onsdag 19 december 2012

Christmas Layer Cake (Jultårta)




Något av det bästa jag vet på julen är fruktkaka. Den tunga kakan är så mycket mer än man kan tro vid första anblicken. Fullpackad av kanderade frukter, sukat, coktailbär, russin och konjak (och med handen på hjärtat så brukar dosen konjak ökas liiite) är den lite av en smaksensation. En tunn skiva till kaffet räcker en lång väg för att göra mig lycklig.
  
Så det är med sorg i hjärtat som jag i år konstaterat att jag faktiskt inte hann göra fruktkaka. Den stod på listan men början av december var minst sagt stressig och vissa saker måste då styka på foten. Här blev det fruktkakan. Så det finns nu ingen genväg till värmande julighet att ta till när så väl skulle behövas. Inte heller pepparkakorna har blivit bakade ännu. MEN det ska jag råda på bot imorgon, hade jag tänkt. Degen är satt och väntar bara på att härliga bruna kakor som faktiskt väger upp avsaknaden av fruktkakan rätt bra.

Jag har under de senaste måånaderna varit väldigt bloggfrånvarande och klagat av mig här över detta. Orsaken till min frånvaro och brist på julkänsla (och nu eftersläpande julförberedelser) beror på att jag jobbat hårt för att som antagligen sista -78 i Sverige ta mitt körkort. Men efter en väldigt intensiv period på körskola så har jag äntligen kortet i min hand i fredags (eller lappen då eftersom kortet ännu inte kommit). Så där är min förklaring till dåligt bloggande, "lätt" stress och tidsbrist. Nu ska jag bara ro alla julförberedelser i hamn och förhoppningsvis njuta lite av julafton! Som vanligt kommer vi inte att lida brist på julgodis här hemma.

Men nu ska ni äntligen få ta del av den tredje jultårtan som vi njöt av i söndags. Receptet är mitt eget och inspirationen till det kommer ifrån min saknade fruktkaka men även Jamie Oliver. Hur kommer Jamie in det här undrar säkert både ni, och jag. Men faktum är det att jag har ett minne etsat någostan bland alla mina bak- och matintryck som poppat upp lite den sista tiden från ett gamalt program med Mr Oliver. Jag har inte en susning om när detta program gick, det kan ha varit på 1900-talet när jag pluggade i Uppsala men även från mer närtid. Men jag tror att det var en julspecial och jag vet att det jag fastnade för var hans cannoli. Cannoli är ett sicilianskt bakverk och består av ett slags friterat rån som bla bakas med marsalavin och som sedan fylls med en kräm vanligen gjord med sötad ricotta som smaksätts på lite olika sätt. Mitt minne är att Jaime smaksatte sin som en cassataglass med bland annat kakfyllning, coktailbär och likör eller marsalavin. Och där tog mitt minne slut och min hjärna började omvandla detta till en tårta.

Så inspirationen till den här tårtan kommer ifrån ett väldigt luddigt minne där Jaime Oliver lagade cannoli och att jag saknar fruktkaka. Kan ju inte bli annat än bra, eller hur! Min tolkning av detta minne blev en tårta där bottnarna fick smak av marsla vin och som fylldes med cassataingredienser. Eftersom jag förederar mascarpone framför ricotta så fick fyllningen bli en mascarponekräme som smaksattes med coktailbär och körsbärsessens. Vill man så kan man absolut röra ner marsla vin eller körsbärslikör i mascarponekrämen, jag avstod den här gången eftersom mina småttingar också skulle få äta tårtan.


Och vet ni, tack vare den här tårtan är inte avsaknaden av fruktkaka så stor!







Christmas Cake

Bottnar

115 g rumsvarmt smör
175 g socker (2 dl)
2 stora ägg
145 g vetemjöl (inte riktigt 2½ dl)
6 g bakpulver ( 1 lite rågad tsk)
2 nypor salt
60 ml mjölk
60 ml gräddfil
1 tsk vaniljextrakt
2 msk marsala vin
1 ask kakfyllning
½ ask röda coktailbär
½ ask gröna cocktailbär
2 msk vetemjöl



Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla eller klä fyra stycken formar, 15 cm i diamter.


