tisdag 14 maj 2013

Strawberry Cake with Whipped Cream Cheese Frosting (Jordgubbstårta på nytt vis)





Sol ute, sol inne. Sol i hjära, sol i sinne. Kan man bli annat än glad av tårta? Nej, just det. En tårta gör en alltid glad. Även om den inte innehåller choklad den här gången. Men vem kan tacka nej till en jordgubbstårta? En svensk klassiker som vi alla nog är uppvuxna med, i vart fall jag. För jordgubbstårta har varit min följeslagare under många födelsedagar nu.

Men som ni säkert vet, eller misstänker, vid det här laget så är jag inget större fan av gräddtårtor. Fluffig grädde - nej tack! Jag föredrar andra sorters fyllningar. Att jag kommit att acceptera mascarponegrädde och whipped cream cheese är därför ett stort steg framåt! Men de innehåller ju å andra sidan min andra stora matkärlek i livet - ost. Ett liv utan tårtor eller ost skulle vara tämligen trist och tråkigt. Det är inget jag har för avsikt att prova på överhuvudtaget. Därför känns det ju näst intill briljant att man kan kombinera de båda. Och där fick ni även en förklaring till min förkärlek till cheesecakes.




Men det här inlägget var absolut inte menat att vara ett stort avslöjande om mina matkärlekar, det är jordgubbstårta vi ska prata om! Bara slut ögonen och ta ordet i munnen och känn på det. Jordgubbstårta.... Man riktigt känner solstrålarna kittla på näsan, hör hur humlorna surrar runt omkring. Man känner det varma gräset under förtterna och sen kommer doften från jordgubbarna... Svensk sommar. Och svensk sommar smakar jordgubbstårta. Även om man inte gillar gräddtårta.



Men nu är ju det här inte en vanlig klassisk jordgubbstårta. Det här är en master strawberry cake delux! Drottningen av jordgubbstårtor. För den är full av smak och bara doften gör att man vill ta en bit till. Den riktigt osar av jordgubbar.

Som ni ser på bilderna har jag lekt lite med det klassiska konceptet här. Istället för vaniljbottnar som täcks med mosade bär så  har bären fått åka ner i bottnarna istället. Extra färg och smak kommer dessutom från jordgubbsjello. Och resultatet blir dessa härliga bottnar som nästan exploderar i smak och färg. De är väldigt saftiga men lite mer "kakiga"och mindre luftiga än de bottnar vi kanske är mest vana vid här i Sverige. Receptet kommer ursprungligen från USA, från vem vet jag faktiskt inte, men det är ett receptet som florerat länge hos bl.a amerikanska bloggare. Jag använde mig här av receptet hos Sweetapolita.



Innan jag nu äntligen blev helt nöjd med tårtans komposition så har jag bakat den i sex andra varianter. Japp ni läste rätt. Det här är den sjätte varianten av den här tårtan. Så jag kan med gott samvete säga att det här är i min smak den bästa jordgubbstårtan ever. Mina stackars testråttor håller med och ger den alla tummar upp. Jag har testat att göra den som Rosie men det blev på tok för sött för mig. Jag har även testat att göra den med vit choklad ganache, även det blev lite för sött. Bara grädde blev menlöst och mascarponegrädde blev för gräddigt. Mörk choklad var bara nej här. Puh. Det är hårt att hitta rätt ibland. Men whipped cream cheese frosting med kvartade jordgubbar mellan lagren. Där satt den!

Hon måste vara helt galen! Och ja, det är jag ganska ofta.



Nu kan jag lugna er lite. Jakten på den perfekta kombon har pågått sedan förra året. Vi har inte levt på jordgubbstårta de senaste veckorna här hemma. Även om jag vet att en del av familjen inte skulle ha något emot det alls.



Min dag är förvisso rätt regning men med lite tårta kommer nog snart solen åter!










Strawberry Cake
with Whipped Cream Cheese Frosting
ca 10-14 bitar

Bottnar

175 g strösocker (2 dl)
45 g jordbubbsjello, pulver
115 g rumsvarmt smör
2 stora ägg
175 g vetemjöl (ca 3 dl)
6 g bakpulver (1½ tsk)
2 g salt (½tsk)
120 g mjölk (1,2 dl)
2 tsk vaniljextrakt
65 g jordgubbspuré (ca 3/4 dl)


Fyllning

450 g kall philadelphiaost
170 g florsocker (ca 3 dl)
240 g vispgrädde (ca 2½ dl)
ett knivsudd bakpulver
1 tsk vaniljpasta eller ½ tsk vaniljpulver

ca 500 g jordgubbar



Bottnarna

Sätt ugnen på 175 grader. Smörja, mjöla och lägg en rundel bakplåtspapper i fyra stycken formar med 15 cm diameter.

Sikta samman mjöl, bakpulver, salt och i en bunke. Sätt åt sidan.

Blanda mjölk, jordgubbspuré och vanilj i en annan skål. Sätt åt sidan.

Lägg smör, socker och jordgubbsjello i en bunke och kör med maskin tills blandningen blir luftig och ljusare i färgen, ca 5-8 minuter. Använder du en hustållsmaskin av Kitchen Aid-typ så kör du med flatblandaren och inte vispen.

Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje tillsätts. Glöm inte att skrapa ner det som hamnar uppe på sidorna och det som fastnar i botten emellanåt.

Tillsätt nu mjölblandningen växelvis med jordgubbsmjölken. Börja och avsluta med att tillsätta mjölblandning.

