söndag 9 december 2012

Christmas Pavlova (Jul Pavlova)




Glad andra Advent!


Vitt, vitt, vitt! Så långt ögat kan nå är det vitt! Och det både bildligt och bokstavligt för även luften är vit här idag. Det både känns och ser ut som om julen nalkas, en liten bit närmare för varje dag som går. Imorgon är det bara två futtiga veckor kvar till julafton. Visst känns det snurrigt! Jag har knappt börjat med några av förberedelserna känns det som...

Men till veckan ska jag ta tag i det här med förberedelser. Julklappar ska köpas klart, juldekorationer ska ordnas och kanske även sättas upp. Jag anar att det är birten på "julighet" här i huset som gör att det de facto går trögt att komma igång med julandet. Men lite röda dukar, hyacinter, julstjärnor, tomtar och röda rosetter ska nog råda bot på det!

Under tiden smyger sig ändå julkänslorna så smått på. Det är svårt att inte ryckas med när alla recept jag planerar att göra för hemmabruk och bloggen är så härligt juliga. Men det är ju det här med tid. Förhoppningsvis kommer tiden tillbaka till mig denna vecka och DÅ blir åka av med julande och julbakande.

Idag är det andra ljuset tänt och det är dags för den andra jul-tårtan här på bloggen. Valet föll på en julig Pavlova i två våningar. Jag blev inspirerad till att göra en ul-pavlova av ett gamalt nummer av Delicious. Men eftersom jag inte är så förtjust i clementiner eller apelsiner som det receptet innehöll tänkte jag till för at hitta något annat juligt och gott till min variant. Mitt val föll på vinkokta päron och en grädde som jag smaksatte med lite mandelmassa och pistagearom. Och japp, det blev gott! Och maffigt...

Inkokta päron, och då gärna kokta i rött vin och massa härliga kryddor, är något av en favorit hos mig. De är så goda att man kan äta dem som de är. Eller tillsammans med en kanelparfait eller en bit ädelost eller i en frangipane eller till en crème brûlée eller... Ja, ni fattar, inkokta päron kan man använda till mycket. Och missa för allt i världen inte att reducera ner lagen till en lätt sirapssås. Den är to die for!
   Ringla den över lite vaniljglass, pannkakorna, en mjuk kaka eller vad du kan komma över och lyckan är snabbt gjord. Jag har en burk i kylen just nu och mängden i denna försvinner i en ganska stadig takt.

Så idag får ni egentligen flera recept i ett eftersom alla delar kan användas var för sig. Men om ni vill testa just den här kombinationen så kommer ni inte att bli besvikna.


Medans jag funderar på vad jag ska testa päronsirapen till nästa gång så skriver jag ner receptet på denna andra jultårta till er.

Hoppas att ni alla får en riktigt härlig andra Advent!






Christmas Pavlova

Bottnarna

6 äggvitor
300 g strösocker (nästan 3½ dl)
½ tsk vaniljextrakt
1 msk maizena
½ tsk vitvins- eller äppelcidervinäger



Sätt ugnen på 150 grader.

Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, den ena ca 20 cm och den andra ca 15 cm.

Vispa äggvitorna tills de får fasta toppar med några korn salt. Börja vispa ner sockret med några matskedar i taget. Vispa tills allt socker är tillsatt och marängsmeten är hård och blank. Rör sist ner maiena, vinäger och vanilj.

Bred ut marängsmeten i de förritade cirklarna och grädda sedan bottnarna mitt i ugnen ca 1 timme och 30 minuter. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i ugnen medans den svalnar. Ställ sedan bottnarna på en torr sval plats.





Inkokta päron

6 fasta päron tex anjou
3 dl rött vin
400 g strösocker
2 kanelstänger
½ tsk kardemumma kärnor
½ vaniljstång
ett "blad" från en stjärnanis
två kryddnejlikor


Lägg vin, socker samt samtliga kryddor i en kastrull och koka upp. Koka i hop lite lätt till en lag medans du skalar päronen.

Lägg päronen i lagen och koka dem ca 10 minuter (ev lite längre om de är väldigt hårda). Vänd päronen några gånger under koktiden.

Ta av från plattan och låt päronen svalna i lagen. Låt gärna päronen stå i lagen i kyl över natten.




Montering

ca 5-6 dl vispgrädde
1-2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 50-75 g mandelmassa
några droppar pistageessens
pistagenötter
päronlagen


Börja med att reducera ner en del av päronlagen till sirapskonsistens. Låt den svalna.

Vispa grädden lätt. Tillsätt sedan florsocker, vaniljsocker, riven mandelmassa och ev några droppar pistageessens. Vispa upp till en lättvispad grädde.

Dela och kärna ur päronen, skär i skivor. Spar eventuellt ett päron till toppdekoration.

Bred ut en större mängd av grädden på den större bottnen.. Fördela över en större del av de skivade päronen och ringla över lite av den reducerade lagen. Lägg på den mindre bottnen och fördela resterande grädde på denna. Lägg på resterande päron och ringla över mer av lagen.

Avsluta med att strö över lite hackade pistagenötter. Om tårtan ska stå en stund innan servering så är det bäst om man väntar med att ringla över päronsirapen tills strax innan servering.


Enjoy!!!



7 kommentarer:

  1. Men alltså, vilken ljuvlig kration Louise. Är riktigt imponerad ska du veta... passar ju jättebra med vinkokta päron istället kan jag tänka mig (även om clementin också låter gott).

    Visst är det vintriga landskapet fint om än lite kallt :) Kram!

    SvaraRadera
  2. *kreation ska det naturligtvis stå och inget annat...

    SvaraRadera
  3. Ja, vitt är väl verkligen rätt ord för att beskriva denna dagen, snöstorm är ett annat som passar bra om man pratar om hur vi har det här nere...

    Tårtan ser magnifik ut, minst sagt, vilken skapelse! Sirapen låter oerhört god...

    Ha en fin adventskväll!

    SvaraRadera
  4. Underbara bakver, underbara bilder, im totally in loove <3 hittade hit via familjeliv faktiskt haha :D Väldigt inspirerande måste jag säga!

    SvaraRadera
  5. Ja saknar man julkänsla är det bara att börja speja runt på alla fina mat- och bakbloggar.
    Hoppas du hittar dina efterlängtade jul-vibes snart! Bör vara en bra början med den där skapelsen - snygg!

    SvaraRadera
  6. Oj, herre gud så gott! Varför har jag aldrig tänkt på att göra en julinspirerad pavlova?! Tack för de andra fina tipsen. Inkokta päron måste bli ljuvligt gott till dessertostar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...