till kanten av pannan så att kanten på pannkakan blir lite krusig och "spetsliknande". Det ger extra mycket smak.) Vänd pannkakan när du ser att den stelnat på ytan.

Upprepa med resterande smet. Låt pannkakorna som du ska använda till pannkakstårta svalna helt innan de staplas med sylt och vispad grädde. Använd så många pannkakor eller plättar du tycker känns lagom. Men kan man få för många pannkakor???

Servera och njut!


Enjoy!




5 kommentarer:

  1. Ja, förvirring råder! Vad säger man hur firar man och vad äter man?
    Här grillas det iallafall.
    Men pannkakstårta lät ju hur smarrigt som helst.
    Önskar dig en fin nationaldag!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hur många ägg ska det vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jösses! Det glömde jag i villervallan. 2 ägg ska det vara.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  3. Tack snälla!

    Med vänlig hälsning/Louise

    SvaraRadera
  4. Fick ett "grattis" på mailen av en danska kollega 6 juni, hann tänka va jag fyller inte år innan jag insåg att han klistrat in en svenska flagga och grattade på nationaldagen. Så grattis eller grattis på nationaldagen kanske :) /Krista

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...