söndag 23 september 2012

Chocolate and Baileys Rose Cake (Rostårta)





Innan jag tar itu med dagens bestyr, eller snarare fortsätter med dem, så ska jag få ner och in denna underbara tårta på bloggen så fler kan njuta av den. Jag har fastnat i en chokladfrossa senaste tiden. Och morotskaka och funfetti och cream cheese... Men det mesta har kretsat kring choklad och de flesta nya tårt idéer, och för den del även andra kakor, har märkligt nog haft en rejäl överdos eller i vart fall en ansenlig mängd choklad med i grundtanken.
   Just nu håller jag på att konkretisera en del av dessa tankar till verklighet. Med vissa modifikationer så att det inte enbart blir en rad chokladiga chokladkakor med absurda mängder choklad. Även om jag tankemässigt jobbar på just en sådan variant också. Behöver jag påpeka att jag ser fram mot att få börja arbetet med denna....

Men ett problem just nu är att jag översvämmas av tankar, idéer och saker jag vill göra. Ofta är känslan även att jag måste få göra och testa hållbarheten av en tanke eller ett recept jag trillat över just exakt nu. Men tiden verkar helt enkelt inte finnas. Hur mycket jag och vi försöka skapa tid så slukas den ändå upp av någon osynlig väldigt krävande energitjuv. (Och ibland faller det på att det saknas offer att ge bort "överblivna" bakverk till. Men detta hindrar sällan mig från att baka vilket resulterar i en ständigt fylld frys.) Så i höst ska jag jobba på att bli bättre på att organisera mig så mina idéer inte bara faller bort, så att blogginlägg kommer in på bloggen i en stadigare ström och så att det blir ett bättre flow i bakningen och annar relaterat till detta. Det är nog något som jag verkligen kommer att vinna på!

Men förutom mitt, för tillfället, abnorma chokladintresse har jag lite lätt snöat in på lite romantiska mer dekorerade bakverk. Och sedan jag först såg the Rose Cake hos I am Baker i början av förra året har jag haft denna dekorationsteknik på min to-do-list. Jag har ett flertal gånger dekorerat cupcakes med tekniken och eftersom det blir så otroligt vackert med denna fruktansvärt enkla teknik är det en gåta för mig varför jag väntat och hållt inne med att göra en rostårta. Men vissa frågor och funderingar kommer man nog aldrig att få svar på....

Hur som så kände jag mig lite extra romantisk (och chokladig) för ett tag sedan. Och med tanke på att jag gjorde tårtan sista augusti så har denna chokladfacination verkligen hållt i sig ett tag. Men tillbaka till ämnet, stundom känner jag mig lite extra romantisk och lite extra varm i hjärtat, man tenderar att göra det när man är gift md en underbar man. Och vad passar bättre att spontant fira romantik, kärlek eller bara en allmänt bra dag med än en ljuvlig Rostårta? Och när man dessutom kan göra den full av choklad, utan att den blir för chokladig, då är man rätt nära en liten bit av himlen.

Just den här tårtan har samlat några av mina favoriter. Len och sametssmekande marängsmörkräm smaksatt med mjölkchoklad, nutella (för vad blir inte gott med nutella inblandad) och så en eller flera rejäla gluggar av baileys . Och så mina nyvunna älsklings bottnar, de fudgiga chokladbottnarna, som verkar vara perfekta i alla samanhang. Både där man förväntat sig men också där man inte förväntat sig choklad.

Som jag skrev ovan så är tekniken för att dekorera tårtan otroligt enkel Titta gärna in här för en bildbeskrivning. Men enkelt beskrivet så tar du bara en 1M tyll och sätter i din spritspåse, spaklar tårtan och sedan är det bara att gå lös med frosting och tyll. Börja med rosens mitt och spritsa frostingen i en lugn cirkelrörelse runt mitten. Man kan lägga en eller flera cirklar runt. Man väljder själv sedan om man vill stapla rosorna på varandra (som jag gjorde här) eller om de ska få omfamna tårtan i en oregelbunden bukett. Jag testade att göra mina rosor lite kubiska för jag hade sett något liknande i ett kyrkfönster någon gång och tja jag var lite bröllopsinspirerad. Liknelsen finns i mitt huvud och slutar säkert även där...

Men det blev en ljuvlig tårta som påminner mig kyrkfönster, brudbuketter, brudspets och den brudklänning jag nog skulle valt om det inte blev den föll head over heels för och gifte mig i. Så jag hoppas att denna tårta kan inspirera er till lite vardagsromantik eller chokladfrossa.


Om ni vill ha ett litet godistips från mig så är den nya dumlen man kan köpa i rulle riktigt, riktigt god. Den jag bara skulle ta någon bit ur har nästan tagit slut medans jag suttit här och plitat ner texten....









Chocolate and Baileys Rose Cake

Bottnarna

180 g vetemjöl
300 g strösocker
90 g kakao
6 g bikarbonat
4 g bakpulver
60 g neutral matolja
190 g mjölk (+ 3/4 msk vit vinäger)
190 g kaffe eller vatten
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver



Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.


Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, försäkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att undvika ev klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.

Fördela smeten i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna efter ca 15 minuter då ugnar kan vara så solika. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna rymms samtidigt i ugnen).

Ta ut bottnarna ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.



Marängsmörkräm

 
160 g äggvitor
225 g fint strösocker
400 g riktigt rumsvarmt smör
½ tsk vaniljextrakt eller ½ krm vaniljpulver
90 g mjölkchoklad, smält och avsvalnad



Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). Försäkerhets skull kan man först torka ur skålen och vispen med lite citronsaft på hushållspapper så det inte finns några spår av fett. Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 64 grader. Rör hela tiden! (Saknar du en sockertermomter så nås 64 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten börjar känns het.)

Passa på att smälta chokladen över det varma vattnet så den hinner svalna av lite.

Flytta över skålen till maskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa med vispen (givetvis kan detta göras med en vanlig elvisp också men jag föredrar maskinen eftersom man slipper stå bunden med vispning så länge). Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca 15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv, ett på en KA. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj och avsvalnad smält mjölkchoklad. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel.




Baileysgrädde

250 g mascarpone
3-4 dl vispgrädde
ca ½ dl florsocker
½-1 dl Baileys

(Till montering behövs även några msk nutella, om man vill.)




Lägg samtliga ingredienser i en bunke, börja med en mindre mängd likör och smaka dig fram till en mängd som passar dig. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt ev mer baileys och vispa i så fall upp igen.


Montering

Lägg en botten på tårtfat eller snurrbricka. Jämna eventuellt till toppen om de blivit toppiga. Bred ev på ett tunt lager nutella och fördela sedan över en generös klutt marängsmörkräm. Upprepa med resterande bottnar. Avsluta med en botten med själva bottnen vänd uppåt så det blir så jämn yta till topp som möjligt.

Täck tårtan med ett lager av marängsmörkrämen för att stänga inne smulor. Jämna till och ställ in tårtan i kylen ca 20 minuter så att smörkrämen stelnar till.

Ta ut tårtan och dekorera med baileysgrädden och en 1M-tyll enligt beskrivning i texten ovan.


Enjoy!



Mina noteringar

*   Jag spritsade har med en grädde/mascarpone blandning. Personligen tycker jag att det blir ett lite snyggare resultat om man spritsar med marängsmörkräm eller vanlig smörkräm. Dessutom är det mer hållbart. Men genom att blanda upp grädden med mascarpone och ev även lite gelatin så gör man den bättre att spitsa med och den håller formen bättre och längre. Tänk bara på att det lätt kan bli luftfickor när man fyller spritspåsen så försök att pressa ut ev luft så det inte bara blir en "luftprutt" helt plötsligt.

*   Skulle en ros inte bli helt som man tänkt sig kan man alltid ta bort den med en liten palett och spritsa en ny.

*   Om ni vill göra tårtan alkoholfri så går det bra att byta ut baileys mot ett alkoholfritt alternativ, nutella, o´boj-pulver eller dylikt. Men det går även jättebra att utesluta smaksättning på grädden och köra på vanilj.

*   Recept till större bottnar än 15 cm hittar ni här.


7 kommentarer:

  1. Otroligt imponerande!!!! Ser fantastisk ut och fantastiskt god ut!!

    SvaraRadera
  2. så otroligt vackert och låter riktigt gott,är själv ett nutella freak så de har du så rätt i,baileys var intressant val,åh jaaa vill så ha den nu

    SvaraRadera
  3. Imponerande!själv ska jag göra en maräng efterrätt med nutella,baileys det var en bra ide!http://www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  4. Alltså det är helt vansinnigt så vacker tårtan är, hur tusan kan man bara få till något sånt här. Vi blir alltid lika imponerade när vi ser det du gör!

    Jo, det där med tid och bristen på den känns igen, det är så mycket man vill och önskar att man hade just tid till, men sen rinner den så fort bort, man undrar ju vart:)

    SvaraRadera
  5. Hej, Ramlade in på din sida av en slump och känner bara att jag måste lägga en kommentar. Vilka underbara bakverk och fantastiska fotografier. Blir sugen att baka varenda tårta du har här :)./Jeanette

    SvaraRadera
  6. Vilka avancerade tårtor du gör! :)

    SvaraRadera
  7. Hej! Verkligen fin tårta och blir jätte nyfiken på smakerna du har!
    Jag skall baka en tårta nu till min mans födelsedag och skulle vill försöka mig på denna.
    Min fråga till dig är:
    Jag vill ha tårtan i Ugnsformsstorlek och med tre lager botten. Tror du att det går att göra dessa bottnar liknande rulltårtsbottnar så man slipper skära kakan i delar?
    Då jag inte hade tänkt att dekorera med Baileys grädden och det bara blir två lager med fyllning tänkte jag att man kunde ha, nutella, smörkräm och grädden i samma fyllningslager två ggr. Vad tror du om det??
    Hoppas verkligen på svar då jag är osäker på om det kan bli bra!
    Mvh
    Emilyn

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...