torsdag 18 april 2013

Blueberry Frangipane Tarte (Blåbärsfrangipane)





Det är något visst med pajer. Jag kan inte sätt en mer passane beskrivning på dem mer än att det alltid är gott. Oavsett om klockan är tre och man tar en kopp thé med bästa vännen eller om klockan är åtta och det är dags för dessert efter den fina middagen. Eller om klockan är två på natten och man bara är sugen på något litet gott innan man somnar... Paj är alltid gott och jag vet inte om jag skämmas eller inte för att jag ibland, särskilt om sommaren, har den fina ovanan att ta en bit paj till frukost.



Som tur är gillar jag inte bara söta pajer, matpajer har en minst lika stor del av mitt hjärta numera men här handlar det idag om söta pajer. Och en alldeles speciell sådan också. Kanske är det så att det här är kungen, le roi, av pajer? Ja, om du frågar mig så är det så. Smulpajer och cobblers i all ära och dess godhet, men de är lite, tja, vanliga. Lite vardag. De typiskt amerikanska pajerna á la Farmor Anka är så där härligt lantligt rustika och hur mycket jag älskar alla dessa olika typer av pajer så är det nog ändå så att det är en som står lite över de andra.

Vilken pajtyp är det nu jag svammlar om? Jo, frangipanen! Den där härliga mandelkrämen som man stöter på titt som tätt i olika bakverk och som gör vilken paj som helst till en kunglig delikatess. Och det är i den lena, smekande mandelkrämen som hemligheten sitter. Det är den som lyfter vilken paj som helst till nya höjder! Tänk att krydda upp en frangipane med en nypa kanel och sedan fylla den med smörstekta äpplen. Och så en vanligsås till det. Ohhhhh, är nästan på väg ut i köket för att testa och göra en redan nu!




Den här frangipanen förgyllde en trist, snöig dag i vårt lilla röda hus i vintras. Det liksom dubbel lycka när man hittar en burk blåbär i frysen som fortfarande doftar av sensommarens solvarma skogsbacke och lägger dem ovan på en mjuk mandelkräm...



Och min ugn? Den leker fortfarande sitt eget liv men med en ugnstermometer har livet blivit lite mer uthärdligt. Det visade sig att den "bara" var fel med ca 20 grader... Nu är frågan om det inte föreligger ett större fel i en krets i vårt urgamla elsystem eller ett större fel hos vår elleverantör. Vi följer detta med spänning...








Blueberry Frangipane Tart
en 20 cm form

Pajskal
ur "Tart it Up"

300 g vetemjöl (ca 
60 g strösocker (4 msk)
200 g inte helt kylskåpskallt smör
2 äggulor
2 msk kallt vatten
2 tsk vanilextrakt


Frangipanefyllning

185 g rumsvarmt smör
185 g strösocker
3 ägg
185 g mandelmjöl
35 g vetemjöl
1 tsk vaniljextrakt
1 knivsudd kardemumma
ca 3-4 dl blåbär (frysta går jättebra)



Sikta ner mjölket i en bunke och rör ner sockret. Smula ner smöret i mjölblandningen med fingertopparna så att det blir en smulig massa som påminner om brödsmulor.

Tillsätt äggulorna, vattnet och vaniljextraktet. Använd fingertopparna och blanda med lätta händer samman till en smidig men kladdig deg. Knåda inte utan var väldigt lätt på handen! Var inte orolig över degens konsistens den ska vara kladdig.

Samla snabbt samman degen till en boll, utan att knåda, slå in den i plastfolie och kyl den ca 30 minuter. Ta ut degen från kylen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord.

Smöra en form med avtagbar botten som är 20 cm i diameter och klä den sedan med degen. Pricka degen med en gaffel och ställ i formen kylen eller frysen 15 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut formen från frysen och klä sidorna med folie. Lägg ett bakplåtspapper på degenoch fyll sedan med keramiska bakkulor (eller okokta bönor eller ris) innan pajskalet förgräddas mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut formen och ta bort bakkulorna samt folien. Grädda sedan skalet ca 10 minuter till så att det blir färdiggräddat.

Ta ut och låt skalet bli helt kallt.

Rör under tiden samman smöret och sockret till frangipanen. Tillsätt ett ägg i sänder och vänd sedan ner mandel, vetemjöl och vanilj.

Häll frangipanen i det förberedda pajskalet. Den ska gå nästan hela vägen upp till skalets kant. Strö över blåbären och grädda mitt i ugnen på 180 grader ca 1 timme eller tills pajen är klar.

Ta ut och låt svalna. Den här pajen är lika god lite ljummen som helt kall.

Servera med glass, vaniljsås eller vispad vaniljgrädde.

Enjoy!



6 kommentarer:

  1. Vilken härlig bakinspiration du bjuder på och fantastiska bilder! Inte så smart av mig att läsa nu när jag är lunchhungrig :-)

    Ska bli kul att ses på Stora Bloggdagen.

    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Fragipane är ju bara så ljuvligt gott och när jag ser dina bilder blir jag verkligen sugen! Fantastiskt fin! Kram

    SvaraRadera
  3. Underbart som vanligt!

    Vad gör bakkulorna?

    SvaraRadera
  4. Klockan är snart tolv på natten, sugen på paj? Gissa:)
    Men så irriterande att den där ugnen inte vill ge sig, förstår den inte att det är lika bra att ge upp så du kan få baka dina mästerverk utan problem?

    Ha en fin helg,
    kramar

    SvaraRadera
  5. Underbar blogg du har, har än sålänge endast testat recept men det blir nog mera så småningom. Jag håller på just nu och bakar denna härliga frangipane men då jag aldrig gjort det innan blir jag osäker på hur den ska se ut när den är klar. Ska mandelkrämen fortfarande vara lös när den är klar och att den sätter sig medans den svalnar eller ska den stå så länge i ugnen att den nästan helt stannat?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...