Fördela smeten i formarna och väg gärna för att få små jämna bottnar som möjligt.

Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter, eller tills en sticka kommer ur torr.

Ta ut ur ugnen och låt bottnarna svalna i formarna på bakgaller 15 minuter innan de tas ur formarna för att svalna helt.


Fyllning och Frosting

Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.


Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela ett tunt lager frosting. Tryck ner kvartade jordgubbar och täck sedan med ett tjockare lager av frosting. Upprepa med resterande bottnar och täck sedan tårtan med ett lager av cream cheese frostingen. 

Garnera tårtan med skivade jordgubbar. Servera och njut!


Enjoy!




* Dubbla receptet och baka i tre stycken 20 cm formar om du vill göra en större tårta.

* Jello brukar man hitta i vanliga mataffärer numera. Ibland står det vid utländsk mat och ibland vid bakgrejer.

* Bakpulvret i grädden gör att man kan vispa den hårt utan att den börjar bilda små smörklumpar.

* Tårtan håller sig bra i kylen upp till ca 5 dagar om man slår in den.

* Beroende på hur stora bitar man tar räcker en 15 cm tårta till ca 10-14 bitar. Tar man mindre räcker den till fler. Det blir rätt stora bitar eftersom det är fyra bottnar.

* Jag gör min egen jordgubbspuré genom att mixa halvfrusna jordgubbar.

* Rekommendationen från Livsmedelsverket är just nu att man ej ska äta frysta bär utan att  först koka dem! Är du orolig är det bra om du kokar purén innan den mäts upp. Men det hettas ju även upp i ugnen. Enligt SLV kan man baka på frysta bär.




19 kommentarer:

  1. Menar du 45 gr jello-pulver eller 45 gr utblandad jello?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Jellopulver ska det vara :-)

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  2. hej !!

    hittat till din fina blogg.. ;)

    ge mig tips om saker att baka i , hur du monterar, vad använder du för formar mm..

    //
    Elisabeth

    SvaraRadera
  3. Vilken UNDERBAR tårta!! Jag älskar jordgubbstårta så detta ska testas!! :D
    Tänkte på de me bottnarna, jag har bara en form i 15cm. kan man grädda en botten i taget? eller kan man använda pajformar i aluminium? ska dom gräddas tillsammans eller en å en? :) å tack för en underbar blogg me mycke inspiration!! :D

    SvaraRadera
  4. hej :) föll för denna tårta direkt och skall baka den imorgon! men hittar tyvärr inte jello nånstans, tror du det går bra att använda gele-pulver av andra märken? dom innehåller ju troligen samma ingredienser som jello..

    /kia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan, det går jättebra med andra mäken, har själv bakat med alternativa jello-pulver. Enda skillnaden jag märkt är att det kan bli en färgskillnad.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
    2. Hej Louise
      Jag har bakat flera av dina fantastiska tårtor!
      Jag undrar vilket märke du använt på jordgubbsjellon för att få så stark färg på dina bottnar. Jag har bakat med Jotis jordgubbsjello pulver och bottnarna blir bara svagt rosa. Använder du även karamellfärg i smeten? /Maria

      Radera
    3. Hej Maria!

      Jag använder Jell-O när jag gör bottnar på det här sättet. Resultat i färg kan variera lite beroende på märke av jello-pulver och även på hur mycket rött det finns i jordgubbarna. Jag använde ingen ytterligare färg i bottnarna här på bilderna men det kan man absolut göra om man vill ha lite extra färg. När jag använt jellopulver från Jotis har färgen blivit mindre intensiv och mer rosa "rosa" så jellon spelar rätt stor roll för färgen.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  5. Hej! Vilken fin tårta! Har inga såna små bakformar, tror du man kan grädda i en plåt och sen stansa ut själva botten? / Elin

    SvaraRadera
  6. Kan man göra en stor botten å sen dela den i fyra delar? om de inte går att göra i fyra alumibiumbottnar

    SvaraRadera
  7. Ja, det var ju verkligen en helt annan variant än den fru M. fick som barn när det var födelsedag! Standard var marängtårta med vispgrädde och jordgubbar, fast grädden pillades bort och låg mest där för alla andra som skulle äta tårtan. Så helt och hållet håller vi båda med dej vad gäller den saken, mycket hellre får det vara andra fyllningar då.
    Färgen är ju helt underbar, man ser ju verkligen att det är en "riktig" jordgubbstårta!

    Kramar

    SvaraRadera
  8. Oj vilken läcker tårta:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  9. Riktig jordgubbstårta måste jag säga. Recept ska absolut testas!

    Kram/ Gosia

    SvaraRadera
  10. Hej! Om jag inte får tag i jellopulver, funkar gelatinpulver eller jordgubbsmoussepulver från strössel&annat? Tack på förhand!

    SvaraRadera
  11. Hej!

    Tyvär tror jag inte att något av dem ger samma effekt så det är inga substitut jag skulle rekommendera.

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
  12. Halloj! Tänkte baka den här tårtan till midsommar, kan jag baka den och montera den kvällen innan eller är den godast samma dag? /Caisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det går utmärkt att baka och montera tårtan dagen innan :-)

      Hoppas att ni får en solig och fin Midsommar!

      Mvh Louise

      Radera
    2. Tack för snabbt svar! Hoppas att även din midsommar blir fin, solig och god! Jag ser fram emot att läsa om din midsommartårta! :) Mvh Caisa

      Radera
  13. this is such a beautiful cake

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...