torsdag 13 juni 2013

Chocolate and Salted Caramel Tart (Kolapaj med Chokladganache)





Jag har verkligen tänkt baka kolapaj med chokladganache i en evighet nu. Tror att det var drygt två år sedan jag printade ut det första av många recept med avsikten att laga den snart. Men det har inte velat sig. Näpp. No, siree! Inte kolapaj. Allt annat har fått företräde. Allt har skjutit denna lilla läckerhet på framtiden.

Trots att just denna lilla paj innehåller allt gott man kan lägga i ett pajskal. (Och bara pajskal i sig är ju gott!) Ljuvlig kola, salt och chokladganache. Och sen lite rostade pinjenötter och mer salt som krona på verket.

Idéen att kombinera kola och choklad med salt är briljant! Lysande och absolut inget nytt under solen men så god att man dör en smula....




Om det inte framgått tidigare här på bloggen så säger jag det igen. Hej! Jag heter Louise och jag är en chocoholic. Och antagligen även en caraholic också. Jag avgudar det mesta man kan baka och äta med choklad. Jag måste stålsäta mig för att inte ständigt stå med en tesked i nutellaburken (som på något magiskt sätt alltid kommer med hem från affären. Jag misstänker starkt att det är en Nutella-älva inblandad i detta. För jag är helt oskyldig...) Samma visa med karamell i alla dess former. Att det dessutom är busenkelt att göra egen bättrar inte på det hela. Hmmm...

Den här pajen är i vart fall löjligt god. Nästan på gränsen till att bli för mycket! men hur löser man det problemet när det är choklad inblandat i en dessert? Jo, med en liten klick lättvispad grädde! Eller crème chantilly vilket är tjusig franska för vispad grädde smaksatt med vanilj. Men visst låter det lite godare på franska?




Just den här pajen som är på bilderna blev ett uns för lös. Fyllningen borde kokat några minuter extra, då hade den blivit så där perfekt att den hållit formen när man skurit en bit men ändå varit så där len att den smälter i munnen utan att vara godiskola seg. Receptet angav att man inte skulle behöva koka kolan ytterligare och då blev den så här. Men jag har efter detta lagat pajen igen och då kokat fyllningen 5-7 minuter och då har den blivit perfekt. 
   Skulle man drabbas av en för lös fyllning så är det inte hela världen! Ställ då bara in pajen i frysen 15-20 minuter innan den ska serveras och servera den semi-frusen. Det fungerar väldigt bra det med! Min paj var som sagt lite lös och hade stått ute i sommarvärmen ca en timme när jag skar upp för att fota bitar. Så kan det gå.

Efter att ha lagat den här pajen har jag nu fått blodad tand och längtar efter att testa några nya recept! Tänk om det finns en paj som trumfar denna? Det bara måste man utreda!




Snart dags att plocka fram kameran här hemma och fota några bakverk som jag knåpade samman igår. Nu är det den roliga biten med fotande och styling kvar!








Chocolate Caramel Tart
ca 10-12 bitar

Skal
180 g vetemjöl (3 dl)
35 g kakao (nästan 1 dl)
2 g salt (ca ½ tsk)
150 g rumsvarmt smör
70 g florsocker (drygt 1 dl)
2 äggulor
½ tsk vaniljextrakt

Fyllning
300 g strösocker (3,4 dl)
90 g vatten (0,9 dl)
60 g ljus sirap (3 msk)
ca 2 g maldonsalt (ca 1 tsk)
90 g smör
100 g vispgrädde (1 dl)

Chokladganache
110 g vispgrädde (1,1 dl)
100 g mörk choklad
1 kula (ca 1 tsk) smör

rostade pinjenötter och maldonsalt till garnering



Skalet
Sättugnen på 175 grader (vanlig ugn).

Sikta samman mjöl, kakao och salt i en bunke.

Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, tar ca 3-5 minuter. Vispa in äggulorna en i sänder. Blanda ner de torra ingredienserna.

Pressa ut degen i en smord, avlång pajform med uttagbar botten (alternaivt en rund pajform som är ca 20-23 cm i diameter). Det blir lite deg över om du bakar i en avlång form. Ställ formen i kylskåp 30 minuter. Nagga pajskalet lite och grädda det mitt i ugnen ca 20 minuter så att det blir helt klart. Låt svalna på ett bakgaller.

Fyllning
Lägg socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Smält sockret på medelvärme under omrörning. Om det fastnar sockerkristaller på kanten av kastrullen kan man borsta ner dem med en brödpensel som doppats i vatten. När sockerkristallerna är upplösta, öka värmen något och sluta rör i blandningen. Låt massan koka upp och låt den koka tills den blivit mörkt bärnstensfärgad eller når 170 grader på en sockertermometer.

Ta av kolan från värmen och tillsätt smör och grädde. Var försiktig för det kommer att bubbla upp! Rör blandningen slät och tillsätt saltet. Häll kolan i pajskalet. Detta är enligt grundreceptet. Jag kände dock att kolafyllningen fick en bättre konsistens om den fick koka ca 5-7 minuter eller tills man känner att den tjocknat till sig något innan den hälls i pajskalet. Om du gör enligt denna metod så vänta med att tillsätta saltet tills kolan kokat klart.

Låt kolan svalna i pajskalet och ställ den sedan i kylen, 4-5 timmar för att stelna.

Ganache
Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden just till kokpunkten i en kastrull. Ta av från värmen och häll grädden över chokladen. Låt stå någon minut. Tillsätt en kula smör. Rör sakta samman ganachen med en liten ballongvisp tills all grädde gått in och den är slät och fin.

Ta fram kolapajen. Fördela ganachen jämnt över kolan och ställ pajen i kylskåp 4-5 timmar eller tills den ska serveras. Strö över flingsalt och pinjenötter strax innan servering.


Enjoy!



7 kommentarer:

  1. Åh, verkligen en himmelsk paj. Choklad och kola, ja tack :)

    SvaraRadera
  2. Åh gud, jag tror att jag har hittat till den mest perfekta bloggen för mig. Choklad är ta mig fan livet. Den här pajen ska bakas här hemma!

    SvaraRadera
  3. Salt, karamell och choklad, det är ljuv musik det:)

    SvaraRadera
  4. Ska testa denna läckerhet. Gissar att du menar att kolan ska koka ca 5-7 minuter ytterligare efter att ha nått 170 grader?

    SvaraRadera
  5. Asa.johansson@live.com2 mars 2015 kl. 21:17

    Hej! Låter som ett fantastiskt recept! Maldon salt är det något speciellt? Hittade bara ett rökt maldondsalt i min Ica butik, går det använda flingsalt istället eller vilket använder du dig av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Åsa!
      Det går bra att anvönda ett vanligt flingsalt också, jag upplever Maldon som lite mjukare och "lättare" i bakverk 😊 Ska ändra i receptet med.

      Med Söta Hälsningar Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...