söndag 2 december 2012

Chocolate and Saffron Christmas Cake (Jultårta med choklad och saffran)





Glad Advent!

Första ljuset är tänt. Stjärnor och stakar sprider ett behagligt ljus i hela huset och så snart detta inlägget är skrivet tänkte jag värma en kopp glögg, lägga en generös bit St Agur på en pepparkaka och sätta på advents psalmer på Spotify och bara njuta lite mer. Tankarna går till att provlaga en sats mjuk kola för att se om den är vad jag söker, men mest för att jag är sugen på att fylla huset av de underbara dofterna från julgodis tillverkning som verkligen skulle göra pricken över i:et i idyll. (Och så är jag gräsligt sugen på en speciell sorts kola. Men det är ju absolut inte den verkliga orsaken till att jag vill koka kola. Yeah, right...)
   Och faktiskt har jag just idag, när det första stressmomentet passerat lyckats att hitta en liten stund av ro och julefrid. Det är skönt att sitta här i halvmörkret med de levande ljusen och planera för att ordna upp allt det där andra som också ska göras.

Jag är inte speciellt "kyrklig" av mig men, just första advent är en dag på året som jag verkligen vi gå till kyrkan och finna den där speciella, nästan magiskan, stämmningen och ron som ges just denna dag och som jag bär med mig länge därefter. Jag älskar de psalmer som man sjunger idag och för mig själv har jag nynnat Hosianna, Gå i Sion och Dotter Sion mest hela dagen. För tyvärr blev det ingen kryka besökt idag så vi har ordnat med adventsmys på annat sätt.



För att räkna ner inför julen tänkte jag bjuda er på en ny julinspirerad tårta varje advent. Däremellan kommer det självklart att komma ut lite blandat smått och gott, många nya julgodisrecept kommer snart att börja poppa upp. Men advemts-söndagarna viger jag till tårtor. Jag hoppas att ni kommer att få lite ny inspiration!

Först ut är en tårta som som jag inspirerades till av en pralin. Förra året köpte jag vid något tillfälle en pralin som bestod av en saffransganache som som överdragen med mörk choklad. Sååå god! Och som så många andra smaker och smakkombinationer har denna efter hand omarbetats lite i mitt huvud och tillslut blivit en tårta.

Min första jultårta är som en liten pralin med mina favorit chokladbottnar som är så där lagom fudgia, (jag lovar att det snart kommer lite nya recept på just chokladbottnar, men här passar just dessa), som sedan varvats med en mjuk saffranskräm och lite lemon curd för att bryta av. Här går det precis lika bra att byta ut lemon curd mot apelsin eller clementin curd om man har det hemma i kylskåpet. Hela härligheten är sedan insluten i en underbar chokladfrosting som är min nya favorit eftersom den är så mjuk och lättarbetad (självklart smakar den gudomligt också).

Tårtan är väldigt julig och chokladig, men utan att det blir för mycket. Tyvärr finns det ingen tårta kvar hemma hos oss. Den tog slut innan advent och blev snabbt vår dotters nya favorit.


Innan det blir för mycket kväll så ska jag sluta svammla och se till att njuta lite mer av denna Första Advent!






Chocolate and Saffron
Christmas Cake

Bottnarna


180 g vetemjöl
300 g strösocker
90 g kakao
6 g bikarbonat
4 g bakpulver
60 g neutral matolja
190 g mjölk (+ 3/4 msk vit vinäger)
190 g kaffe eller vatten
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.
   Till den här tårtan kommer du bara att behöva tre bottnar så antingen bakar man av fyra bottnar och har en i reserv eller till senare bruk men man kan också baka cupcakes på resterande smet om man vill.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, försäkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att undvika ev klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.

Fördela smeten i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna efter ca 15 minuter då ugnar kan vara så solika. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna rymms samtidigt i ugnen).

Ta ut bottnarna ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.




Saffransgrädde



250 g mascarpone
ca 3 dl vispgrädde
ca ½ dl florsocker
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver
(ca 1 tsk snabbgelatin, valfritt)

Till tårtans montering behövs även några msk lemon, apelsin eller clemintin curd



Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt ev mer florsocker och vispa i så fall upp igen.



Chocolate Fudge Frosting
(ur "Tea with Bea")

180 g vispgrädde
55 g ljus sirap
250 g mörk choklad, 70%, som är neutral i smaken
½ tsk vaniljextrakt
55 g smör


Hacka chokladen i små bitar. Lägg i en värmetålig skål.

Häll grädde samt sirap i en kastrull och koka upp. Så snart blandningen kommit till kokpunkt, häll den över chokladen. Låt stå ca en minut.

