måndag 5 november 2012

Candy Cane Cheesecake Brownies (Polkagris brownies)




Härom dagen gjorde jag något jag inte gjort på år! På riktigt, det var år sedan... Och nej, det var inte att träna även om den händelsen skulle få en skog av utropstecken efter sig. Jag gjorde något betydligt mer godare och onyttigare än så... Jag bakade kladdkaka! Något av det svenskaste i fikaväg jag kan tänka mig och alltid lika uppskattad.

Genom åren har mina format fått baka ett ofantligt antal kladdkakor. Och som en följd blev jag ganska mätt på just denna kaka. Men härom dagen var det riktigt, riktigt gott. Fast jag ska villigt erkänna att står valet mellan kladdkaka och en brownie, då väljer jag alla gånger brownien...

Och just nu är jag på jakt efter den perfekta brownien! Det hela började med att jag (som så många gånger förr) fick ett omättligt sug efter choklad och att jag i samma veva hittade en mapp med bilder på datorn som kommit bort. Jag är nog den enda personen som kan tappa bort något på en dator men den har bild mappen var faktiskt försvunnen. Som de där udda strumporna som kan vara borta i ett halvår men sedan dyker upp igen. Plötsligt och utan förvarning, som en blixt från klar himel kommer de fram och precis så var det med dessa bilder.

Bilderna har som sagt några månader på nacken och är absolut inte mycket att hänga i granen men de är tagna på några av de godaste brownies jag (hitintills) gjort. Mjuk, vaäldigt chokladig brownie rippad med en vit choklad cream cheese smet som blandats med bitar av krossade polkagrisar. Det är krämigt, chokladigt mintit och bara helt underbart! Om det är något som kan framkalla känsla av jul även under en strålande vårdag så är det dessa brownies.

Och de är boven i dramt som framkallade mitt senaste brownie begär som nu hållt i sig ett bra tag. Och jag kan lova att ni ska få se betydligt bättre (foto)resultat av min brownie-quest framöver!


Och btw, det här var absolut inte sista gången som jag kommer att göra polkagris brownies!







Candy Cane Brownies

300 g mörk choklad ( gärna runt 55-60%)
200 g smör
4 ägg
180 g strösocker (2 dl)
210 g vetemjöl (3½ dl)
1 tsk vaniljextrakt
1 krm salt


Cream Cheesessmet

200 g philadelphiaost
45 g strösocker (½ dl)
1 ägg
100 g vit choklad
ca 50 g polkagrisar




Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad tillsammans över ett vattenbad (eller försiktigt i en kastrull).

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl, vanligsocker och salt.

Smält den vita chokladen. Rör eller vispa (men ej med elvisp) samman ingredienserna till ostsmeten. Blanda sist ner grovt krossade polkagrisar.

Häll chokladsmeten i en form som är ca 20x30 cm. Klicka över ostmassan och dra med en gaffel för att marmorera lite.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen minst 2 timmar, helst över natten. Skär kakan i rutor.

Servera gärna med en klick vispad grädde och lite extra krossade polkagrisar som en julig dessert.


Enjoy!



8 kommentarer:

  1. Vilken underbar brownie, yummy!

    SvaraRadera
  2. Ser ju helt fantastiskt ljuvliga ut!! =) Måste bara testas!

    SvaraRadera
  3. Hej
    Jag provade att baka ett av dina brownie-recept för ett tag sedan och då blev det liksom några små vita (fett?) prickar i kakan.. Vet du vad det kan bero på? Har jag gjort något fel?
    Väldigt tacksam för svar! :)

    SvaraRadera
  4. hej härlig blogg du har, fina bilder :D har du några bra fototips om hur man får snygga bilder innomhus? :D

    SvaraRadera
  5. Det här skulle kunna vara ett recept special skrivet till mig. ska prövas så fort morotskakan till farsdag fikat är uppäten.

    SvaraRadera
  6. Okej, måste verkligen göra detta. Låter supergott!!

    SvaraRadera
  7. Alltså fyfaaaaaaasen så god den var!! Godaste brownien jag nånsin ätit, tack för ett kanonrecept!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...