onsdag 23 januari 2013

Funfetti Cookies




När dagarna är så korta och grå som de är just nu kan det verkligen behövas något som piggar upp. En quick fix som kan plockas fram och förgylla eftermiddagskaffet. Något så enkelt som något strössligt? För vem blir inte glad av strössel?!!!

Det är färgglatt, sött, gott, barnsligt och helt enkelt oemotståndligt. Dessutom sätter det snabbt ett leende på allas läppar och plötsligt är dagen lite ljusare, lite lättare, lite roligare. Jag misstänker att det var strössel som Mary Poppins ploppade ner i medicinen för att den skulle gå ner...



De här kakorna är fullpackade med glädjebringande strössel. Och som bonus är de snabba och enkla att baka. Ett bra recept att ha på lut inför kalas, picknickar, fikastunder eller bara för att förgylla och sätta lite färg på en annars grå dag. Det är svårt att motstå glädjen i dessa kakor!

Receptet hittade jag ursprungligen här.




Som en liten bonus och extra glädje kan man toppa dem med lite frosting (om man har en klick över från någon tidigare bakorgie) och ännu lite mer strössel. Ett glas kall mjölk till och jag lovar att dessa godingar kommer att ta slut på rekordtid!









Funfetti Cookies
ca 24 st

225 g rumsvarmt smör
250 g strösocker (nästan 3 dl)
2 tsk vaniljextrakt
1 stort ägg
310 g vetemjöl (ca 5,2 dl )
37 g maizena (4½ msk)
3/4 tsk bikarbonat
½ tsk salt
ca 1½ dl strössel
4 msk nonpareils (små runda strössel, finns på bakhyllan)





Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftstemperatur).

Rör smör och socker vitt och fluffigt med maskin. Tillsätt vaniljextrakt och ägg. Vispa samman allt till en slät, fluffig smet.

Sikta samman mjöl, maizena, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt sedan mjölblandningen under stillsam rörning ner i smörsmeten. Fortsätt att röra långsamt tills allt går ihop till en deg. Vänd sist ner strösslet i degen. Var lite varsam när du vänder ner strösslet för om man rör för mycket kommer strösslet att färga av sig på degen och det blir inte fullt så fina kakor.

Rulla bollar av degen modell lite större köttbulle, lägg dem med ca 5 cm mellanrum på klädda plåtar och platta till dem lite på toppen.

Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar hårdna lite och fått lite färg på kanterna.

Låt kakorna svalna på ett kakgaller.


Enjoy!



13 kommentarer:

  1. Så fina, de kakorna måste jag absolut baka

    SvaraRadera
  2. Hej!
    VIlken fin blogg du har. Hur gör du för att få så fina foton, T.ex. vit bakgrund som på dessa bilder?
    /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara!

      Tack så jättemycket! <3
      Jag är abslout ingen expert på foto och har lång väg att gå än innan jag är nära de som tar bra bilder! Men jag fotar helst i bra dagsljus, nu är det ju inte riktigt ideala dagar jämt, men jag fotar alltid dagtid (är solen framme så är det julafton och jag försöker fota fler saker) och aldrig i sken från lampor. Sen håller jag på att lära mig mer. Träna är A och O! Och så lite efterredigering, med några enkla knep där kan även lite svaga bilder bättre.

      Mvh Louise

      Radera
  3. Så fint det har blivit här hos dej, vilket jobb du gjort!
    Både frosting och strössel, klart man blir lycklig:)

    Kramar

    SvaraRadera
  4. Superfina kakor du gjort:)
    Ha en riktigt fin dag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. Åh vilka smarriga kakor. De måste jag baka någon dag. Min son (och förmodligen alla andra jag bjuder) kommer att bli överlyckliga. :-)

    SvaraRadera
  6. Såå goda!! Smakade precis på en efter kvällens bakande!

    Tack för en superinspirerande blogg, i helgen ska jag testa din hallon-citron
    tårta, den låter ljuvlig:-) Kram MalinS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!

      Tack så jättemycket för din fina kommentar! Kul att kakorna smakade :-)

      Mvh Louise

      Radera
  7. Tack till Er alla för era fina kommentarer! Det värmer <3

    SvaraRadera
  8. Åh, vilka roliga kakor. Detta recept måste jag testa till mitt kommande tema Småkakor. Blir glad när jag tittar på dem och sugen på att baka... NU!!! :)

    SvaraRadera
  9. En fråga om själva receptet. :-) Ska det vara både vanligt strössel och de små kulorna? Eller bara kulor? På bilden ser det ju ut som bara små kulor i? Blev lite förvirrad när jag skulle baka dem. Gjorde nog mina lite för tjocka men de var fantastiskt goda!!! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Det är både kulor och vanligt strössel i kakorna, enligt den mängd som står i receptet. Kanske förvillar lite då de är lika i färg och det strössel jag använde är lite kortare än det "vanliga". Men det finns där :-)

      Mvh Louise

      Radera
  10. Hej hej :)
    Har finally provat det här receptet. Kakorna blev pretty awesome. Tack för receptet och de jättefina bilderna!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...