Använd en liten ballongvisp och börja med mycket små cirkel rörelser röra mitt i bunken. Rör bara mitt i bunken utan att öka på cirklarnas storlek. Det man nu gör är en emulsion genom att man tillsätter små mänger grädde i en större mängd choklad från botten. Att röra smått är viktigt för om man rör för stort kan det leda till en gryning eller matt, trist massa. Om man vispar får man in luft i frostingen och det förkortar hållbarheten.
   Det kommer att se ut som om det inte händer ett dugg ett bra tag MEN det gör det och efter ett tag märker man att det börjar tjockna och bildas en tjock, glänsande massa. Nu kan man börja röra i lite större rörelser för att blanda in den sista grädden.

Tillsätt smöret och vaniljen och blanda allt väl till en glänsande, sidenlik kräm. Ställ åt sidan ca 30-60 minuter så att den blir lite fastare. När frostingen har en majonäsliknande konsistens tycker jag att den är bäst att arbeta med.


Montering

Dela tre chokladbottnar i hälften. Jämna till eventuella ojämnheter så att de är lika.

Lägg en första botten på ett tårtfat. Fördela över en generös klutt av saffranskrämen. Lägg på en ny bottenhalva och bred över lite curd. Lägg på en ny bottenhalva och fördela över en generös klutt saffranskräm.
   Upprepa föregående procedur men avsluta med en botten som lock. Låt eventuellt tårtan stå till sig lite i kylen medans du förbereder chokladfrostingen. Är frostingen klar att använda är det bara att frosta på.

Enklast applicerar man frostingen om tårtfatet/tårtan står på en snurrbricka. Jag valde att lägga på min frosting lite rustikt men den här går jättebra att göra helt slät om man vill ha en jämn fin tårta istället.

Jag dekorerade min tårta med några järneksblad som jag gjorde i marsipan samt med lingon. Avslutningsvis pudrade jag över lite florsocker.

Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåp och ta ut den ca 30-45 minuter innan servering.


Enjoy!


* Det går som sagt bra att byta ut lemon curd mot någon annan curd om man hellre vill det. Man kan även byta mot en choklad ganache.

* Det är jättegott att blanda ner lite frusna eller färska lingon i saffranskrämen som ett extra inslag.




14 kommentarer:

  1. saffran och choklad är favorit när de gäller kaka,har gjort de i några år nu,riktigt gott

    SvaraRadera
  2. Apropå kolor.. ;-) norrmejerier har recept på en supergod gräddkola med honung ist för sirap. Fantastisk smak och konsistens!
    /Giovanna Lundström

    SvaraRadera
  3. Saffransgrädden låter ju som den är helt makalöst smarrig när man läser receptet, en klar höjdare!

    SvaraRadera
  4. Hejsan!

    Jag gjorde en liten dessert på den överblivna saffranskrämen/moussen. Den blev gudomlig! Barnen älskade den :-)

    SvaraRadera
  5. Ser jättegott ut! Måste pröva att göra en :)
    En fråga ang bottnarna - måtten som anges i receptet, är det för alla 4?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin!

      Samtliga bottnar ska vara 15 cm. Om du inte har fyra formar så går det med dessa att baka i två formar med lite högre kant och dela i två. Jag har inte testat att baka i aluminiumformar som använder till ex pajer men jag skulle tro att det går om de har tillräckligt hög kant.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
    2. Hej! :)
      Jag menade mer om receptet är menat för 4 bottnar eller om man måste använda 4ggr så mycket :)

      Tack för svaret!!

      Radera
  6. Hej! Står och bakar denna nu! Efter att ha gjort första botten så förstår jag inte hur man ska lyckas få ihop tårtan? Min botten blev nämligen inte hög.. Den är typ 1cm bara så det kommer inte gå att dela på tre bottnar? Jag har följt receptet till punkt och pricka. Vad gör jag för fel? /rebecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Ja du, det är alltid svårt att säga vad som gått fel, receptet är mitt standardsrecept så det vet jag att det alltid brukar bli bra. Men, bottnarna skall gräddas i fyra stycken formar på 15 cm i diameter, inte i en form. Av dessa skall tre delas på hälften så att det blir sex bottnar att använda. Om det är så att du gräddat i större form och allt på en gång så kan det vara boven i dramat. Alternativt att bikarbonat eller bakpulver glömts eller

      Radera
    2. varit för gamalt. Men 1 cm hög botten låter mycket märkligt med tankte på mängden smet det är. Vilken form har du bakat i?

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...