Sikta samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Dela cocktailbären på hälften och blanda bären samt kakfyllningen med 2 msk vetemjöl i en skål så  att alla frukt täcks med mjöl och inte sitter samman.

Blanda samman mjölk, gräddfil och vaniljextrakt, ställ åt sidan.

Rör smör och socker riktigt vitt och poröst med maskin, ca 5 minuter. Tillsätt ett ägg i sänder och rör ordentligt samt skrapa ner det som fastnar på kanten och skålens botten mellan varje ägg tillsätts.

Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen, blanda och tillsätt hälften av mjölkmixen. Upprepa med en tredjedel mjölblandning, resterande mjölk och avsluta med mjölblandning. Låt alltsammans gå samman till en fin smet.

Vänd ner de mjölblandade bären samt marsala vinet i smeten med en slickepott.

Fördela smeten i formarna. Grädda bottnarna mitten i ugnen ca 20-30 minuter. En bra riktlinje för när kakorna börjar bli klara är när en provsticka kommer ut okladdig och det luktar kaka i rummet.

Ta ut kakorna och låt dem svalna i formen 15 minuter in de stjälps upp och får svalna helt på kakgaller.



Fyllning
(blir lite mer än vad som behövs)

500 g mascarpone
ca 5-6 dl vispgrädde
ca ½ dl florsocker
½ ask röda cocktailbär
körsbärsessens efter smak och märke
några droppar röd hushållsfärg



Lägg mascarpone, grädde och florsocker i en bunke. Vispa upp till en halvfast kräm. Tillsätt körsbärsessens, röd färg till önskad kolör och vispa upp lite mer. Smaka av. Tillsätt ev mer florsocker eller essens och vispa i så fall upp igen. 

Ta bort undan nästan hälften av krämen och blanda ner hackade cocktailbär i denna lite mindre del.


Montering

Lägg en första botten på ett tårtfat. Fördela över en generös klutt av krämen som är blandad med cocktailbär. Upprepa föregående procedur och avsluta med en botten som lock.

Låt eventuellt tårtan stå till sig lite i kylen innan du täcker med resterande mascarponekräm.

Enklast applicerar man frostingen om tårtfatet/tårtan står på en snurrbricka. Jag valde här att slätspackla tårtan med hjälp av en degskrapa. Enklast tycker jag att man gör detta genom att lägga på ett ganska tjockt lager av frosting, eller här gräddkräm, och sedan hålla skarapan mot tårtan i en ganska låg vinkel under tiden snurrbrickan snurrar. Låt brickan göra jobbet åt dig!

Jag dekorerade tårtan med en julgransfigur som jag fäst på en grillpinne. Avslutningsvis pudrade jag över lite snöströssel.

Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåp och ta ut den ca 30-45 minuter innan servering.


Enjoy!



4 kommentarer:

  1. Grattis till körkoret, kör försiktigt! Tårtan är mycket fin!

    SvaraRadera
  2. Men vilken kreation, du är då så duktig! Gillar renen som dekoration också... ser inte pinnen den är monterad på... magic?

    Stort grattis till ditt körkort också, kram!

    SvaraRadera
  3. Grattis till lappen, inte illa! Här är det en till som inte har någon lapp och är långt äldre än en 78:a:)
    Man kan ju inte hinna med allt så det var väl tur att din fruktkakesaknad kunde lindras med denna vackra tårta.

    SvaraRadera
  4. Grattis!:-) Min man född -74 har inte heller körkort men efter mina utbrott när vi kör fel ackompanjerat av barnens skrikande så har han krupit till korset, så efter årsskiftet så är det vi som börjar övningsköra;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...