tisdag 2 april 2013

Lemon and Passion Fruit Spring Cake (Citron- och passionfruktstårta)




Hoppas att ni haft en riktigt härlig påsk! Vår har väl varit "så där". Det började så bra med underbart vårväder, strålande sol, påskbord och allmänt påskmys. Men lagom till att påskäggen hittats började dottern bli lite dålig och det följdes upp med några dagars 40 gradig feber. Lill-stumpan! Det finns verkligen inget värre än när barnen är sjuka och det inte finns något annat man kan göra än att ge alvedon och mycket att dricka.

Nu har febern börjat att lägga sig och det är tydligen fullt-ös medvetlös mood på henne igen. Så gott det går. Lillebror är nöjd över att fått tillbaka sin lekkompis igen, mamma var tydligen inte lika kul som syrran. Vilket gör att jag äntligen kan koppla bort sjuksystern/lekkompisen och stället bli bloggare för åtminstone en liten stund. Skönt!

Innan jag tar itu med att fotografera något jag har goda förhoppningar om och som ändrat sin utformning x antal gånger i mitt huvud inför denna fotosession ska jag få ner receptet på den andra tårtan jag bakade till Hellmanns Easter.

Bilder Hellmanns och Louise´s Spis


Som jag skrev i förra inlägget så blir chokladbottnar bakade med majonäs fantastiskt saftiga och otroligt goda. När jag konstaterat det enkla faktat ville jag även testa om majonäsen ger samma effekt på ljusa bottnar. Efter att surfat runt ett bra tag kunde jag konstatera att det inte finns så många recept på just ljusa majonäsbottnar. Choklad finns det tusen och en varianter på, bakankakor hundra och en. Men väldigt få på vanliga vaniljbottnar. Jag testade ett där äggen och fettet i ett cupcakesrecept var utbytta mot majonäs. Något som verkligen fungerar eftersom majonäs består av just ägg och olja. Inget konstigt med det. Och eftersom bloggen där jag fann det hade använt receptet till sina bröllopscupcakes som blivit hyllade tänkte jag att det borde vara en fullträff. Men det var det inte riktigt. Konsistensen var fantastisk men det var ändå något som saknades. Så jag testade istället att göra en ljus variant av receptet till chokladbottnarna. Och jag är riktigt nöjd.



Resultatet blev ett par riktigt saftiga och fina vaniljbottnar som trots sin saftighet ändå inte är kompakta. Till den här tårtan valde jag att färga dem gula med lite färgpasta men det kan man givetvis hoppa över att göra. För att komplettera passionsfrukten i fyllningen gav jag bottnarna smak av citron och en liten nypa saffran. Hela härligheten är sedan täckt i en cream cheese/vit chokladfrosting.



En enkel, vårlig och härligt syrlig tårta!


Nu verkar det som om min lilla tidslucka börjar tära på barnens tålamod så jag får snabba på att plita ner receptet!








Lemon & Passionfruit
Spring Cake
en 15 cm tårta, ca 10-12 bitar

Bottnarna

110 g rumsvarmt smör
250 g strösocker
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpasta
2 stora ägg
225 g vetemjöl
4 g bikarbonat
2,5 gram bakpulver
1/4 tsk salt
225 g mjölk/yoghurtblandning (eller bara mjölk eller yoghurt)
65 g majonäs
rivet skal från 1 citron
en liten nypa saffran
(gul pastafärg)



Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla fyra stycken formar som är 15 cm i diameter. Lägg en rundel av bakpapper i botten på varje form.

Vispa samman smör, socker och vanilj i maskin tills blandningen blivit lätt och betydligt ljusare till färgen, ca 5 minuter. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och vispa ordentligt samt skrapa ner det som hamnar på bunkens kanter mellan varje ägg tillsätts- Ta även några tag i bunken botten någon gång emellanåt.

Sikta samman mjöl, bikarbonat, bakpulver, saffran och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjöl/yoghurt-blandningen till äggsmeten. Börja och avsluta med mjölmix.

Se till att smeten är blank och klumpfri men se till att inte överarbeta den. Avsluta med att vända ner majonäsen och citronskalet med en slickepott.

Fördela smeten i formarna. Väg dem gärna för att säkra bästa slutresultat. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter eller tills kakan känns färdig om man känner på den och en provsticka kommer ur ren. Försök att inte överbaka bottnarna så ha koll på dem efter ca 20 minuter.

Ta ut från ugnen och låt kakorna svalan i formarna på ett bakgaller 20 minuter innan bottnarna tas ur formarna för att svalna helt.



Fyllning

250 g mascarpone
2-2½ dl vispgrädde
någon msk florsocker
½ tsk vaniljpulver
3-4 passionsfrukter


Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Börja med tre passionsfrukter och tillsätt en till om smaken är för tam. Tillsätt eventuellt mer florsocker och vispa i så fall upp igen.

Jag brukar då ta saft och kärnor från en passionsfrukt och sedan passerar jag resterande  för att slippa kärnorna. Lite kärnor tycker jag bara är gott men det får inte bli för mycket. Vill man inte ha kärnor så passerar man samtliga passionsfrukter.



Frosting

200 g philadelphiaost
200 g vit choklad
rivet skal från ½-1 citron


Smält den vita chokladen försiktigt över ett vattenbad. Låt den svalna lite och rör sedan samman den med ost och citronskalet. Se till att allt är välblandat utan ostklumpar och använd den direkt för att frosta tårtan.


Montering

Trimma bottnarnas ovansidor med en sågtandad kniv så att de blir jämn och fina.

Lägg en botten på ett serveringsfat och fördela över en rejäl del av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa. Avsluta med att lägga på den sista bottnen med bottensidan upp.

Se till att tårtan är rak och snygg och ställ in den i kylen under tiden du gör frostingen. Ta ut tårtan när frostingen är redo att användas och täck tårtan med frostingen. 

Här är tårtan dekorerad med smulor från en rostad chokladkotten som jag rivit, blommor i sugarpaste och chokladägg.

Jag vet inte om alla har samma problem men jag vill avråda från att använda Fazers vita choklad till detta. Jag har vid flera tillfällen fått sämre resultat med frostingar när jag använt denna choklad jämfört med andra märken. Men detta är mina personliga erfarenheter och åsikter! Det finns säkert många som lyckas bra med detta märke.


Enjoy!!!




7 kommentarer:

  1. Ser verkligen läcker ut! Fräscht med citron och passion! Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Vacker och smakerna av passion och citron är perfekta!

    SvaraRadera
  3. Guuu så gott! måste helt klart prova framöver...
    Jag tycker oxå att Fazers vita (all choklad) inte alls är bra... då tycker jag Odense har en mycket bättre vit choklad!

    SvaraRadera
  4. Åh vad snygg! Som vanligt ;)
    När du använt majonnäs i tårtbottnarna, är det vanlig från butiken (sådan i tub)? Vad "gör" majonnäsen åt bottnarna? Alltså blir det t.ex saftigare då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Det är helt vanilj majonäs som jag använder till bottnarna. I mitt fall från en burk men tub borde ju gå lika bra. Men det bör vara äkta majonäs med så bra råvaror i som möjligt. Majonäsen gör bottnarna extra saftiga och jag tycker även att de blir lite porösare, lättare. Mycket gott blir det i alla fall! Och jag lovar att man inte känner ett spår av majon!

      // Louise

      Radera
  5. Vilka fina bilder, och vad gott det ser ut!

    SvaraRadera
  6. Hej! Går bottnarna att frysa någon dag?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...